Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μέχρι την επόμενη βδομάδα το νομοσχέδιο

Μέχρι την Παρασκευή 16 Μάρτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, παρά τις αντιδράσεις που έχει εγείρει το εγχείρημα. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με τη νέα αντιδραστική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, την οποία επιτάσσει η κατά τ' άλλα «μη δεσμευτική» διακήρυξη της Μπολόνια, θα συμπληρώσει το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, που αναμένεται να κατατεθεί τον Απρίλη, όπως ανακοίνωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ μετά από το «διάλογο» που προηγήθηκε, έχοντας υιοθετήσει μέσα από αυτόν μόνο τις προτάσεις εκείνες που δε θίγουν την ουσία των επιλογών του, τη διατήρηση δηλαδή του αναχρονιστικού διαχωρισμού της ανώτατης εκπαίδευσης. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το μόνο νέο στο νομοσχέδιο, που τελικά θα κατατεθεί στη Βουλή, θα είναι η απαλοιφή του όρου «εντεταλμένο» από το εκπαιδευτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων. Οι υπηρετούντες διδάσκοντες στα ΤΕΙ εντάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις του αναπληρωτή καθηγητή, επίκουρου καθηγητή και καθηγητή εφαρμογών, ενώ παραμένει η διάταξη που προβλέπει συμμετοχή τους σε διαδικασίες κρίσης για εξέλιξη μετά από έξι χρόνια. Επίσης, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα συμπεριλαμβάνεται η ΑΣΕΤΕΜ στις σχολές που ανήκουν στην ανώτατη εκπαίδευση.

Οπως προκύπτει, το υπουργείο Παιδείας απορρίπτει τις προτάσεις τόσο των Πρυτάνεων των ΑΕΙ που ζητούν αξιολόγηση πριν από την ανωτατοποίηση όσο και των προέδρων των ΤΕΙ που ζητούν να δίνεται η δυνατότητα στα ΤΕΙ να διοργανώνουν αυτόνομα, και όχι σε συνεργασία με τα ΑΕΙ όπως προβλέπεται, μεταπτυχιακά προγράμματα.

Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται η συνέχεια των ιδρυμάτων, καθώς δεν προβλέπονται αλλαγές στα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ. Αλλωστε, δηλώνει - αποδεικνύοντας και με αυτό τον τρόπο την απάτη του εγχειρήματος - ότι το νομοσχέδιο για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ δεν επιφέρει αλλαγές ούτε στους τίτλους σπουδών, ούτε στο περιεχόμενο σπουδών των ΤΕΙ, αλλά έχει «διαπιστωτικό χαρακτήρα» και εξασφαλίζει σύμφωνα με το υπουργείο την «ισοτιμία», αλλά και την «ανταγωνιστικότητα» των τίτλων σπουδών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της προπαγάνδισης των αλλαγών αυτών, πίσω από τις οποίες βρίσκεται η «Χάρτα της Μπολόνια», στην οποία αποτυπώνονται οι απαιτήσεις των πολυεθνικών, το υπουργείο Παιδείας φροντίζει να θέτει εκβιαστικά διλήμματα μέσα από δηλώσεις περί «αλβανοποίησης» της Ελλάδας, αν δε συμμορφωθεί με τη μηχανιστική μεταφορά στην Ελλάδα των αλλαγών που επιτάσσει η αγορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μπροστά στις κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Μέσα στον Απρίλη, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου για τη διοίκηση της εκπαίδευσης, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την αξιολόγηση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού έργου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ