ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Αντιπαράθεση δύο γραμμών

Σύσκεψη συνδικαλιστών χτες, με στόχο να δοθεί συγκροτημένα και αποφασιστικά η μάχη κόντρα στις δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής

Με στόχο την παραπέρα ενίσχυση και συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων, την τεκμηριωμένη αντιπαράθεση στη γραμμή της σημερινής πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ (των θέσεων και απόψεών τους), αλλά και την προβολή της πλούσιας αγωνιστικής δράσης τους, οι αντιπρόσωποί της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) στο 30ό συνέδριο της ΓΣΕΕ, και όχι μόνο αυτοί, συγκροτημένα και με αποφασιστικότητα, θα δώσουν και αυτή τη μάχη.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν μέσα από τη χτεσινή σύσκεψη εκλεγμένων αντιπροσώπων από την Αθήνα, για το συνέδριο της ΓΣΕΕ, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Σε μια ανοιχτή και παραγωγική συζήτηση για την καλύτερη προετοιμασία τους στο συνέδριο, οι αντιπρόσωποι κατέθεσαν τις προτάσεις και τις απόψεις τους. Ενώ κομβικό σημείο αναδείχτηκε η διοργάνωση των συλλαλητηρίων που πρέπει να «ταρακουνήσουν όλη την Ελλάδα».

Χρειάζεται και μέσα στο συνέδριο, υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος, να δείξουμε για άλλη μια φορά ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα αντιπαρατίθενται δύο γραμμές: Η γραμμή της πλειοψηφίας και αυτή των ζωντανών ταξικών δυνάμεων που με συνέπεια υπερασπίστηκε τα εργατικά δικαιώματα. Το ποια είναι τα αποτελέσματα της γραμμής που ακολούθησε η πλειοψηφία, είναι γνωστά. Βιώνονται καθημερινά από τους εργαζόμενους και στις εργασιακές σχέσεις, στις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφτηκαν, στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, στον «κοινωνικό διάλογο» που είναι και η πεμπτουσία αυτής της γραμμής.

Να φανεί επίσης τι συνδικάτα έχει ανάγκη η εργατική τάξη, αλλά και η αγωνιστική δράση του ΠΑΜΕ, που δεν έμεινε μόνο στις διαπιστώσεις και στην αντιπαράθεση με την πλειοψηφία, αλλά με τις πρωτοβουλίες του έδωσε το στίγμα, έδειξε τον αγωνιστικό προσανατολισμό στα συνδικάτα και στους εργαζόμενους. Κατέθεσε προτάσεις και τις υπερασπίστηκε με τους αγώνες του.

«Επέλεξα να πορευτώ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, γιατί εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα χρειάζεται οργανωμένη αντίσταση», ήταν τα λόγια του Σ. Κότσια μέλους της διοίκησης της ΠΟΣ, αιτιολογώντας την επιλογή του να συμπορευτεί με τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

«Στο συνέδριο -τόνισε ο Κ. Αρτεμίου πρόεδρος της Ομοσπονδίας στα Εμφιαλωμένα Ποτά- θ' αντιπαλέψουν δύο αντιλήψεις, δύο δυνάμεις. Μπορεί οι αριθμοί να μην είναι υπέρ μας. Αλλά είναι υπέρ μας οι αγώνες που καταθέσαμε το προηγούμενο διάστημα, η συνεισφορά μας στους εργαζόμενους, στις αγωνίες και στις ανάγκες τους».

«Μαζί με τις θέσεις μας και την αγωνιστικότητά μας στο συνέδριο πρέπει να καταθέσουμε την αγωνία μας για τον εργαζόμενο άνθρωπο», ήταν η επισήμανση του Β. Κολοβού, προέδρου της ΠΟΘΑ, ο οποίος είπε ότι το ΠΑΜΕ πρέπει να σημάνει προσκλητήριο ανθρώπων..!

«Παρών» στη σύσκεψη έδωσε και ο Δ. Κίσσας, μέλος της διοίκησης της ΟΤΟΕ, αναδεικνύοντας τους λόγους της «σύμπλευσής του με το ΠΑΜΕ», στη συμφωνία του με τους στόχους και πολύ περισσότερο τους αγώνες του, στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά.

«Τίποτα δεν είναι σταθερό και αμετάβλητο», ήταν η «συμβουλή» του παλαίμαχου αγωνιστή Δ. Μαυροδόγλου καταθέτοντας τον προβληματισμό του για τη στάση στο συνέδριο.

«Είμαστε η δύναμη που προτάσσει το ταξικό και λαϊκό -υπογράμμισε ο Α. Τσώλης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ - και μαζί μας μπορούν να προστεθούν και νέες δυνάμεις ευρύτερες. Η μάχιμη μονάδα να γίνει μεγάλο ποτάμι που θα εκφράζει όλους τους εργαζόμενους».

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΣΕΕ
Τα όρια της δημοκρατίας τους

Λίγες μέρες πριν το 30ό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι παρατάξεις που απαρτίζουν την πλειοψηφία της διοίκησής της (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) έδειξαν ένα ακόμη «δείγμα γραφής», με την άρνησή τους να συμπεριληφθεί η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ σαν πλήρες μέλος στη δύναμη της ΓΣΕΕ. Η πρόταση έγινε από τους συμβούλους της ΔΑΣ, στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας, κατά την οποία πρότειναν, επίσης, τον αποκλεισμό από το συνέδριο των αντιπροσώπων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Η ΠΝΟ εκπροσωπείται με 6 αντιπροσώπους, ωστόσο δεν εφαρμόζουν όλα τα σωματεία της δύναμής της την απλή αναλογική στις αρχαιρεσίες τους, με αποτέλεσμα να νοθεύεται το εκλογικό αποτέλεσμα. Η αντιδημοκρατική αυτή πρακτική επιβραβεύτηκε χτες, από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ. Ανάλογη ήταν η στάση τους, σχετικά με την Ομοσπονδία των Συνταξιούχων, οι εκπρόσωποι των οποίων μετέχουν μόνο ως παρατηρητές στο Συνέδριο και στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Η μη ισότιμη συμμετοχή της αφήνει στο περιθώριο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων ένα αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης. Πολύ περισσότερο, που οι συνταξιούχοι έχουν αναπτύξει σημαντική αγωνιστική δράση, με συνέχεια και συνέπεια. Κάτι, που δεν ισχύει για την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, η οποία σύσσωμη (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ) απέκλεισε αυτούς που θεωρεί αντιπάλους της...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικό «ραντεβού»

«Καλούμε το λαό της πόλης την Τρίτη 13 του Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους, σ' ένα μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης». Με το αγωνιστικό αυτό κάλεσμα έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης για τη Σωτηρία της Κοινωνικής Ασφάλισης ο Θόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος της Επιτροπής και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου.

Η συνέντευξη δόθηκε στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους στη διάρκεια συγκέντρωσης των συνταξιούχων της πόλης και μελών και φίλων της Επιτροπής και του ΠΑΜΕ, έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εργαζομένων και συνταξιούχων. «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση», έλεγε το τεράστιο πανό του ΠΑΜΕ, που είχε καταλάβει όλη την πρόσοψη του κτιρίου όπου στεγάζεται το κεντρικό ΙΚΑ, ενώ οι συγκεντρωμένοι βροντοφώναζαν «Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία» και «Δώστε πίσω τα κλεμμένα». Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Γιώργος Ραφαηλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, που κατήγγειλε την κυβέρνηση Σημίτη για την «αντισυνταξιουχική και αντιλαϊκή της πολιτική». «Συμμετέχουμε», τόνισε ο Γ. Ραφαηλίδης, «στους αγώνες της εργατικής τάξης και του ΠΑΜΕ, που συσπειρώνει ό,τι καλύτερο διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα». Αντιπροσωπεία της συγκέντρωσης παρέδωσε στον υποδιευθυντή του ΙΚΑ, κ. Τζούμα, ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα. «Με τη σημερινή μας κινητοποίηση», υπογράμμισε ο Θόδωρος Κυριακίδης, «θέλουμε να αναδείξουμε την αποφασιστικότητά μας, να αγωνιστούμε για να υπερασπίσουμε το δημόσιο, κοινωνικό, καθολικό, υποχρεωτικό χαρακτήρα της ασφάλισης, που σήμερα διακυβεύεται από την κυβέρνηση».


Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης

Τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των μισθωτών συγκεντρώνει και παρουσιάζει στο τελευταίο τεύχος του το περιοδικό «Ασφαλισμένος» της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία: Με 15 συντάξιμα έτη και σε ηλικία 65 ετών δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης από όλα τα ταμεία και το δημόσιο. Με 25 συντάξιμα έτη και εφόσον αυτά συμπληρώνονται μετά την 1/1/1997 οι άνδρες έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών, ενώ οι γυναίκες σε ηλικία 55 ετών. Οι μητέρες τριών παιδιών ή οι άνδρες χήροι ή οι έχοντες την επιμέλεια τριών παιδιών, δικαιούνται συντάξεων χωρίς όριο ηλικίας (ισχύει για το δημόσιο, τα ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών).

Ειδικά για το ΙΚΑ: Για τους άντρες ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι οι εξής: Στα 65 χρόνια τους εφόσον έχουν 14 χρόνια ασφάλισης συμπληρωμένης το 1992. Στα 65 χρόνια τους με 14,5 χρόνια ασφάλισης εφόσον τα συμπλήρωσαν το 1993. Στα 65 χρόνια τους με 15 χρόνια ασφάλισης εάν τα συμπλήρωσαν μετά την 1.1.1994. Στα 62 χρόνια τους συνταξιοδοτούνται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ εφόσον έχουν συμπληρώσει 33,5 χρόνια ασφάλισης και στα 58 εφόσον έχουν 35 χρόνια ασφάλισης.

Για τις γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, ισχύουν τα εξής: Στα 60 χρόνια συνταξιοδότηση εφόσον μέχρι το 1992 είχαν συμπληρώσει 14 χρόνια ασφάλισης. Στα 60 χρόνια εφόσον μέχρι το 1993 είχαν συμπληρώσει 14,5 χρόνια ασφάλισης. Στα 60 χρόνια τους εφόσον μετά την 1.1.1994 έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης. Στα 57 χρόνια εφόσον έχουν 33,5 χρόνια ασφάλισης και στα 58 χρόνια τους με 35 χρόνια ασφάλισης.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Επί ποδός... »

Επί ποδός βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι βιοτέχνες και οι συνταξιούχοι του Πειραιά για να ανακόψουν την επιδρομή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του κοινωνικοασφαλιστικού οικοδομήματος. Αυτό έδειξε η συμμετοχή των εκπροσώπων από 30 συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς της περιοχής, στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και κυρίως η ομόφωνη απόφαση να συγκροτηθεί Επιτροπή Αγώνα για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης των φορέων.

Η Επιτροπή αποτελείται από τους εξής φορείς: Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Ενωση Αμμοβολιστών, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Συλλόγων Πειραιά, Σωματείο Ελαιοσαπουνοποιών, Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, Δημοτική Κίνηση: Αριστερό Σχήμα Νίκαιας, Σύλλογος Δασκάλων Νίκαιας και ΕΛΜΕ Πειραιά.

Το στίγμα των δραστηριοτήτων της Επιτροπής έδωσε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Μιχάλης Νουφαρίτσης ο οποίος ανέφερε: «Ξεκινάμε περιοδείες, συνελεύσεις, εξορμήσεις σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά, για να ξεσηκωθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος. Η πρώτη αγωνιστική συνάντηση να γίνει στο συλλαλητήριο στις 14 Μάρτη. Δεν πρέπει να περάσουν τα όσα προωθεί η κυβέρνηση, να εμποδίσουμε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να πάρουν μέρος στον «κοινωνικό διάλογο». Την απόφαση των δασκάλων της Νίκαιας να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο και σε κάθε άλλη κινητοποίηση μετέφερε στη σύσκεψη ο πρόεδρος του Συλλόγου τους Χρήστος Ρέππας. Ανάλογη είναι η απόφαση και της Δημοτικής Κίνησης: «Αριστερό Σχήμα Νίκαιας» την οποία «κατέθεσε» στη σύσκεψη ο εκπρόσωπός της Γιώργος Τζαφέρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ