ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΣΕ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Προκλητική αποστολή πολεμικών πλοίων

Τους τόνους κατά της ΛΔ Κορέας υψώνει και η Ιαπωνία

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Καρλ Βίνσον»
Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Καρλ Βίνσον»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την ετοιμότητά τους να υπερασπιστούν τα στρατηγικά τους συμφέροντα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού με κάθε τρόπο εκφράζουν σταθερά οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη περιφέρεια, όπου η ολόπλευρη ισχυροποίηση της Κίνας ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολλά δεδομένα, και στον παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «Fox News» (Φοξ Νιους), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στα πολεμικά πλοία που πλησιάζουν στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, μίλησε για «αρμάδα» «πολύ ισχυρή» και εξήγησε ότι «έχουμε υποβρύχια, πολύ ισχυρά, πολύ πιο ισχυρά από το αεροπλανοφόρο (σ.σ. το «Carl Vinson» που είναι επικεφαλής της αρμάδας)». Μάλιστα, συνέχισε σχολιάζοντας ότι «διαθέτουμε τους καλύτερους στρατιωτικούς της Γης. Και σημειώνω το εξής: αυτό που κάνει είναι λάθος (σ.σ. ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν)».

Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ αναφέρθηκε και στις «πιέσεις» που άσκησε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ώστε το Πεκίνο να «επιδράσει» στην Πιονγιάνγκ για να αλλάξει τη στάση της. «Είπα, κοιτάξτε, έχετε μια τεράστια δύναμη αφού εμπορεύεστε μαζί τους μέσω των συνόρων. Αν δε βρουν τρόφιμα, δε θα βρουν (από αλλού), δεν μπορούν ούτε να πουλήσουν τον άνθρακά τους (βλ. κυρώσεις από ΟΗΕ)».

Στο μεταξύ, σε δικές του δηλώσεις σχετικά με τα πολεμικά πλοία που οι ΗΠΑ στέλνουν στην περιοχή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, υποστήριξε ότι η άφιξή τους εκεί δεν αφορά κάποιο συγκεκριμένο γεγονός, αλλά είναι ζήτημα «πρόληψης», δηλαδή «κατάλληλης προετοιμασίας των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις».

Την ίδια στιγμή, τους τόνους σηκώνει και η Ιαπωνία. Ο πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, ισχυρίστηκε χτες πως «υπάρχει η πιθανότητα, η Βόρεια Κορέα να έχει ήδη τη δυνατότητα να εκτοξεύσει πυραύλους, που θα φέρουν κεφαλές με αέριο σαρίν». Το σαρίν είναι παραλυτικό αέριο που χρησιμοποιείται σε χημικά όπλα, όπως αυτά που πριν δέκα μέρες προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων αμάχων στη Συρία και αξιοποιήθηκαν για να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε νέους βομβαρδισμούς, κλιμακώνοντας την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή.

Πάντως, να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει την επιβολή και νέων εμπορικών κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ. Σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο «Ρόιτερς», μεταξύ άλλων εξετάζονται ενδεχόμενο εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, απαγόρευση πτήσεων του εθνικού αερομεταφορέα της ΛΔ Κορέας στο εξωτερικό, διενέργεια ελέγχων και σε εμπορικά πλοία που διαθέτουν τη σημαία της, αλλά και πιθανή δίωξη κινεζικών τραπεζών που συναλλάσσονται με την κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας.

Χτες, επίσης, εγκαινιάστηκε στην Πιονγιάνγκ ένα μεγάλο οικιστικό συγκρότημα, που ο πρωθυπουργός της χώρας, Πακ Πονγκ Τζου, είπε ότι «ενσωματώνει τις πιο σύγχρονες τεχνικές στην αρχιτεκτονική επιστήμη και τεχνολογία και την ηλιακή και γεωθερμική τεχνολογία». Νωρίτερα, είχε αναγγελθεί ότι μέσα στην Πέμπτη θα «συμβεί ένα μεγάλο γεγονός».

Και εμπορικές συνεργασίες

Χτες ξεκίνησε στο Πεκίνο ο 12ος γύρος συναντήσεων μεταξύ Κίνας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, με στόχο την υπογραφή τριμερούς συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (free trade agreement - FTA). Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, Γουάνγκ Σουγουέν, είπε ότι οι τρεις πλευρές μπορούν να επιτύχουν ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες, στέλνοντας σε όλο τον κόσμο ένα θετικό μήνυμα κατά του προστατευτισμού και για τη διαφύλαξη της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Ακόμα, είπε ότι η τριμερής FTA μπορεί να δώσει ώθηση και στις διαπραγματεύσεις για την οικονομική συμφωνία, για την οποία ενδιαφέρονται συνολικά 16 χώρες της περιοχής, την RCEP («Regional Comprehensive EconomicPartnership»). Για την ολοκλήρωση της RCEP πρωτοστατεί η Κίνα και συνολικά συνδέονται οι 10 χώρες της ASEAN και ακόμα οι Κίνα, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδία, Ν. Κορέα και Ν. Ζηλανδία.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνεται το «εκρηκτικό» κλίμα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οξύνεται το κλίμα αντιπαράθεσης στην Βενεζουέλα, καθώς έρχονται πληροφορίες για νέους νεκρούς, που είτε σχετίζονται με διαδηλώσεις είτε είναι θύματα άγνωστων ενόπλων, και αξιοποιούνται από την αντιδραστική αντιπολίτευση ενάντια στον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Σε οικιστικό συγκρότημα εργατικών κατοικιών που φέρει το όνομα του επαναστάτη λαϊκού συνθέτη Αλι Πριμέρα, στο Μπαρκισιμέτο της δυτικής Βενεζουέλας, την Τετάρτη το βράδυ σκοτώθηκε ο 14χρονος Μπράιαν Πρινσιπάλ, όπως καταγγέλθηκε από σφαίρες που προήλθαν από ένοπλους οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, προερχόμενο από διπλανό ιδιωτικό μεσοαστικό συνοικισμό. Οπως δήλωσε η μητέρα του θύματος Μάρμπελις Χιμένες, είχε στείλει τον γιο της να αγοράσει κάποια πράγματα, όταν δέχτηκε τη σφαίρα στο στήθος. Την περίπτωση του 14χρονου συγκαταλέγουν η αντιπολίτευση, βενεζουελάνικα ΜΜΕ, διεθνή και ελληνικά - που αναπαράγουν «αμάσητο» ό,τι έρχεται από τα μεγάλα δίκτυα - ως «θύμα των ταραχών κατά του Μαδούρο». Σύμφωνα έτσι με τα στοιχεία που βγαίνουν, συνολικά 4 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, οι 3 από αυτούς από σφαίρες αστυνομικών που έχουν συλληφθεί. Επίσης, για έναν 19χρονο φοιτητή, ο πατέρας του απαγόρευσε στην αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί το όνομά του, γιατί δεν συμμετείχε στις βίαιες διαδηλώσεις.

Η αντιδραστική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα αξιοποιεί την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, που δεν αποτράπηκε με την σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση των κυβερνήσεων Τσάβες και Μαδούρο, η οποία παρά τις μεγάλες διακηρύξεις ακολούθησε λογική ταξικής συνεργασίας και συμβιβασμού με τμήματα του κεφαλαίου. Επίσης αξιοποιεί κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση για περιορισμό της δράσης ηγετών της αντιπολίτευσης, όπως ο Ερνίκε Καπρίλες, κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, που του στερήθηκαν τα πολιτικά δικαιώματα για 15 χρόνια για παρατυπίες και κακοδιαχείριση. Ταυτόχρονα, αποδεδειγμένα τμήμα της αστικής τάξης, βιομήχανοι που ελέγχουν την αγορά ή αρτοποιοί που κερδοσκοπούν αφού έχουν πάρει την πρώτη ύλη από το κράτος, δημιουργούν ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, ψωμί, γάλα, φάρμακα, για να δημιουργούνται συνθήκες χάους και να οξύνεται η δικαιολογημένη αγανάκτηση του λαού.

Σε αυτό το «εκρηκτικό» κλίμα, για χτες και πάλι είχαν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις από το κυβερνητικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα για τα 15 χρόνια της επετείου από την ανατροπή του πραξικοπήματος κατά του Τσάβες, το 2002, στο οποίο είχαν πρωταγωνιστήσει όλοι όσοι κατηγορούν σήμερα τον Μαδούρο ως «δικτάτορα». Η αντιπολίτευση επίσης έχει προγραμματίσει νέες συγκεντρώσεις για όλες τις μέρες έως το Πάσχα, αξιοποιώντας και τις συναθροίσεις καθολικών στις εκκλησίες, και στη συνέχεια στις 19 Απρίλη, όταν επίσης το κυβερνητικό μπλοκ θα κάνει δικές του συγκεντρώσεις.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις Γκάμπριελ με φόντο την κόντρα ΕΕ - Ρωσίας

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Με φόντο την όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, συνέχισε χτες στο Κοσσυφοπέδιο την περιοδεία του σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παινεύοντας την ηγεσία της χώρας για την φιλοευρωπαϊκή της στάση, αλλά και την «τρομερή πρόοδο» που έχει σημειώσει στις προσπάθειες για ομολοποίηση των σχέσεων με τη Σερβία, ενώ ζήτησε την επικύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης συνόρων με το Μαυροβούνιο.

Μετά τη συνάντησή του με τον Κοσσοβάρο Αλβανό πρωθυπουργό του προτεκτοράτου, Ισα Μουστάφα, ο Γκάμπριελ τόνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να ενταχθεί το προτεκτοράτο στην ΕΕ είναι η πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων με το Βελιγράδι. Σε άλλο σημείο, άσκησε «πιέσεις» στην ΕΕ για αύξηση της χρηματοδότησης έργων υποδομής στο προτεκτοράτο και να βοηθήσει στην αύξηση του (ιδιαίτερα χαμηλού) βιοτικού επιπέδου των πολιτών, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ο λαός «θα χάσει την πίστη του στην Ευρώπη». Παραδέχτηκε ότι μία τέτοια χρηματοδότηση έχει κόστος, τόνισε όμως ότι αυτό είναι σαφώς χαμηλότερο από την «εναλλακτική», που είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η αναθέρμανση παλιών εντάσεων στην περιοχή...».

ΓΑΛΛΙΑ
Παραμένουν μπροστά Λεπέν και Μακρόν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την πρώτη θέση στην υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δίνει δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία «Ifop - Fiducial» για τις προεδρικές εκλογές της επόμενης Κυριακής. Συγκεκριμένα η Λεπέν συγκεντρώνει 23,5%, ενώ δεύτερος ακολουθεί ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Βαλς - Ολάντ, που ίδρυσε την πολιτική κίνηση «Μπροστά!», επιδιώκοντας συνεργασία με «δεξιές» αλλά και «αριστερές» δυνάμεις, επιβεβαιώνοντας τις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και στη Γαλλία. Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν με 19%, και στην τέταρτη ο Ζαν-Λικ Μελανσόν με 18,5%.

Στο μεταξύ, άγνωστοι επιτέθηκαν τη νύχτα στο κτίριο όπου βρίσκεται η έδρα της προεκλογικής καμπάνιας της Λεπέν στο Παρίσι, προκαλώντας υλικές ζημιές, ενώ αργότερα, με τηλεφώνημα αγνώστου, έγινε ανάληψη της ευθύνης της επίθεσης από την αυτοαποκαλούμενη ομάδα «Μάχη κατά της ξενοφοβίας».

Τέλος, έντονα σχολιάστηκε η επιλογή του σημερινού προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σε προχτεσινή του συνέντευξη στο περιοδικό «Λε Πουά», να αποφύγει να διευκρινίσει ότι θα στηρίξει τον επίσημο υποψήφιο του κόμματός του, Μπενουά Αμόν, με αρκετούς να θεωρούν ότι δεν αποκλείεται και ο ίδιος να εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή του στον Μακρόν.

Ρίψη «μεγαβόμβας» από τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Χρήση μιας βόμβας τύπου «MOAB GBU-43» - που θεωρείται η μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα - ανακοίνωσε ότι έκανε χτες ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματικούς, τους οποίους επικαλείται το CNN, η «μητέρα όλων των βομβών» (MOAB), βάρους 10.000 κιλών, ερρίφθη στις 19.00 τοπική ώρα από ένα αεροσκάφος MC-130. Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το «Ισλαμικό Κράτος» στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ