ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός

Συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Μόσχα

Από τη χτεσινή συνάντηση Τίλερσον - Λαβρόφ στη Μόσχα

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση Τίλερσον - Λαβρόφ στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στη Μόσχα και οι χτεσινοβραδινές συνομιλίες του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαίωσαν την όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Λαβρόφ επισήμανε πως είναι σημαντικό «να μην επιτραπούν στο μέλλον νέες αμερικανικές επιθέσεις στη Συρία» και πρόσθεσε πως θα πρέπει «να συγκροτηθεί διεθνές αντιτρομοκρατικό μέτωπο». Χαρακτήρισε την πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία, σε διμερή και διεθνή ζητήματα, «διφορούμενη», εκφράζοντας την επιθυμία της ρωσικής κυβέρνησης να κατανοήσει «τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ».

Ο Τίλερσον, που είναι ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ που μεταβαίνει στη Μόσχα, παραδέχτηκε τις «οξείες διαφορές» με τη Ρωσία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συνομιλίες αυτές «μπορεί να τις μικρύνουν». Τόνισε, επίσης, τη μεταξύ τους συμφωνία να διατηρούν «πάντα ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας».

Αργότερα χτες βράδυ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο υπουργοί, ο Σ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι Ρωσία και ΗΠΑ είναι έτοιμες για «αμείλικτη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας», επισήμανε επίσης ότι τυχόν ανατροπή της συριακής κυβέρνησης δεν είναι εγγύηση για ήττα των τζιχαντιστών και τόνισε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναφέρει σε ισχύ το μνημόνιο συνεργασίας για την ασφάλεια των πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών των δύο πλευρών, που είχε συνάψει με τις ΗΠΑ τον Οκτώβρη του 2015.

Ο Τίλερσον, αντίθετα, ήταν πιο λιγομίλητος και αρκέστηκε να επιβεβαιώσει την ατζέντα των συνομιλιών και τις μεγάλες διαφορές σε διάφορα διεθνή και διμερή θέματα.

Αντιφατικά μηνύματα από τον Τραμπ

Ο Πρόεδρος Τραμπ, μιλώντας στο δίκτυο «Fox Business News», υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να εμπλακούν βαθύτερα στη Συρία» και πως έκαναν τις πυραυλικές επιθέσεις σε βάση της συριακής αεροπορίας την περασμένη βδομάδα μόνο μετά από τις επιθέσεις με χημικά όπλα με θύματα δεκάδες αμάχους. Πρόσθεσε πως ο Ρώσος ομόλογός του, Βλ. Πούτιν, υποστηρίζει «έναν κακό άνθρωπο» (σ.σ. υπαινισσόμενος τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ), λέγοντας ότι αυτό είναι «πολύ κακό πράγμα για τη Ρωσία και πολύ κακό για την ανθρωπότητα». Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε τον Σύρο ηγέτη «κτήνος».

Στο μεταξύ, στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία κατέθεσαν ένα σχέδιο απόφασης για τον πρόσφατο περιστατικό με χημικά στο Ιντλίμπ. Σύμφωνα με διαρροές, το ψήφισμα αυτό ζητάει από τη συριακή κυβέρνηση να παράσχει σε ομάδα «διεθνών ερευνητών» όλα τα σχέδια πτήσης και τα ημερολόγια που αφορούν τις επιχειρήσεις στις 4 Απρίλη, τα ονόματα των διοικητών της συριακής αεροπορίας. Πάντως, και η πρέσβης των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να βάλουν ένα τέρμα σε αυτό τον πόλεμο στη Συρία» και πως «θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την επιρροή τους προς οποιαδήποτε εμπλεκόμενη πλευρά για να προωθήσουν την ειρηνική επίλυση». Τόνισε εντούτοις πως δεν θα στηρίξουν μία διαδικασία που «θα καλύψει τον Πρόεδρο Ασαντ», δεν θα επιτρέψουν «να μείνει αναπάντητη νέα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία», υπαινισσόμενη εμμέσως πλην σαφώς νέα στρατιωτική επίθεση στο συριακό έδαφος.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γενάντι Γκατίλοφ, απάντησε ότι το σχέδιο ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας «είναι απαράδεκτο» με τη μορφή που υποβλήθηκε. Επίσης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μ. Ζακχάροβα, σημείωσε ότι «οι αμερικανικές στρατιωτικές επιθέσεις στις 7 Απρίλη είναι σοβαρή απειλή όχι μόνο για την περιφερειακή αλλά για την παγκόσμια ασφάλεια» και ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απρίλη συνάντηση Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε Γενεύη και Αστάνα.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Λάδι στη φωτιά» με τον ερχομό του «Carl Vinson»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ.--

Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό αναδεικνύει η αναμενόμενη άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Carl Vinson» στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, μετά την αλλαγή του δρομολογίου του (επρόκειτο να κατευθυνθεί προς την Αυστραλία) που αποφάσισαν οι αμερικανικές αρχές με πρόσχημα την ανάγκη «ετοιμότητας» απέναντι στις «απειλές της Βόρειας Κορέας».

Τη συνοδεία του «Carl Vinson» αποτελούν διάφορα άλλα πολεμικά πλοία όπως τα αντιτορπιλικά «Wayne E. Meyer» και «USS Michael Murphy», όπως και το καταδρομικό «USS Lake Champlain». Επίσης, το αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό «Stripes» σημείωνε ότι τέτοιες αποστολές συχνά περιλαμβάνουν και «υποβρύχια παρουσία που δεν ανακοινώνεται».

Χτες, διάφορα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το επόμενο διάστημα πλοία του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να πάρουν μέρος σε κοινές ασκήσεις με το «Vinson». Αντίστοιχα ενδεικτικές είναι και οι πληροφορίες περί συζητήσεων που έχουν ήδη γίνει μεταξύ Ουάσιγκτον και Τόκιο για το ενδεχόμενο προσφυγής σε «στρατιωτική δράση» κατά της Πιονγιάνγκ. Αν και ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα, διέψευσε τις πληροφορίες, η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, στο φόντο και της τελευταίας βαλλιστικής δοκιμής της Πιονγιάνγκ που διαμηνύει τα σχέδιά της για ενίσχυση της στρατιωτικής της άμυνας.

Χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνομίλησε τηλεφωνικά ακόμα μια φορά με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, μεταξύ άλλων και για την κατάσταση στη Χερσόνησο. Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν σε ιαπωνικά ΜΜΕ πως η Ουάσιγκτον επισημαίνει όλο και συχνότερα πως δύο «λύσεις» υπάρχουν, είτε η «στρατιωτική δράση» είτε η μεγαλύτερη «κινητοποίηση» της Κίνας ώστε να «συνετίσει» τη ΛΔ Κορέας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, δήλωσε ότι «το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να δούμε είναι μια πυρηνική Βόρεια Κορέα να απειλεί την ακτή των ΗΠΑ και οποιαδήποτε άλλη χώρα ή ανθρώπινο ον».

Βεβαίως, όλη η αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ευρύτερων ανταγωνισμών. Μέσα σε αυτό, αυξάνονται και τα στρατιωτικά μέσα που συγκεντρώνονται στην περιοχή, όπως το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, στην εγκατάσταση του οποίου αντιδρούν Κίνα και Ρωσία, αφού θα αναβαθμίσει τη δυνατότητα των ΗΠΑ για καίρια στρατιωτικά χτυπήματα σε όλη την περιφέρεια.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Μικρή η διαφορά «ναι» και «όχι»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν πολύ μικρή τη διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι», δυναμώνει διαρκώς η αντιπαράθεση ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, στην Τουρκία.

Αναλύσεις στην εφημερίδα «Χουριέτ» επικαλούνταν έρευνες σύμφωνα με τις οποίες το 53% έφτανε το «ναι», ενώ δημοσκόπηση της εταιρείας «Σόναρ» έδινε πολύ μικρό προβάδισμα στο «όχι», με μόλις 51,5%.

Θυμίζουμε ότι οι προωθούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις αφορούν αλλαγές στους μηχανισμούς της αστικής εξουσίας, όπως δραστική αναβάθμιση του ρόλου του Προέδρου, κατάργηση του θεσμού της πρωθυπουργίας, μείωση των εδρών της Βουλής, άλλες αλλαγές στην κρατική μηχανή που αφορούν τον εκσυγχρονισμό εργαλείων άσκησης της εξουσίας που θα συνεχίσει να ασκείται υπέρ της ίδιας τάξης, της αστικής. Η αντιπαράθεση για τις μεταρρυθμίσεις είναι ενταγμένη σε ευρύτερες ενδοαστικές διεργασίες και αντιθέσεις που δυναμώνουν, σε μια περίοδο που το τουρκικό κεφάλαιο παλεύει να διασφαλίσει το ρόλο και τις συμμαχίες του εν μέσω σφοδρών ανακατατάξεων σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ενδεικτικοί είναι και οι υψηλοί τόνοι που παραμένουν στις σχέσεις της Αγκυρας με την ΕΕ και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Χτες, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κατηγόρησε και πάλι τη Γερμανία ότι «ενθαρρύνει την τρομοκρατία», επειδή «περιφρονεί» τη διερεύνηση υποθέσεων «τρομοκρατών» που η Αγκυρα έχει ζητήσει επανειλημμένα. Μια μέρα πριν, τουρκικά ΜΜΕ είχαν αναμεταδώσει πως, μετά από Ερώτηση του κόμματος «Αριστερά», το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε επιβεβαιώσει ότι από το 2013 περίπου 200 άτομα είχαν φύγει από τη Γερμανία (κάποιοι με γερμανικό διαβατήριο) για να πολεμήσουν κατά του «Ισλαμικού Κράτους» κυρίως μέσα από γραμμές κουρδικών οργανώσεων (όπως το PYD που η Αγκυρα συγκαταλέγει στους «τρομοκράτες») σε βόρεια Συρία και Ιράκ.

Τέλος, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως, τελικά, η προχτεσινή έκρηξη που έγινε σε αστυνομικό τμήμα του Ντιγιαρμπακίρ (νοτιοανατολικά) οφειλόταν σε «τρομοκρατική επίθεση» και όχι ατύχημα, με 3 θύματα. Χτες το απόγευμα, δημοσιεύματα εμφάνιζαν το ΡΚΚ να αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ερευνα για «κυβερνοεπιθέσεις»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Κυβερνοεπιθέσεις σε ιστοσελίδα του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών που αφορούσε την εγγραφή ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιούνη για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) είχαν χαρακτηριστικά ανάλογων επιθέσεων του παρελθόντος που είχαν γίνει από Κινέζους και Ρώσους χάκερς υποστηρίζει σε έκθεσή της η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής των Κοινοτήτων που δημοσιοποιήθηκε χτες, προτείνοντας τη σύσταση ειδικής μονάδας για την αποτροπή ανάλογων επιθέσεων στο μέλλον.

Η έκθεση της Βουλής των Κοινοτήτων δεν αποκλείει την πιθανότητα αυτές οι κυβερνοεπιθέσεις να προκάλεσαν κατάρρευση της ιστοσελίδας στις 7 Ιούνη, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός διαδικασίας δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι.

ΗΠΑ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ
Ανακάλεσε απαράδεκτο σχόλιο σύγκρισης Ασαντ με Χίτλερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, χτες, σε απαράδεκτο σχόλιό του, συνέκρινε τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, με τον Χίτλερ, λέγοντας ότι «ο πρώτος ήταν χειρότερος γιατί ο δεύτερος δεν είχε προβεί στη χρήση χημικών όπλων».

Η δήλωσή του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και αργότερα αναγκάστηκε να την ανασκευάσει, αφού είχε «ξεχάσει» τα εκατομμύρια θύματα των κρεματορίων της ναζιστικής θηριωδίας. Απολογήθηκε για το σφάλμα του χαρακτηρίζοντάς το «απρεπές και αναίσθητο», τονίζοντας: «Εκανα ένα σφάλμα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πω. Ασχολήθηκα με ένα θέμα που δεν έπρεπε και τα έκανα θάλασσα». Πρόσθεσε πως «δεν χωρά καμία σύγκριση» και πως έφερε σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ανάμεσα στους επικριτές του Σπάισερ ήταν χτες και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, που καταδίκασε τη σύγκριση μεταξύ του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, και του Αδόλφου Χίτλερ επισημαίνοντας: «Κάθε σύγκριση των σημερινών καταστάσεων με τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού δεν οδηγεί σε τίποτα το θετικό». Ενώ επίσης και η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο αμερικανικό Κογκρέσο, Νάνσι Πέλοσι, αξιοποίησε το γεγονός για να ζητήσει την παραίτησή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ