ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Κλιμάκωση με αγώνα ταξικό

Απεργία, συγκέντρωση και πορεία χτες για τη στήριξη της Ζώνης, νέα κινητοποίηση την ερχόμενη βδομάδα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Τη μετωπική σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχουν επιλέξει οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για να προστατέψουν το δικαίωμά τους στη δουλιά, τις κατακτήσεις τους, τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, την ίδια τους τη ζωή. Χτες ήταν ξανά μέρα απεργίας για τους «Ζωνάδες», ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέα 24ωρη απεργία. Ταυτόχρονα καλούν όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά σε αγωνιστικό συντονισμό, για να δώσουν «ανάσα ζωής» στην πολύπαθη πόλη που χτυπιέται από την πολιτική της αποβιομηχάνισης, την ανεργία, για να γλιτώσουν το πρώτο λιμάνι της χώρας από τα αρπαχτικά χέρια των ιδιωτών.

Οι απεργοί στις 10 το πρωί συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ιορδάνης Πουντίδης μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση για λογαριασμό των εργολάβων και κυρίως των εφοπλιστών έχει αποφασίσει τη δραστική συρρίκνωση της Ζώνης και την επιβολή στους εναπομείναντες εργαζόμενους τριτοκοσμικών όρων απασχόλησης, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Κατήγγειλε ότι με το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΛΠ θα συρρικνώσουν τη Ζώνη με τη μέθοδο της οικονομικής εξόντωσης. Ηδη διέλυσαν, ανέφερε, μια σειρά υπηρεσίες όπως τη Διεύθυνση Πετροχημικών του κράτους, που αφορούν στην υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς. «Στις 4.30 της Κυριακής, επισήμανε, σκοτώθηκε ο συνάδελφός μας στο "Μαριάννα" του Βαρδινογιάννη, στις 5.30 το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας - δεν περίμενε έστω ένα 24ωρο - βγάζει δελτίο Τύπου για να πει ότι έφταιγαν οι εργαζόμενοι. Σε λίγο θα μας σκοτώνουν οι εργολάβοι και οι εφοπλιστές και η κυβέρνηση θα τους στέλνει συγχαρητήρια τηλεγραφήματα που μας "έφαγαν" ζωντανούς».

Ο συνδικαλιστής υπογράμμισε ότι τα όσα βιώνουν στη Ζώνη είναι ενταγμένα στην έφοδο που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση συνολικά στους εργαζόμενους και στα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα και «έκλεισε» το νέο αγωνιστικό ραντεβού των εργατοτεχνιτών στο συλλαλητήριο στις 14 Μάρτη.

Η απεργιακή κινητοποίηση συνεχίστηκε με πορεία στους δρόμους του Πειραιά όπου αντιλάλησαν τα συνθήματα «Αυτό το υπουργείο δεν είναι Ναυτιλίας είναι του Εγκλήματος και της Ανεργίας», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Ταυτόχρονα μοιράζονταν στους πολίτες του Πειραιά ανακοινώσεις που αφορούσαν τα όσα προωθούνται σε βάρος της πόλης τους, αλλά και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Οι απεργοί κατέληξαν στο ΥΕΝ, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και το γραμματέα του υπουργείου, καθώς ο υπουργός βρισκόταν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αντίσταση στην «τελική έφοδο»

Η ΟΤΟΕ προχωρεί σε απεργία στις 12 και 13 του Μάρτη, ενώ η πλειοψηφία της προσδοκά «ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο» για το Ασφαλιστικό. Μήνυμα αγώνα στέλνει η ΕΣΑΚ

Με προτεραιότητα σε έναν «ουσιαστικό και όχι προσχηματικό κοινωνικό διάλογο», η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ προχωρεί, κατά τα λεγόμενα των εκπροσώπων της, στο «στάδιο διεκδίκησης» για τη δημιουργία ενιαίου Ταμείου τραπεζοϋπαλλήλων, όσον αφορά στην επικουρική σύνταξη και στην ασφάλιση όλων των εργαζομένων του κλάδου στο ΙΚΑ. Αντίθετα, η ΕΣΑΚ Τραπεζών καλεί σε αγώνα, συντονισμένο και αποφασιστικό, για να μην περάσουν συνολικά τα αντιασφαλιστικά σχέδια, από τα οποία κανείς δε θα γλιτώσει.

Στη χτεσινή συνέντευξη του προεδρείου της ΟΤΟΕ, ο πρόεδρός της, Δ. Κουσελάς, θέλησε - ενόψει και της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 12 και 13 του Μάρτη - να εμφανίσει κοινή τη δράση της Ομοσπονδίας για το Ασφαλιστικό με των άλλων εργαζομένων. Ωστόσο, ήταν σαφής λέγοντας πως απαιτούνται από τώρα δεσμεύσεις για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, πριν αρχίσει ο συνολικός «διάλογος» από την κυβέρνηση.

Το ρόλο του «Δούρειου Ιππου», που παίζει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ), η οποία δίνει εξετάσεις στην εφαρμογή των εντολών της κυβέρνησης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Τραπεζών, τονίζοντας πως η πλειοψηφία «επιχειρεί να πείσει ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις και ρυθμίσεις σε όφελος των εργαζομένων του κλάδου χωρίς σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και πάλη για την απόκρουση της επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση».

Επισημαίνοντας πως οι παρατάξεις της πλειοψηφίας έχουν δυο βασικούς στόχους, τη διευκόλυνση του περάσματος της κυβερνητικής πολιτικής και τη σωτηρία της ύπαρξής τους από την αγανάκτηση των εργαζομένων, η ΕΣΑΚ Τραπεζών προσθέτει: «Η "πολύχρωμη" πολιτικά αλλά από κοινού υποταγμένη ηγεσία της Ομοσπονδίας βάζει υπογραφή συμπαιγνίας-σύμπραξης στην επιχείρηση κατεδάφισης των ασφαλιστικών-κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επιχειρεί, μ' ένα ακόμη τερτίπι, με μια απατηλή πρόταση "σωτηρίας" να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους. Σπέρνει αυταπάτες ότι το ασφαλιστικό τερατούργημα της κυβέρνησης αν περάσει θα αφήσει αλώβητο το "Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων", που υποτίθεται θα φτιάξουν. Οτι μπορεί ένας κλάδος να χαίρει υψηλών συντάξεων, χαμηλών ορίων συνταξιοδότησης, παροχών υγείας όταν η Κοινωνική Ασφάλιση θα έχει παραδοθεί στους ιδιώτες».

Η παράταξη σημειώνει ακόμη ότι «η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης είναι ο ενιαίος συντονισμένος καθολικός αγώνας όλων των εργαζομένων» και - καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία - καταλήγει: «Δίνουμε μήνυμα αντίστασης-αντεπίθεσης. Δημιουργούμε επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλιάς με όσους εργαζόμενους θέλουν να αντισταθούν, ανεξαρτήτως χρώματος, όπως δεν έχει χρώμα η θηλιά που ετοιμάζει η κυβέρνηση».

Τα αιτήματα πάλης που θέτει είναι: Η μη κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η ΟΤΟΕ να μην πάρει μέρος στο παζάρι του «κοινωνικού διαλόγου». Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Συντονισμό με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα.

Καλεί επίσης στο συλλαλητήριο στις 14 του Μάρτη στο Πεδίον του Αρεως.

ΛΑΡΚΟ
Τραυματίστηκε εργάτης από πτώση

Δεύτερο ατύχημα μέσα σε 20 μέρες

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Νέο εργατικό ατύχημα, το δεύτερο κατά σειρά σε διάστημα 20 ημερών, συνέβη χτες, τα ξημερώματα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας. Θύμα και αυτή τη φορά εργαζόμενος σε εργολάβο που απασχολούνταν στην επισκευή της υψηλότερης καμινάδας του εργοστασίου, ο οποίος βρέθηκε στο κενό, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του και να τραυματιστεί στα πλευρά. Από καθαρή τύχη και μόνο, κατά την πτώση, το σώμα του εργαζόμενου συγκρατήθηκε σε διάζωμα της καμινάδας και δεν έφτασε στο τέλος των 160 μέτρων που είναι το ύψος της. Συνάδελφοί του έσπευσαν σε βοήθεια και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπου νοσηλεύεται.

Μετά και το νέο κρούσμα εργατικού ατυχήματος, επανέρχεται επιτακτικά το θέμα της έλλειψης μέτρων ασφάλειας, της εντατικοποίησης και της αύξησης των εργολαβιών με εργολάβους που χρησιμοποιούν ανειδίκευτους εργάτες, επισημαίνει μιλώντας στο «Ρ» ο Γ. Ρούσης, γενικός γραμματέας του σωματείου. Ακέραια την ευθύνη, συνεχίζει, έχουν η κυβέρνηση και η διορισμένη απ' αυτές διοίκηση της εταιρίας, που στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης, ακολουθούν πολιτική συρρίκνωσης του προσωπικού και εντατικοποίηση της εργασίας, με αποτέλεσμα τα συνεχή εργατικά ατυχήματα και τον κίνδυνο απώλειας της ζωής των εργαζομένων.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Συλλαλητήριο για την ασφάλιση

Στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στις 14 Μάρτη

Συλλαλητήριο για την κοινωνική ασφάλιση οργανώνεται την Τετάρτη 14 Μάρτη και στην Καλαμάτα από την τοπική Επιτροπή Αγώνα, η οποία απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα λαϊκά στρώματα, πέρα και πάνω από ιδεολογικές και συνδικαλιστικές προτιμήσεις, να συμπορευτούν στον αγώνα για Δημόσια, σύγχρονη, καθολική και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι με τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση δεν αφαιρούνται μόνο οι κατακτήσεις ενός αιώνα, αλλά διαμορφώνεται ένα νέο σύστημα ασφάλισης «... πιο αντιδραστικό και πιο απάνθρωπο από οποιοδήποτε έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα σε όλη την πορεία του αιώνα». Γι' αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, «σας καλούμε σε δράση τώρα για να οικοδομήσουμε ένα μεγάλο Αγωνιστικό Μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση και τους βιομηχάνους...».

Ως μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση στην Καλαμάτα, υπογράφουν οι: Γεωργίκος Παναγιώτης, πρόεδρος Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας. Δίκαιος Αντώνης, πρόεδρος Σωματείου Λιθογράφων. Διαμαντάκη Μαρία, μέλος ΔΣ του Συνδικάτου Ιδιωτικού Τομέα. Θεοφιλόπουλος Νικόλαος, πρόεδρος τοπικού παραρτήματος της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ. Κολοκοτρώνης Γιάννης, συνδικαλιστής ΟΣΕ. Λυριτζής Γιάννης, γενικός γραμματέας Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας (ΕΚΚ) και πρόεδρος Σωματείου ΔΕΥΑΚ. Μπαζίγος Θεόδωρος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών. Μπάκης Θεοφάνης, μέλος ΔΣ Συνταξιούχων ΙΚΑ. Μπετιχάβας Αγγελος, μέλος ΔΣ Σωματείου Ελαιοχρωματιστών. Νιάρχος Αναστάσιος, καθηγητής συνδικαλιστής. Πουρνάρας Πέτρος, συνδικαλιστής Εθνικής Τράπεζας. Παπαθεωρίδης Ανδρέας, έμπορος. Σκαφίδας Αγγελος, συνδικαλιστής Τράπεζας της Ελλάδος. Τσάπραλης Πέτρος, πρόεδρος Σωματείου Μωσαϊκών και μέλος ΔΣ του ΕΚΚ. Φωτόπουλος Ηλίας, μέλος ΔΣ Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων. Φωτόπουλος Φώτης, δάσκαλος συνδικαλιστής. Χιώτης Γιάννης, μέλος ΔΣ ΕΚΚ και δημοτικός σύμβουλος.

ΑΔΕΔΥ
Διάτρητο το «πόθεν έσχες»

Ο διάτρητος, προσβλητικός τρόπος εφαρμογής του μέτρου του «πόθεν έσχες», καθώς και ο λαϊκισμός και ο αποπροσανατολισμός που επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση, πρέπει να συναντούν σε όποια μορφή, στάδιο και χρόνο εξέλιξης, την άμεση, καθολική, δυναμική στάση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, σημειώνεται σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ δεσμεύεται επίσης, «για δυναμική απάντηση και απόκρουση οποιασδήποτε πειθαρχικής διαδικασίας ή πίεσης προς "συμμόρφωση", για εργαζόμενο που σύμφωνα με την κατεύθυνση της Ομοσπονδίας του, επέλεξε τη μη υποβολή δήλωσης. Είναι προφανές, τονίζεται, ότι δυναμική απάντηση σημαίνει άμεση απόφαση, κινητοποίηση του Πρωτοβάθμιου Συλλόγου και της Ομοσπονδίας για τον καθορισμό των συνδικαλιστικών παρεμβάσεων και μορφών δράσης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η κλιμάκωση και κεντρική παρέμβαση της ΑΔΕΔΥ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ