ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Κουμπουροφόροι δημοτικοί αστυνομικοί για καταστολή

Η κυβέρνηση ζητά επίσπευση των διαδικασιών συγκρότησης των νέων δημοτικών αστυνομιών και η ΚΕΔΚΕ συμφωνεί, αλλά θέτει ως προϋπόθεση την οπλοφορία, γιατί «για να κάνεις καταστολή πρέπει να έχεις τα κατάλληλα μέσα»

Πρώτο βήμα η οπλοφορία. Την υπόλοιπη εξάρτυση θα τη ζητήσουν μετά...
Πρώτο βήμα η οπλοφορία. Την υπόλοιπη εξάρτυση θα τη ζητήσουν μετά...
Στο χορό του εντεινόμενου κρατικού αυταρχισμού «μπαίνουν» και οι δήμοι, οι οποίοι αναμένεται να έχουν τη δική τους αστυνομία, στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ. Σχετικό επείγον σήμα έστειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κ. Καϊσερλής, στις 28 του Φλεβάρη, στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), καλώντας τη να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του νέου σώματος δημοτικών αστυνομικών, με τη γνωμοδότηση επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει «"Ράμπο" κοντά στον πολίτη».

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ανταποκρίθηκε άμεσα στην εντολή της κυβέρνησης και στη χτεσινή της συνεδρίαση έκανε αποδεκτό το σχέδιο ΠΔ, με επιμέρους παρατηρήσεις, καταθέτοντας παράλληλα, ως προϋπόθεση, την εξής πρόταση: Οι δημοτικοί αστυνομικοί πρέπει να οπλοφορούν, αλλιώς δε θα μπορούν να ασκήσουν το «έργο» τους! Τη διάχυση, δηλαδή, της αστυνομοκρατίας στο πιο κοντινό στον δημότη επίπεδο εξουσίας, αφού ως «έργο» του νέου σώματος αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, η σύλληψη... υπόπτων και η διενέργεια προανάκρισης. Χαρακτηριστική ήταν στο σημείο αυτό η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της ΚΕΔΚΕ, Απ. Κοιμήση, πως «για να κάνεις καταστολή πρέπει να έχεις τα κατάλληλα μέσα».

Μάλιστα, για την καλύτερη εφαρμογή των νέων καθηκόντων που θα αναλάβουν οι δημοτικοί αστυνομικοί, προβλέπεται η εκπαίδευσή τους σε σχολές της ΕΛ.ΑΣ και η τοποθέτηση στα δημοτικά αστυνομικά τμήματα, ως προϊσταμένων, συνταξιούχων ή εν ενεργεία αποσπασμένων υπαλλήλων της ΕΛ.ΑΣ ή του Λιμενικού Σώματος.

Στην επιστολή του, ο Κ. Καϊσερλής καλεί την ΚΕΔΚΕ να καταθέσει άμεσα γνωμοδότηση για το σχέδιο ΠΔ, ώστε να επισπευσθεί η υπογραφή του, με το πρόσχημα πως στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν περιέλθει από τους δήμους αιτήματα για την έγκριση περίπου 1.000 προσλήψεων δημοτικών αστυνομικών. Στο σημείο αυτό υπήρξαν ορισμένες τοποθετήσεις, που ζήτησαν την αναβολή του θέματος, με το σκεπτικό πως αν το ΠΔ εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, τότε θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία της νέας υπηρεσίας. Η τοποθέτηση αυτή βασίζεται σε ερμηνεία της διάταξης του σχεδίου αναθεώρησης, πως «κάθε μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων». Κάτι τέτοιο όμως δεν κατοχυρώνεται, αφού ακολούθως το σχέδιο αναθεώρησης προβλέπει ότι νόμος ορίζει τον καθορισμό και την είσπραξη των εσόδων απευθείας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πάντως, η ΚΕΔΚΕ κατέληξε χτες σε μια βολική για την κυβέρνηση πρόταση (ουσιαστικά είναι κυβερνητική πρόταση) σε σχέση με το ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος λειτουργίας της νέας υπηρεσίας για το 2001. Το 50% του κόστους θα επιβαρύνει τους ίδιους τους δήμους και το υπόλοιπο θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ουσιαστικά μιλάμε για 10 δισ. δραχμές, που προτίθεται να δώσει το υπουργείο Εσωτερικών, χρήματα που προέρχονται από παρακρατημένους υπέρ των δήμων πόρους.

Προφανώς, το ουσιαστικό κόστος λειτουργίας του νέου σώματος θα αναλάβουν οι δημότες!

Τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ θα επεξεργαστεί η Επιτροπή Θεσμών της Ενωσης και ακολούθως θα σταλούν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η πρόταση για την οπλοφορία πέρασε με 9 ψήφους υπέρ και 5 κατά.

ΝΟΜΑΡΧΕΣ
Αναμάσησαν τη μιζέρια του θεσμού

Η διαπίστωση νομάρχη ότι «οι συνελεύσεις μας έχουν πάρει μια πάγια μελαγχολική ατμόσφαιρα», που εκφράστηκε σε μία ακόμα Ολομέλεια της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) από πολλά χείλη με διαφορετικά λόγια, δεν μπορεί πλέον να αποτελεί άλλοθι για την αδράνειά τους στην υπόθεση αναβάθμισης του ρόλου του θεσμού, που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται.

Για μια ακόμη φορά, οι νομάρχες αναμάσησαν χθες, τη μιζέρια του θεσμού, διαπιστώνοντας μεν την πραγματικότητα - μηδενικοί πόροι για αναπτυξιακή πολιτική, έλλειψη ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, απουσία προγραμματικού ρόλου σε κοινωνικά ζητήματα - αρνούμενοι, όμως, να συγκρουστούν με την κυβερνητική πολιτική, ώστε να διεκδικήσουν ...«καλύτερες μέρες». Αντίθετα, φάνηκαν να «αγωνιούν» για το μέλλον τους ως συμμετέχοντες στη διαχείριση του πολιτικού συστήματος, αφού εστίασαν στα εκλογικά κωλύματα που τους επιβάλλονται. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια της ΕΝΑΕ - όπως καταγράφεται και στο ψήφισμά της - ζήτησε να μην υπάρχει περιορισμός στη θητεία των νομαρχών (μπορούν να εκλεγούν μόνο για δύο θητείες) και να μην υπάρχουν περιορισμοί στην υποψηφιότητά τους στις βουλευτικές εκλογές. Κάλεσε δε τα κόμματα, να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση των νομαρχών με τους δημάρχους και τους βουλευτές, ενώ κατήγγειλε την υπογραφή περίπου 75 βουλευτών σε κείμενο, με το οποίο ζητείται επέκταση του κωλύματος εκλογιμότητας επί τρία χρόνια μετά τη λήξη της θητείας των νομαρχών.

Στο σημείο αυτό, ο Μ. Λουκάκης, που χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, είπε πως ο Τομέας Αυτοδιοίκησης του κόμματός του τάσσεται υπέρ της τρίτης θητείας των νομαρχών. Αντίθετη στην τρίτη θητεία είναι η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως την ίδια ώρα που οι αιρετοί έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ρόλου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ζητούν από την κυβέρνηση να ανοίξει το διάλογο για τη συγκρότηση του διοικητικού συστήματος της χώρας και να διευκρινίσει τις προθέσεις της για το μέλλον του θεσμού. Τόσο πολύ «κόπτονται» για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που καλούν την κυβέρνηση να προσδιορίσει το μέλλον της, στο οποίο προφανώς οι ίδιοι θα συμφωνήσουν και αναλόγως θα πράξουν...

Απαράδεκτη η συμπεριφορά της ΔΕΗ στους σεισμόπληκτους

Το θέμα της απαράδεκτης συμπεριφοράς της ΔΕΗ με τους φουσκωμένους λογαριασμούς και την ηλεκτροδότηση στον καταυλισμό των σεισμοπαθών της Μεταμόρφωσης, έφερε χθες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, με Ερώτηση που κατέθεσε προς το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι είναι υπερβολικές οι καταγγελίες, δηλώνοντας ότι «το ρεύμα δεν έχει κοπεί», ενώ αναφορικά με τους υψηλούς λογαριασμούς σημείωσε ότι «ο μέσος όρος των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι περίπου επτά χιλιάδες το μήνα. Δεν είναι αυξημένα τα τιμολόγια. Επίσης νομίζω ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει δείξει αδιαφορία, αλλά έχει δείξει έργα με συγκεκριμένη ευαισθησία».

«Πρέπει να γνωρίζω αν απαντώ στην πολιτεία ή αν απαντώ σε μια ανώνυμη εταιρία», τόνισε, παίρνοντας το λόγο, η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, σημειώνοντας απευθυνόμενη προς τον υφυπουργό: «Πηγαίνετε να βρείτε την οικογένεια Πρέμπτη, στην οποία ήρθε ένας λογαριασμός 214.000, τέσσερα μέλη οικογένειας, ένας εργαζόμενος με το κατώτατο μεροκάματο»! Πρόσθεσε δε ότι το ΚΚΕ, με Ερωτήσεις του, είχε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό για την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι. Καταλήγοντας, τόνισε ότι «για μας, το πρόβλημα δεν είναι οι λίγοι ή οι πολλοί που αδυνατούν να πληρώσουν. Είναι η βασική θεμελίωση της πολιτικής - αν χρειαστεί, επιδοματικής κατ' εξαίρεση - με τιμή κιλοβατώρας τουλάχιστον όσο η βιομηχανία. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορείτε να το κάνετε για τους σεισμόπληκτους και να το κάνετε για κάποιο βιομήχανο».

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ποσόστωση για γυναίκες

Με την ποσόστωση επιχειρεί η κυβέρνηση να αυξήσει τη γυναικεία συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Σχετική τροπολογία, η οποία θα προβλέπει ότι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές το ένα τρίτο των υποψηφίων θα πρέπει να είναι γυναίκες, αναμένεται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου. Προφανώς, από την τροπολογία απουσιάζουν οι λόγοι της μειωμένης συμμετοχής των γυναικών, οι οποίοι δεν είναι άσχετοι και με την κυβερνητική πολιτική δημιουργίας ανέργων ή απασχολήσιμων (στο σημείο αυτό οι γυναίκες έχουν την πρωτιά), ή με την ανυπαρξία των προϋποθέσεων εκείνων (δωρεάν παιδικοί σταθμοί, για παράδειγμα), που θα τους επιτρέψουν να ασχοληθούν με τα κοινά.

Η ποσόστωση για τη συμμετοχή γυναικών στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή, όπου θα συνεδριάσει το Διυπουργικό Οργανο Ισότητας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Νέες υποσχέσεις για τα δεδουλευμένα

Νέες υποσχέσεις ότι θα εξοφληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους, έλαβαν από τον δήμαρχο Καματερού, Χρ. Δανακό, οι εργαζόμενοι στο δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις, στη διάρκεια χθεσινής συγκέντρωσης.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον δήμαρχο την εξόφληση των δεδουλευμένων τους, 3 έως και 5 μηνών, μέχρι και τα τέλη Μάρτη, διαφορετικά - όπως δήλωσαν ομόφωνα - θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Παράλληλα, ζήτησαν να πληρώνονται κανονικά κάθε 1η και 15η του μήνα, κάτι που αναμένεται να θέσουν και στο δημοτικό συμβούλιο.

Πέρα, όμως, από το οικονομικό, οι εργαζόμενοι έθεσαν στο δήμαρχο το ζήτημα της λειτουργίας του ίδιου του δήμου. Στα αιτήματά τους, περιλαμβάνεται η αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων του δήμου και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Παράλληλα, ζητούν από τη Διοίκηση του δήμου να σταματήσει να προσλαμβάνει εργαζόμενους με διάφορες συμβάσεις και έκτακτους.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής για τα αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κάθε Τρίτη να πραγματοποιούν συμβολικές 3ωρες στάσεις εργασίας, διάστημα που θα πραγματοποιούν πορείες στην πόλη και θα μοιράζουν ανακοινώσεις. Την ερχόμενη Τρίτη, στις 10 το πρωί, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ