Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προς «πλήρη ένταξη» ο ΙΡΑ

ΧΙΛΣΜΠΟΡΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Ακόμη καταφέρνει με τις ενέργειές του να καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό στη Βόρεια Ιρλανδία, που παραμένει εκρηκτικό, παρά τις «φιλότιμες προσπάθειες» του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, ΙΡΑ, να «ενταχθεί, εναρμονιστεί και συμμορφωθεί πλήρως» με την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Χτες, εκπρόσωποι του ΙΡΑ έκαναν ακόμη ένα βήμα ερχόμενοι σε επαφή με τον Καναδό Τζον ντε Τσαστελέιν, πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής για τον Αφοπλισμό, όπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του ΙΡΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα. «Ως δείγμα της δέσμευσής του, και παρά τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης, η ηγεσία του IRA αποφάσισε να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ανεξάρτητη Διεθνή Επιτροπή για τον Αφοπλισμό (IICD)», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του IRA που δόθηκε στους δημοσιογράφους στο Μπέλφαστ. Οπως επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση, η διεθνής επιτροπή ενημερώθηκε για τις προθέσεις του ΙΡΑ να εισέλθει σε αυτό που ονομάζεται ευρύτερες διαπραγματεύσεις.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη του ΙΡΑ, με την οποία είχε δηλώσει ότι όρος για την επιτυχία των νέων συνομιλιών για τον αφοπλισμό, είναι η δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης να τηρήσει τις αποφάσεις που έλαβε τον περασμένο Μάη για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία του Ολστερ και για μείωση της στρατιωτικής της παρουσίας στην επαρχία, δηλαδή την αποστρατιωτικοποίηση της επαρχίας. Μια βρετανική απάντηση στην κίνηση του IRA είναι η Βρετανία να δεχτεί το κλείσιμο ορισμένων στρατιωτικών βάσεών του στη Βόρεια Ιρλανδία, στα σύνορα με την Ιρλανδική Δημοκρατία, στο Αρμά και στην κομητεία του Τερόν.

Η έναρξη των συνομιλιών έρχεται σε μία θεωρούμενη κρίσιμη στιγμή καθώς προηγήθηκαν εντατικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο για τις μεταρρυθμίσεις, τον αφοπλισμό και την αποστρατιωτικοποίηση. Την ίδια στιγμή, για ακριβώς τον ίδιο λόγο, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της Ιρλανδικής Δημοκρατίας Μπέρτι Αχερν συναντώνται στο Χίλσμπορο με τα πολιτικά κόμματα του Ολστερ σε μια προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρηκτική ηρεμία... (2001-07-10 00:00:00.0)
Συλλήψεις και συναντήσεις σε κλίμα έντασης (1998-01-09 00:00:00.0)
Ανεβαίνει και άλλο το "θερμόμετρο" (1998-01-08 00:00:00.0)
Βήμα προς τον αφοπλισμό; (1997-08-28 00:00:00.0)
Προσπάθειες "αναβίωσης" των διαπραγματεύσεων (1997-07-30 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες (1997-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ