Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Κλιμάκωση με αγώνα ταξικό

Απεργία, συγκέντρωση και πορεία χτες για τη στήριξη της Ζώνης, νέα κινητοποίηση την ερχόμενη βδομάδα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Τη μετωπική σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχουν επιλέξει οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για να προστατέψουν το δικαίωμά τους στη δουλιά, τις κατακτήσεις τους, τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, την ίδια τους τη ζωή. Χτες ήταν ξανά μέρα απεργίας για τους «Ζωνάδες», ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέα 24ωρη απεργία. Ταυτόχρονα καλούν όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά σε αγωνιστικό συντονισμό, για να δώσουν «ανάσα ζωής» στην πολύπαθη πόλη που χτυπιέται από την πολιτική της αποβιομηχάνισης, την ανεργία, για να γλιτώσουν το πρώτο λιμάνι της χώρας από τα αρπαχτικά χέρια των ιδιωτών.

Οι απεργοί στις 10 το πρωί συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ιορδάνης Πουντίδης μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση για λογαριασμό των εργολάβων και κυρίως των εφοπλιστών έχει αποφασίσει τη δραστική συρρίκνωση της Ζώνης και την επιβολή στους εναπομείναντες εργαζόμενους τριτοκοσμικών όρων απασχόλησης, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Κατήγγειλε ότι με το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΛΠ θα συρρικνώσουν τη Ζώνη με τη μέθοδο της οικονομικής εξόντωσης. Ηδη διέλυσαν, ανέφερε, μια σειρά υπηρεσίες όπως τη Διεύθυνση Πετροχημικών του κράτους, που αφορούν στην υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς. «Στις 4.30 της Κυριακής, επισήμανε, σκοτώθηκε ο συνάδελφός μας στο "Μαριάννα" του Βαρδινογιάννη, στις 5.30 το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας - δεν περίμενε έστω ένα 24ωρο - βγάζει δελτίο Τύπου για να πει ότι έφταιγαν οι εργαζόμενοι. Σε λίγο θα μας σκοτώνουν οι εργολάβοι και οι εφοπλιστές και η κυβέρνηση θα τους στέλνει συγχαρητήρια τηλεγραφήματα που μας "έφαγαν" ζωντανούς».

Ο συνδικαλιστής υπογράμμισε ότι τα όσα βιώνουν στη Ζώνη είναι ενταγμένα στην έφοδο που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση συνολικά στους εργαζόμενους και στα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα και «έκλεισε» το νέο αγωνιστικό ραντεβού των εργατοτεχνιτών στο συλλαλητήριο στις 14 Μάρτη.

Η απεργιακή κινητοποίηση συνεχίστηκε με πορεία στους δρόμους του Πειραιά όπου αντιλάλησαν τα συνθήματα «Αυτό το υπουργείο δεν είναι Ναυτιλίας είναι του Εγκλήματος και της Ανεργίας», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Ταυτόχρονα μοιράζονταν στους πολίτες του Πειραιά ανακοινώσεις που αφορούσαν τα όσα προωθούνται σε βάρος της πόλης τους, αλλά και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Οι απεργοί κατέληξαν στο ΥΕΝ, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και το γραμματέα του υπουργείου, καθώς ο υπουργός βρισκόταν στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ