ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Γενικόλογες διακηρύξεις από τη νέα κυβέρνηση

Παλαιστίνιος κουβαλάει το μωρό πάνω από τα μπάζα που έχουν τοποθετήσει οι Ισραηλινοί για να ελέγχουν τους δρόμους

Associated Press

Παλαιστίνιος κουβαλάει το μωρό πάνω από τα μπάζα που έχουν τοποθετήσει οι Ισραηλινοί για να ελέγχουν τους δρόμους
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε γενικές δηλώσεις, σχετικά ήρεμου και συμφιλιωτικού ύφους, αρκέστηκε, για άλλη μια φορά, ο Αριέλ Σαρόν κατά την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και η διαδικασία εξασφάλισης ψήφου εμπιστοσύνης ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, χωρίς κανένα πρόβλημα. Επιφυλακτικές και λακωνικές ήταν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, μάλλον απαισιόδοξες αυτές του αραβικού κόσμου.

Ετοιμος να συνομιλήσει με τον Γιάσερ Αραφάτ «όταν έχει τερματιστεί κάθε βία» δήλωσε ο Σαρόν, του οποίου η κυβέρνηση συνασπισμού εγκρίθηκε από την Κνεσσέτ με 72 ψήφους υπέρ και 21 κατά. Στην ομιλία του, αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ο Σαρόν αποπειράθηκε να δώσει ένα συμφιλιωτικό τόνο, χωρίς, όμως, επί της ουσίας να υπαναχωρήσει σε καμία από τις γνωστές θέσεις του, αφού «χρειάζονται συμβιβασμοί», αλλά οι «Παλαιστίνιοι πρέπει να επιλέξουν την ειρήνη ή όχι». Μίλησε, επίσης, για την επιθυμία του να επιτευχθεί συμφωνία με Συρία - Λίβανο.

Παρ' όλα αυτά, ο Σαρόν απέφυγε να δώσει το οποιοδήποτε σαφές στίγμα για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει τόσο για την ασφάλεια του Ισραήλ, όσο και στην κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους. Το μοναδικό συγκεκριμένο βήμα που ανήγγειλε ήταν το πάγωμα της ανοικοδόμησης εποικισμών στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Εξίσου λακωνικός εμφανίστηκε και κατά τη χτεσινή τελετή ανάληψης των καθηκόντων του μετά τη σχετική παράδοση από τον Εχούντ Μπαράκ.

Οι πρώτες, όμως, διαφωνίες στους κόλπους της πολυπληθούς κυβέρνησης φαίνεται ότι αναδείχτηκαν πριν καν αναλάβει την εξουσία. Αντίθετα με το Σαρόν, ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες δήλωνε κατηγορηματικά ότι προτίθεται, άμεσα, να επαναλάβει το διάλογο με την Παλαιστινιακή Αρχή «χωρίς καμία προϋπόθεση». Το γεγονός έδωσε νέα τροφή στα, ήδη, εκτενή σχόλια του ισραηλινού Τύπου περί των δυνατοτήτων συνοχής και διακυβέρνησης που έχει ο συνασπισμός του Σαρόν, εξαιτίας της ετερογένειας των 7 κομμάτων που τον αποτελούν.

Παλαιστινιακή αναμονή και αντιφάσεις

Συγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε προς τον Αριέλ Σαρόν ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, στο οποίο επανεκφράζει την ετοιμότητά του να ξαναρχίσει τις συνομιλίες «στη βάση των υπογεγραμμένων συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου». Επιφυλακτικός ήταν ο διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, εκτιμώντας ότι «ο Σαρόν δεν είπε, πάλι, τίποτε συγκεκριμένο, και με ασάφειες δε γίνεται ειρήνη».

Σαφώς αρνητικές ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή Ζιάντ Αμπού Ζαγιάντ και του ηγέτη της Φατάχ, στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργκουτί. Ο πρώτος υπενθύμισε ότι «για να τερματιστεί η βία θα πρέπει να τερματιστεί η κατοχή και η βία του ισραηλινού στρατού», ενώ ο δεύτερος χαρακτήρισε τον Σαρόν «καταστροφή» και υπογράμμισε ότι η Ιντιφάντα θα συνεχιστεί.

Διεθνής επιφυλακτικότητα και αραβική δυσαρέσκεια

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε τηλεφωνικώς στον νέο Ισραηλινό πρωθυπουργό ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Αρι Φλάισερ, ο Σαρόν αποδέχτηκε πρόσκληση να μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 20 Μάρτη, όπου «θα συζητηθούν διμερή και περιφερειακά θέματα, αλλά και τρόποι προώθησης της ειρήνης και τερματισμού της βίας».

«Περιμένουμε τις πράξεις της νέας ισραηλινής κυβέρνησης για να κρίνουμε, ιδιαίτερα στο Παλαιστινιακό» δήλωνε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν. Ανάλογο περιεχόμενο είχε και η ανακοίνωση του Βρετανικού Φόρεϊν Οφις, όπως και του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Σε στενότερη και αποδοτικότερη συνεργασία με τον Σαρόν δήλωσε ότι προσβλέπει ο επικεφαλής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα.

Αρνητική ήταν η αντίδραση του συριακού Τύπου, ο οποίος επισημαίνει ότι για άλλη μια φορά ο Σαρόν επιμένει στα λόγια, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις. «Για να γίνει ειρήνη, θα πρέπει να αποχωρήσει το Ισραήλ από τα Υψώματα του Γκολάν» υπογραμμίζεται, ενώ το ιρανικό ραδιόφωνο προέβλεψε αποτυχία για την κυβέρνηση Σαρόν εξαιτίας της ετερογένειάς της.

Νέα μέτωπα διπλωματικής έντασης

Την οργή της Παλαιστινιακής Αρχής έχει προκαλέσει η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κολίν Πάουελ περί μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κίνηση που ισοδυναμεί με αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Ο Πάουελ, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, τόνισε ότι «η αμερικανική πρόθεση παραμένει και απλώς έχει αναβληθεί λόγω της τεταμένης κατάστασης». Για παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και της εγγυητικής επιστολής που είχε αποστείλει η Ουάσιγκτον προς την ΟΑΠ, πριν από τη συμφωνία του Οσλο, μίλησε ο ΓΓ του παλαιστινιακού Υπουργικού Συμβουλίου Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, υπενθυμίζοντας ότι στην επιστολή αναφέρεται ξεκάθαρα ο όρος «ειδικό καθεστώς αλλά όχι ισραηλινή πρωτεύουσα».

Στο μεταξύ, τη σύλληψη 12 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός Παλαιστίνιου λοχαγού, για κατασκοπία υπέρ του Ισραήλ, ανακοίνωσε ο λιβανικός στρατός. Σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση, οι συλληφθέντες ομολόγησαν τη δραστηριότητά τους, καθώς και ότι εκπαιδεύτηκαν στο Ισραήλ και ότι είχαν στα σχέδιά τους βομβιστικές επιθέσεις στη Σιδώνα. Η ισραηλινή κυβέρνηση απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.

ΙΤΑΛΙΑ
Σφύριξε αναχώρηση το «εκλογικό τρένο»

ΡΩΜΗ.-

Το πιθανότερο σήμερα θα κριθεί από το Κοινοβούλιο η ημερομηνία των διεξαγωγής των κοινοβουλευτικών εκλογών. Μια επικείμενη κοινοβουλευτική αναμέτρηση, η πρώτη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον τερματισμό της φασιστικής διακυβέρνησης των «μελανοχιτώνων» του Μπενίτο Μουσολίνι που χρωματίζεται με τα μελανότερα χρώματα, εξαιτίας του «ληστρικού εκλογικού νόμου», που καταργεί την ψήφο προς τα κόμματα που «δεν εναρμονίζονται» με την «κεντροαριστερά» ή την «κεντροδεξιά». Μια «οξύτατη επίθεση» που οδήγησε και τα στελέχη του «Κόμματος Κομμουνιστικής Επανίδρυσης», να προχωρήσουν στην πιο ακραία μορφή διαμαρτυρίας και να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα απεργία πείνας.

Οπως δήλωσε, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών Ενζο Μπιάνκο, ο καθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής θα κριθεί στην περίπτωση που διαλυθεί σήμερα από τον Πρόεδρο Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι το Κοινοβούλιο, αφού λήγει και επισήμως η πενταετής θητεία του.

Τα σχόλια του Μπιάνκο αποτελούν την πρώτη ένδειξη από μέλος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τζιουλιάνο Αμάτο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των επόμενων εκλογών, τη στιγμή που οι περισσότεροι σχολιαστές αναμένουν ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 6 ή στις 13 Μαΐου.

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές, σε συνδυασμό αφ' ενός με τις εσπευσμένες χθεσινές συναντήσεις του Αμάτο με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που προκάλεσαν εικασίες ότι ο πρόεδρος αναχωρεί για τη Νότια Αμερική την Κυριακή καθώς και αφ' ετέρου με τις διαβουλεύσεις του Προέδρου με τους προέδρους και των δύο Σωμάτων του Ιταλικού Κοινοβουλίου, ενέχουν τα στοιχεία της επιτάχυνσης των εξελίξεων αλλά και του αιφνιδιασμού.

Τα πάντα, όμως, θα εξαρτηθούν από την ανάλυση πολιτικού κόστους και κέρδους, δεδομένων των αποτελεσμάτων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που φέρουν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να έχει σαφές προβάδισμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Παράλληλα, υψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων βρίσκεται και ο αριστερός αντίπαλός του, ο δήμαρχος της Ρώμης και νεοεισερχόμενος στην πολιτική Φραντσέσκο Ρουτέλι, 45 ετών.

HΠA - EE
Αναζωπύρωση του «πολέμου της μπανάνας»;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το «γάντι πέταξε» στις ΗΠΑ και ...πάλι η ΕΕ, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι θα εφαρμόσει νέο σύστημα, που θα διέπει τις εισαγωγές στις μπανάνες. Ομως, αυτή η πρόκληση έγινε δεκτή αμέσως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, διά στόματος του νέου εμπορικού αντιπροσώπου Ρόμπερτ Ζέλικ, απάντησαν με απειλές για ένα νέο γύρο εμπορικών αντιποίνων. Ετσι, ο διατλαντικός «πόλεμος της μπανάνας», με την προσωρινή ύφεση που γνώρισε, αναζωπυρώνεται, και μάλιστα σε περιβάλλον περίεργο, αφού το τιμόνι της εξουσίας στις ΗΠΑ κρατά πια ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους...

Κακή αρχή για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, χαρακτηρίστηκε η απόφαση της ΕΕ να θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα εισαγωγής μπανάνας κυρίως από τις πρώην ευρωπαϊκές αποικίες, δηλαδή τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, που οι Αμερικανοί ανέκαθεν, αλλά και τώρα το θεωρούν προνομιακό και παραβίαση των κανόνων που διέπουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Αναμενόμενο, λοιπόν, το γεγονός ότι ο Ζέλικ απείλησε με νέα πρόστιμα και εμπορικά αντίποινα ύψους 191 εκατομμυρίων δολαρίων προς τις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, το γεγονός αυτό θα πυροδοτήσει νέο κύκλο κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ προς τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Και όλα αυτά, ενώ, ήδη, ο ΠΟΕ δικαίωσε την περσινή προσφυγή των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να είναι σε ισχύ οι κυρώσεις, ύψους 308 εκατομμυρίων δολαρίων, τα 2/3 των οποίων αφορούν τον πόλεμο της μπανάνας.

«Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα σας»

Μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα προς την «Κομμουνιστική Επανίδρυση»

Με αφορμή την απεργία πείνας του Γραμματέα και άλλων στελεχών του Κόμματος Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που κάνετε ενάντια στις αντιδραστικές ρυθμίσεις του εκλογικού νόμου, που στοχεύουν στην εκλογική εξαφάνιση του κόμματός σας και άλλων δυνάμεων.

Πρόκειται για ακόμη ένα μέτρο στη σειρά των αυταρχικών, αντιδημοκρατικών μέτρων που πληθαίνουν επικίνδυνα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σας παρακαλούμε να μας κρατάτε ενήμερους για τις εξελίξεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ