Πέμπτη 13 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός

Συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Μόσχα

Από τη χτεσινή συνάντηση Τίλερσον - Λαβρόφ στη Μόσχα

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση Τίλερσον - Λαβρόφ στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στη Μόσχα και οι χτεσινοβραδινές συνομιλίες του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαίωσαν την όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Λαβρόφ επισήμανε πως είναι σημαντικό «να μην επιτραπούν στο μέλλον νέες αμερικανικές επιθέσεις στη Συρία» και πρόσθεσε πως θα πρέπει «να συγκροτηθεί διεθνές αντιτρομοκρατικό μέτωπο». Χαρακτήρισε την πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία, σε διμερή και διεθνή ζητήματα, «διφορούμενη», εκφράζοντας την επιθυμία της ρωσικής κυβέρνησης να κατανοήσει «τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ».

Ο Τίλερσον, που είναι ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ που μεταβαίνει στη Μόσχα, παραδέχτηκε τις «οξείες διαφορές» με τη Ρωσία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συνομιλίες αυτές «μπορεί να τις μικρύνουν». Τόνισε, επίσης, τη μεταξύ τους συμφωνία να διατηρούν «πάντα ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας».

Αργότερα χτες βράδυ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο υπουργοί, ο Σ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι Ρωσία και ΗΠΑ είναι έτοιμες για «αμείλικτη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας», επισήμανε επίσης ότι τυχόν ανατροπή της συριακής κυβέρνησης δεν είναι εγγύηση για ήττα των τζιχαντιστών και τόνισε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναφέρει σε ισχύ το μνημόνιο συνεργασίας για την ασφάλεια των πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών των δύο πλευρών, που είχε συνάψει με τις ΗΠΑ τον Οκτώβρη του 2015.

Ο Τίλερσον, αντίθετα, ήταν πιο λιγομίλητος και αρκέστηκε να επιβεβαιώσει την ατζέντα των συνομιλιών και τις μεγάλες διαφορές σε διάφορα διεθνή και διμερή θέματα.

Αντιφατικά μηνύματα από τον Τραμπ

Ο Πρόεδρος Τραμπ, μιλώντας στο δίκτυο «Fox Business News», υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να εμπλακούν βαθύτερα στη Συρία» και πως έκαναν τις πυραυλικές επιθέσεις σε βάση της συριακής αεροπορίας την περασμένη βδομάδα μόνο μετά από τις επιθέσεις με χημικά όπλα με θύματα δεκάδες αμάχους. Πρόσθεσε πως ο Ρώσος ομόλογός του, Βλ. Πούτιν, υποστηρίζει «έναν κακό άνθρωπο» (σ.σ. υπαινισσόμενος τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ), λέγοντας ότι αυτό είναι «πολύ κακό πράγμα για τη Ρωσία και πολύ κακό για την ανθρωπότητα». Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε τον Σύρο ηγέτη «κτήνος».

Στο μεταξύ, στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία κατέθεσαν ένα σχέδιο απόφασης για τον πρόσφατο περιστατικό με χημικά στο Ιντλίμπ. Σύμφωνα με διαρροές, το ψήφισμα αυτό ζητάει από τη συριακή κυβέρνηση να παράσχει σε ομάδα «διεθνών ερευνητών» όλα τα σχέδια πτήσης και τα ημερολόγια που αφορούν τις επιχειρήσεις στις 4 Απρίλη, τα ονόματα των διοικητών της συριακής αεροπορίας. Πάντως, και η πρέσβης των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να βάλουν ένα τέρμα σε αυτό τον πόλεμο στη Συρία» και πως «θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την επιρροή τους προς οποιαδήποτε εμπλεκόμενη πλευρά για να προωθήσουν την ειρηνική επίλυση». Τόνισε εντούτοις πως δεν θα στηρίξουν μία διαδικασία που «θα καλύψει τον Πρόεδρο Ασαντ», δεν θα επιτρέψουν «να μείνει αναπάντητη νέα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία», υπαινισσόμενη εμμέσως πλην σαφώς νέα στρατιωτική επίθεση στο συριακό έδαφος.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γενάντι Γκατίλοφ, απάντησε ότι το σχέδιο ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας «είναι απαράδεκτο» με τη μορφή που υποβλήθηκε. Επίσης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μ. Ζακχάροβα, σημείωσε ότι «οι αμερικανικές στρατιωτικές επιθέσεις στις 7 Απρίλη είναι σοβαρή απειλή όχι μόνο για την περιφερειακή αλλά για την παγκόσμια ασφάλεια» και ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απρίλη συνάντηση Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε Γενεύη και Αστάνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ