Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Περιπλέκεται, περαιτέρω, το κουβάρι

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε από την ηγεσία της ΛΔ του Κονγκό, να συμμετάσχει «με οποιονδήποτε τρόπο κριθεί απαραίτητο» στην έρευνα που διεξάγεται γύρω από τις συνθήκες δολοφονίας του Προέδρου της χώρας Λορέν Καμπίλα αλλά και τη σχετική σύγχυση που ακολούθησε, στο πλαίσιο της οποίας φέρονται να εκτελέστηκαν 11 Λιβανέζοι πολίτες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΛΔ του Κονγκό, Μουένζε Κονγκόλο, επιβεβαίωσε, μετά από ημέρες έντονης φημολογίας, ότι οι 11 Λιβανέζοι πολίτες εκτελέστηκαν, χωρίς, όμως, να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη αυτό. Αρκέστηκε να υποθέσει ότι, πιθανώς, είχαν την τύχη πολλών άλλων πολιτών που σκοτώθηκαν από στρατιώτες, χωρίς άνωθεν εντολή, τα λίγα εικοσιτετράωρα χάους που ακολούθησαν τη δολοφονία Καμπίλα.

Ο νέος Πρόεδρος της χώρας, Τζόζεφ Καμπίλα, διέταξε την παράταση κατά ένα μήνα της σχετικής έρευνας, αφού η υπόθεση φέρεται να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο μετά από τη σύλληψη και δύο ανώτερων αξιωματικών του στρατού, του συνταγματάρχη Καπέντ, που φέρεται να σκότωσε το δολοφόνο του Καμπίλα, και του στρατηγού Ναουέγ Γιαβ. Δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποια κατηγορία συνελήφθησαν οι δύο, πρώην, στενοί συνεργάτες του δολοφονημένου Προέδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ΛΔ του Κονγκό ζει πολυπληθέστατη λιβανική κοινότητα, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών διαμαντιών της αφρικανικής χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ