ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΕΙ
Κινητοποίηση απάντησης στην κυβερνητική απάτη

Σήμερα στις 2 μ.μ. στα Προπύλαια συγκεντρώνονται πανεπιστημιακοί, φοιτητές και άλλοι φορείς

Από παλιότερη κινητοποίηση φοιτητών- σπουδαστών
Από παλιότερη κινητοποίηση φοιτητών- σπουδαστών
«Μόνη καθαρή λύση», με γνώμονα την ποιότητα και την κοινή λογική, είναι η «μετά από ουσιαστική αξιολόγηση μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε ΑΕΙ», γιατί «κάθε άλλο εγχείρημα υποβαθμίζει το συνολικό κύρος αλλά και την ουσία της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης». Αυτό τονίζουν πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί που κινητοποιούνται σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΤΕΙ. Με συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 2 μ.μ. και πορεία, παράδοση ψηφίσματος στον πρόεδρο της Βουλής και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθηγητές, πρυτάνεις, φοιτητές και απόφοιτοι των ελληνικών ΑΕΙ δίνουν σήμερα την πρώτη απάντηση στην κυβερνητική επιχείρηση εφαρμογής της Διακήρυξης της Μπολόνια. Στην επιχείρηση που στόχο έχει την υποβάθμιση συνολικά της ανώτατης εκπαίδευσης, των σπουδών και των πτυχίων.

Απέναντι σ' όλα αυτά, η κινητοποίηση των πανεπιστημιακών έχει στόχο κατ' αρχήν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, «ο ελληνικός λαός εύλογα παρασύρεται από τον καταιγισμό ειδήσεων και γεγονότων, με αποτέλεσμα να μην έχει αντιληφθεί το επικείμενο καίριο πλήγμα στη δομή και στην ποιότητα της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει ως κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και τη συνακόλουθη ενημέρωση των κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων».

Σημαντική αναμένεται να είναι στη σημερινή κινητοποίηση και η συμμετοχή των καθηγητών, η Ομοσπονδία των οποίων (ΠΟΣΔΕΠ) έχει καλέσει «να μην εγκλωβιστούν σε συντεχνιακού τύπου αντιπαραθέσεις και πολύ περισσότερο να μην παγιδευτούν από τις εντυπωσιακές κινήσεις, που πίσω από τον τίτλο "ανωτατοποίηση" υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες». Η ΠΟΣΔΕΠ καλεί, απέναντι στη Διακήρυξη της Μπολόνια, να προτάξουν «την απαίτηση για αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας», με ουσιαστική βελτίωση υλικοτεχνικής υποδομής και ιδρυμάτων, «παράλληλα με την ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα και τις μεταπτυχιακές σπουδές».

Με απόφασή του, από την πλευρά των φοιτητών, συμμετέχει επίσης στην κινητοποίηση και ο Σύλλογος Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου, στη βάση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αγώνα για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, ενώ άλλοι έξι σύλλογοι έχουν πάρει επίσης αποφάσεις για συγκέντρωση και πορεία αύριο.

Επίσης, μαζί με τους πανεπιστημιακούς στην κινητοποίηση συμμετέχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), που πραγματοποιεί στάση εργασίας από τη 1 έως τις 3 μ.μ., για να διευκολύνει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, και η Ενωση Ελλήνων Χημικών. Η τελευταία, μάλιστα, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι συντάσσεται με κάθε προσπάθεια που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των Ελλήνων και με κάθε προσπάθεια για επέκταση ή δημιουργία νέων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης «εφόσον τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις», οι οποίες παραβιάζονται σαφώς με το προωθούμενο νομοσχέδιο.

Θέση για το νομοσχέδιο παίρνει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγγέλλοντας ότι η «κυβέρνηση ξεκινά την επίσημη εφαρμογή της Διακήρυξης της Μπολόνια με τη φραστική ένταξη των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση». Σύμφωνα με το σύλλογο, στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία «φτηνού, αναλώσιμου, καταρτισμένου, ευέλικτου, δεξιοτεχνικού "επιστημονικού προσωπικού", που θα εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες της αγοράς». Ενώ προτάσσει ως μόνη ουσιαστική λύση τη «δημιουργία ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς κατηγοριοποίηση της γνώσης, ανισοτιμίες, διακριτούς ρόλους, αλλά και με τη δυνατότητα παροχής επιστημονικής γνώσης». Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά επίσης ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γραφείων Μελετών, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επαπειλούμενη υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών.

Μέχρι την επόμενη βδομάδα το νομοσχέδιο

Μέχρι την Παρασκευή 16 Μάρτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, παρά τις αντιδράσεις που έχει εγείρει το εγχείρημα. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με τη νέα αντιδραστική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, την οποία επιτάσσει η κατά τ' άλλα «μη δεσμευτική» διακήρυξη της Μπολόνια, θα συμπληρώσει το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, που αναμένεται να κατατεθεί τον Απρίλη, όπως ανακοίνωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ μετά από το «διάλογο» που προηγήθηκε, έχοντας υιοθετήσει μέσα από αυτόν μόνο τις προτάσεις εκείνες που δε θίγουν την ουσία των επιλογών του, τη διατήρηση δηλαδή του αναχρονιστικού διαχωρισμού της ανώτατης εκπαίδευσης. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το μόνο νέο στο νομοσχέδιο, που τελικά θα κατατεθεί στη Βουλή, θα είναι η απαλοιφή του όρου «εντεταλμένο» από το εκπαιδευτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων. Οι υπηρετούντες διδάσκοντες στα ΤΕΙ εντάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις του αναπληρωτή καθηγητή, επίκουρου καθηγητή και καθηγητή εφαρμογών, ενώ παραμένει η διάταξη που προβλέπει συμμετοχή τους σε διαδικασίες κρίσης για εξέλιξη μετά από έξι χρόνια. Επίσης, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα συμπεριλαμβάνεται η ΑΣΕΤΕΜ στις σχολές που ανήκουν στην ανώτατη εκπαίδευση.

Οπως προκύπτει, το υπουργείο Παιδείας απορρίπτει τις προτάσεις τόσο των Πρυτάνεων των ΑΕΙ που ζητούν αξιολόγηση πριν από την ανωτατοποίηση όσο και των προέδρων των ΤΕΙ που ζητούν να δίνεται η δυνατότητα στα ΤΕΙ να διοργανώνουν αυτόνομα, και όχι σε συνεργασία με τα ΑΕΙ όπως προβλέπεται, μεταπτυχιακά προγράμματα.

Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται η συνέχεια των ιδρυμάτων, καθώς δεν προβλέπονται αλλαγές στα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ. Αλλωστε, δηλώνει - αποδεικνύοντας και με αυτό τον τρόπο την απάτη του εγχειρήματος - ότι το νομοσχέδιο για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ δεν επιφέρει αλλαγές ούτε στους τίτλους σπουδών, ούτε στο περιεχόμενο σπουδών των ΤΕΙ, αλλά έχει «διαπιστωτικό χαρακτήρα» και εξασφαλίζει σύμφωνα με το υπουργείο την «ισοτιμία», αλλά και την «ανταγωνιστικότητα» των τίτλων σπουδών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της προπαγάνδισης των αλλαγών αυτών, πίσω από τις οποίες βρίσκεται η «Χάρτα της Μπολόνια», στην οποία αποτυπώνονται οι απαιτήσεις των πολυεθνικών, το υπουργείο Παιδείας φροντίζει να θέτει εκβιαστικά διλήμματα μέσα από δηλώσεις περί «αλβανοποίησης» της Ελλάδας, αν δε συμμορφωθεί με τη μηχανιστική μεταφορά στην Ελλάδα των αλλαγών που επιτάσσει η αγορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μπροστά στις κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Μέσα στον Απρίλη, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου για τη διοίκηση της εκπαίδευσης, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την αξιολόγηση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού έργου.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ
«Οχι» στο «ναυάγιο» της ναυτικής εκπαίδευσης

Δυναμική κινητοποίηση, χτες, στον Πειραιά και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο κέντρο του Πειραιά
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο κέντρο του Πειραιά
Το δικαίωμά τους στη δουλιά, στη μόρφωση, αλλά και σε μια καλύτερη ζωή στα καράβια διεκδίκησαν, χτες το πρωί με συγκέντρωση και διαδήλωση στην κεντρική πλατεία του Πειραιά, εκατοντάδες σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) από πολλές περιοχές της χώρας. Με ιδιαίτερο παλμό και μαχητικότητα οι σπουδαστές διεκδικούν την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, την κατοχύρωση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα της, την ένταξή της σε μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, την ένταξη των ακαδημιών στο υπουργείο Παιδείας και την άμεση αποστρατιωτικοποίηση των ΑΕΝ.

Τη φωνή και τη δράση της ένωσε με τους σπουδαστές των ΑΕΝ και αντιπροσωπεία της ΠΕΜΕΝ, μια και «το μέλλον είναι κοινό για όλους μας αν βρεθούμε έξω από τα καράβια, θα είμαστε ανειδίκευτοι εργάτες», όπως υπογράμμισε προς τους διαδηλωτές και ο Γιώργος Τούσας, πρόεδρος του Σωματείου, στο Δημοτικό Θέατρο. «Μπορούμε μαζί να βροντοφωνάξουμε και να διεκδικήσουμε για καλύτερες συνθήκες δουλιάς, για να αναβαθμιστεί η ναυτική εκπαίδευση. Οι ναυτεργάτες παλεύουμε εδώ και 50 χρόνια για να σταματήσουν να πειραματίζονται πάνω μας οι εφοπλιστές», κατέληξε ο Γ. Τούσας.

«Τώρα ανώτατες σχολές, δεν είμαστε το κρέας για τους εφοπλιστές», «Δώστε αξία στα διπλώματά μας», «Εξω, έξω οι λιμενικοί, δε θέλουμε τραμπούκους μέσα στη σχολή», «Τέρμα στην κοροϊδία, θέλουμε ανώτατη και ισότιμη παιδεία», «Θέλουμε διπλώματα ανώτατης σχολής, δε θέλουμε τα ψέματα που λέει ο Παπουτσής», ήταν μερικά από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι σπουδαστές. «Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Εχουμε υποχρέωση και καθήκον σε όλους τους συναδέλφους που πάλεψαν τόσα χρόνια σε κοινωνικούς αγώνες, να αποτρέψουμε το ναυάγιο της ναυτικής εκπαίδευσης», τόνισε ο Αριστείδης Ρωμαίος, πρόεδρος του ΔΣ της ΑΕΝ Ασπροπύργου, μιλώντας στους συναδέλφους του.

«Ολοι ξέρουμε τι τραβάνε οι δόκιμοι μέσα στα καράβια. Ολοι ξέρουμε τα αιτήματά μας και την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να αντιδράσουμε», υπογράμμισε ο Αποστόλης Κακνής, μέλος του ΔΣ ΑΕΝ Σύρου.

Την αγωνιστική διάθεση των φοιτητών της Ακαδημίας Κύμης εξέφρασε ο Γιάννης Παπαγεωργίου, ενώ ο Γιάννης Τσάπης εκ μέρους του ΔΣ Οινουσών, μίλησε για την ιστορική διαδρομή της εμπορικής ναυτιλίας στη χώρα μας και την «υποχρέωσή μας να μην τα παρατήσουμε». Ενώ ο Παναγιώτης Παντεράκης εκπροσωπώντας τη σχολή Υδρας, επισήμανε την ανάγκη για αγώνα, προκειμένου να λυθούν άμεσα και γρήγορα τα προβλήματά μας.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της ΑΕΝ μαζί με τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ συναντήθηκαν με το ΓΓ του υπουργείου Γ. Χαλβατζόγλου (ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας για άλλη μια φορά απέφυγε τη συνάντηση μαζί τους). Και για άλλη μια φορά, οι φοιτητές καταθέτοντας τα αιτήματά τους εισπράττουν υποσχέσεις, αλλά καμία δέσμευση, αφού ο ΓΓ προσπάθησε να τους αποπροσανατολίσει ανακοινώνοντάς τους, την ένταξη των ΑΕΝ στο μηχανογραφικό δελτίο του υπουργείου Παιδείας. Οι φοιτητές των ΑΕΝ αποχώρησαν διαβεβαιώνοντας ότι θα επιστρέψουν ακόμη πιο δυναμικά, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μέχρι να ακουστούν και να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους.

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
Το «τσάκισμα» των επαγγελματικών δικαιωμάτων

Μας λένε: Τι θα γίνει με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ;

Απαντάμε: Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που δρομολογεί η κυβέρνηση με βάση τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, δε θα μπορούσαν να μην αποτυπωθούν και στο επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα περισσότερα επίσημα κείμενά τους αποφεύγουν - κι όχι βέβαια από παράλειψη - να μιλήσουν για επαγγελματικά δικαιώματα. Επιδίωξη κυβέρνησης, ΕΕ, βιομηχάνων είναι η κατάργηση των όποιων ενιαίων επαγγελματικών δικαιωμάτων εξακολουθούν να υπάρχουν και η πλήρης αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα.

Πλέον οι βιομήχανοι, οι εργοδότες θα αποτιμούν με τα κριτήρια της αγοράς ένα σύνολο σκόρπιων καταρτίσεων, απαξιωμένων πτυχίων και τίτλων σπουδών με ημερομηνία λήξης, που ο κάθε υποψήφιος εργαζόμενος θα μαζεύει «διά βίου», είτε έχει δουλιά, είτε όχι.

Ηδη η Διακήρυξη της Μπολόνια έθεσε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε το πτυχίο των «τουλάχιστον τριών ετών», τύπου μπάτσελορ, να μην έχει καμιά επαγγελματική κατοχύρωση, θεωρούμενο απλά ως ικανό επαγγελματικό προσόν. Ομως, επαγγελματικά δικαιώματα δε θα έχουν ούτε και οι απόφοιτοι του δεύτερου - μεταπτυχιακού κύκλου, αλλά θα έχουν την ίδια μοίρα με την πλειοψηφία των σημερινών αποφοίτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Με εργαλείο τις πιστωτικές μονάδες για τη μέτρηση του βαθμού απαξίωσης των γνώσεων με την πάροδο του χρόνου, σε εξατομικευμένο επίπεδο, κάθε απόφοιτος θα έχει το δικό του ξεχωριστό ιστορικό βεβαιώσεων, καταρτίσεων, πτυχίων και το ενιαίο επαγγελματικό δικαίωμα μετατρέπεται σε ανέκδοτο.

Επειδή η «Μπολόνια» δεν... κάνει διακρίσεις, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και στα επαγγελματικά δικαιώματα που ίσχυαν έως τώρα. Ηδη απεργάζονται μέτρα περικοπής της πρόσβασης στο επάγγελμα (πρόσθετες εξετάσεις μετά το πτυχίο στους γιατρούς, σχολή δικηγορίας μετά την αποφοίτηση από τη Νομική με έξτρα εξετάσεις, ανάλογα μέτρα σχεδιάζονται στους μηχανικούς).

Ηδη η αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος είναι γεγονός, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, και το μόνο δικαίωμα που αναγνωρίζεται είναι στον εργοδότη να επιλέγει με τα κριτήρια του κέρδους από τη μάζα των υποταγμένων, μισοειδικευμένων αποφοίτων. Σε αυτή την αντιδραστική εξέλιξη, το φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα μπορεί, οργανώνοντας την πάλη του από κοινού με την εργατική τάξη, να δώσει συνολική απάντηση, για σπουδές με ουσιαστικό περιεχόμενο, για δουλιά με δικαιώματα, πτυχίο με αξία, εργαζόμενους που θα γνωρίζουν πρώτιστα να μη σκύβουν το κεφάλι.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

«Ανωτατοποίηση: μύθος και πραγματικότητα», είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνουν αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας η Κομματική Οργάνωση ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Τομεακές Οργανώσεις ΤΕΙ της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Νίκος Καλούτσης, γραμματέας της Αχτίδας ΑΕΙ-ΤΕΙ-Ερευνας και μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ του ΚΚΕ και ο Δημήτρης Αχτύπης, μέλος του ΚΣ της ΕΣΕΕ και της επιτροπής ΑΕΙ-ΤΕΙ του ΚΣ της ΚΝΕ.

Επίσης, αύριο Παρασκευή, στη 1 μ.μ. στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ), η ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Oι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία», όπου θα μιλήσει ο Βασίλης Τακούδης, μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γλέντι της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ γλεντά αύριο Παρασκευή 9 Μάρτη. Το γλέντι θα γίνει στο κέντρο «Βόρεια» (Ιφιγενείας 41, Ν. Ιωνία) και καλεί όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν.

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Συμφωνούν αλλά αντιδρούν οι καθηγητές

Κινητοποιήσεις διαρκείας κηρύσσει η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Αθήνας, που συνεδρίασε προχτές, και καλεί όλους τους καθηγητές που κατέχουν θέσεις στα επίπεδα διοίκησης του ΤΕΙ να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους, όπως συνέβη και σε άλλα ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, παρά την πλήρη συμφωνία των καθηγητών (ΟΣΕΠ) ΤΕΙ με την ουσία των θέσεων του υπουργείου, το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ επιμένει να σημειωθεί στο νομοσχέδιο ότι πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα παραμένουν τα ίδια, ενώ αντιδρά στην τοποθέτηση του προσωπικού σε οιονεί προσωποπαγείς θέσεις και στην κρίση τους από εκλεκτορικά σώματα με δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσθετα προσόντα σε ορισμένη χρονική περίοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ