Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Παρατεταμένη οικονομική ύφεση

Την ώρα που μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, η τιμή του δολαρίου ξεπέρασε τα 120 γιεν

Associated Press

Την ώρα που μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, η τιμή του δολαρίου ξεπέρασε τα 120 γιεν
ΤΟΚΙΟ.-

Η Ιαπωνία δε διέρχεται απλώς μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής ύφεσης... «Βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής!». Σ' αυτή την προειδοποίηση κατέληξε χτες ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Κιίτσι Μιγιαζάουα, μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής Συμβούλων Επιτροπής Προϋπολογισμού.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε θεμελιωδώς την κατάσταση της εθνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση πρέπει να επεξεργαστεί ένα βιώσιμο μακροοικονομικό μοντέλο για να ανακτήσει κοινωνικο-οικονομική ευρωστία. Είναι αναπόφευκτο... να κάνουμε μία οδυνηρή διάκριση ανάμεσα σε βάρη και οφέλη» υποστήριξε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Μιγιαζάουα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις αρκετών βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο Χιρόσι Κουμαγκάι, ασκών χρέη γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ιαπωνίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Μιγιαζάουα θα έπρεπε να είχε εκφράσει αυτή την άποψή του περί επικείμενης κατάρρευσης προ της ψήφισης του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος. «Τα σχόλια του υπουργού ήταν τουλάχιστον ανεύθυνα και κατόπιν εορτής», είπε δηκτικά ο Κουμαγκάι. Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως απώτερος στόχος του Μιγιαζάουα είναι η αύξηση του φόρου κατανάλωσης... ενώ θα μπορούσε, πριν τη λήψη ενός τέτοιου δραστικού μέτρου, η κυβέρνηση να πάρει μία σειρά άλλων αποφάσεων.

Ο γραμματέας κυβερνητικού συμβουλίου Γιασούο Φουκούντα υπερασπίστηκε τον Μιγιαζάουα, λέγοντας πως ο υπουργός Οικονομικών «απλώς διατύπωνε μία προειδοποίηση αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη κατάσταση της οικονομίας μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια»... Ούτως ή άλλως όμως, η δήλωση του 81χρονου υπουργού Οικονομικών προκάλεσε τη χαμηλότερη ισοτιμία δολαρίου - γιεν εδώ και 19 μήνες. Η ισοτιμία δολαρίου - γιεν κυμαινόταν χτες σε ένα δολάριο προς 119,96 γιεν.

Οσο για τους οικονομικοί αναλυτές; Οι περισσότεροι εξ αυτών ερμήνευσαν την προειδοποίηση Μιγιαζάουα, λέγοντας πως είχε ως στόχο να δοθεί μία «επείγουσα αίσθηση» στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μεγάλου εσωτερικού χρέους και στην περικοπή κεφαλαίων που χορηγεί η κυβέρνηση στις τράπεζες, καθώς χτες, για παράδειγμα, η «Υπηρεσία Οικονομικών Υπηρεσιών της Ιαπωνίας» ανακοίνωνε πως πρόκειται να χορηγήσει στις περιφερειακές τράπεζες «Κίνκι Οζάκα» και «Χιγκάσι - Νιπόν» μία γενναία «ένεση» 670 εκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ