Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Κυνικά και εμπρηστικά ενάντια στη ΛΔ Κορέας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δηκτικός και εμπρηστικός για θέμα διεθνούς γεωπολιτικής ήταν για άλλη μία φορά ο νέος Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους. Δήλωσε ευθύς εξαρχής ότι δεν πρόκειται οι ΗΠΑ να επιστρέψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στις διαβουλεύσεις, που ξεκίνησαν επί Προεδρίας Κλίντον, ενώ μάλιστα τόνισε ότι για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή, η πολιτική απέναντι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας θα πρέπει πρώτα να αναθεωρηθεί.

Η αφορμή γι' αυτές τις δηλώσεις ήταν οι συνομιλίες που έχουν από την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Μπους με το Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Κιμ ντάε Γιουνγκ, συνομιλίες που όπως αναμενόταν επικεντρώθηκαν στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΛΔ Κορέας, αλλά συμπεριελήφθη το θέμα της στάσης που θα υιοθετήσουν μελλοντικά έναντι της ΛΔ Κορέας σε ό,τι μάλιστα αφορά το αμερικανικό εθνικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (NMD).

«Με διακατέχει σκεπτικισμός όσον αφορά τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και κυρίως του Προέδρου της» τόνισε ο Μπους και εξέφρασε «τις αμφιβολίες του για ένα κράτος κρυψίνους, που δεν μπορεί να το εμπιστευτεί κανείς αν θα τιμήσει μία συμφωνία». Ουσιαστικά ο Μπους «φωτογράφισε» τη Λαϊκή Δημοκρατία ως απειλή και δε σταμάτησε εκεί, αφού τόνισε ότι εξακολουθεί να συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ, ενώ όσον αφορά τις συνομιλίες για το πυραυλικό πρόγραμμα, «οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει επαληθεύσιμους όρους που θα αποκλείσει το "κλέψιμο"»!

Πάντως, οι εν λόγω εμπρηστικές δηλώσεις δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία, αφού ταυτόσημες δηλώσεις, που προέβλεπαν τη μη ταχεία επιστροφή στις διαβουλεύσεις, έκανε και ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, που παρέστη στις συνομιλίες του Λευκού Οίκου μεταξύ των δύο Προέδρων.

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, ο πρώτος Ασιάτης Πρόεδρος που γίνεται δεκτός στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί να επιδιώκει να ασκήσει πιέσεις στην Ουάσιγκτον για να συνεχιστεί η πολιτική του διαλόγου με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, όπως αυτή υλοποιούνταν επί Προεδρίας Μπιλ Κλίντον, και τούτο παρά τις διάχυτες επιφυλάξεις στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων.

Αξίζει να σημειωθεί και επισημανθεί ότι κατά τους τελευταίους μήνες της παραμονής του Κλίντον στο Λευκό Οίκο, έγιναν κρίσιμες διαβουλεύσεις ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας με αντικείμενο τη διακοπή του βορειοκορεατικού προγράμματος παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων. Οι διαβουλεύσεις αποτελματώθηκαν ωστόσο ειδικά στο σημείο των επαληθεύσεων, όπως αποκάλυψε ο πρεσβευτής των Δημοκρατικών, Ουέντι Σέρμαν. Ετσι, κυβερνητικές πηγές στην Ουάσιγκτον σχολίασαν ότι οι ΗΠΑ εμμένουν σε «απόλυτα αξιόπιστες διαδικασίες επαλήθευσης», πριν δεσμευτούν σε διάλογο ουσίας με τη Βόρεια Κορέα.

Οσο για το ακανθώδες θέμα του σχεδιαζόμενου αμερικανικού «συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας» (NMD) ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης περιορίστηκε να δηλώσει ότι κατά την πρώτη εκτίμησή του παρόμοιο σύστημα αντιβαίνει σε διατάξεις της διεθνούς Συνθήκης για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους και ότι αυτή η συνθήκη παραμένει ως ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος των «στρατηγικών» ισορροπιών. Εξάλλου, η θέση της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης είχε διακηρυχτεί σε επίσημο ανακοινωθέν στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου ΒλαντιμίρΠούτιν στη Σεούλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ