Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Σφύριξε αναχώρηση το «εκλογικό τρένο»

ΡΩΜΗ.-

Το πιθανότερο σήμερα θα κριθεί από το Κοινοβούλιο η ημερομηνία των διεξαγωγής των κοινοβουλευτικών εκλογών. Μια επικείμενη κοινοβουλευτική αναμέτρηση, η πρώτη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον τερματισμό της φασιστικής διακυβέρνησης των «μελανοχιτώνων» του Μπενίτο Μουσολίνι που χρωματίζεται με τα μελανότερα χρώματα, εξαιτίας του «ληστρικού εκλογικού νόμου», που καταργεί την ψήφο προς τα κόμματα που «δεν εναρμονίζονται» με την «κεντροαριστερά» ή την «κεντροδεξιά». Μια «οξύτατη επίθεση» που οδήγησε και τα στελέχη του «Κόμματος Κομμουνιστικής Επανίδρυσης», να προχωρήσουν στην πιο ακραία μορφή διαμαρτυρίας και να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα απεργία πείνας.

Οπως δήλωσε, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών Ενζο Μπιάνκο, ο καθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής θα κριθεί στην περίπτωση που διαλυθεί σήμερα από τον Πρόεδρο Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι το Κοινοβούλιο, αφού λήγει και επισήμως η πενταετής θητεία του.

Τα σχόλια του Μπιάνκο αποτελούν την πρώτη ένδειξη από μέλος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τζιουλιάνο Αμάτο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των επόμενων εκλογών, τη στιγμή που οι περισσότεροι σχολιαστές αναμένουν ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 6 ή στις 13 Μαΐου.

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές, σε συνδυασμό αφ' ενός με τις εσπευσμένες χθεσινές συναντήσεις του Αμάτο με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που προκάλεσαν εικασίες ότι ο πρόεδρος αναχωρεί για τη Νότια Αμερική την Κυριακή καθώς και αφ' ετέρου με τις διαβουλεύσεις του Προέδρου με τους προέδρους και των δύο Σωμάτων του Ιταλικού Κοινοβουλίου, ενέχουν τα στοιχεία της επιτάχυνσης των εξελίξεων αλλά και του αιφνιδιασμού.

Τα πάντα, όμως, θα εξαρτηθούν από την ανάλυση πολιτικού κόστους και κέρδους, δεδομένων των αποτελεσμάτων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που φέρουν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να έχει σαφές προβάδισμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Παράλληλα, υψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων βρίσκεται και ο αριστερός αντίπαλός του, ο δήμαρχος της Ρώμης και νεοεισερχόμενος στην πολιτική Φραντσέσκο Ρουτέλι, 45 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ