Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προσπάθειες "αναβίωσης" των διαπραγματεύσεων

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. -

Σε μια προσπάθεια να πείσουν το μεγαλύτερο Ενωτικό Προτεσταντικό (φιλο-βρετανικό) κόμμα να μετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το βορειοϊρλανδικό ζήτημα και μετά τη συμμετοχή σ' αυτές του Σιν Φέιν, έχουν αποδυθεί Βρετανοί και Ιρλανδοί υπουργοί.

Κατά το Associated Press, αυτό είναι το κυριότερο "εμπόδιο" μετά τη συμφωνία του ΙΡΑ (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) να κηρύξει νέα εκεχειρία, προκειμένου το πολιτικό του τμήμα, το Σιν Φέιν, να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, μετά από έξι εβδομάδες. Η Μο Μόουλαμ, η υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης αρμόδια για τη Βόρειο Ιρλανδία, είχε χτες δίωρη συζήτηση για το θέμα με τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών Ρέι Μπερκ.

Οι δύο φέρονται να συμφώνησαν ότι "οφείλεται" να επιτευχθεί ένας νέος συμβιβασμός όσον αφορά τη διακυβέρνηση της περιοχής ως τον επόμενο Μάη και κατόπιν δημοψηφισμάτων τόσο στην υπό βρετανική διοίκηση Βόρεια Ιρλανδία όσο και στην Ιρλανδική Δημοκρατία.

Νωρίτερα, χτες, προτεστάντες προσπάθησαν να κατεδαφίσουν οικίες Καθολικών στο βόρειο τμήμα του Μπέλφαστ, σε μια σιδερόφρακτη περιοχή. Δύο αξιωματικοί και ένας στρατιώτης τραυματίστηκαν, καθώς προσπαθούσαν να εμποδίσουν τη σύγκρουση μεταξύ ομάδων από τις δύο πλευρές.

Τα επεισόδια προκάλεσαν την κριτική πολιτικών παρατηρητών προς την απόφαση της Μόουλαμ να ελαττώσει τη συχνότητα των στρατιωτικών περιπόλων των Βρετανών στις περιοχές της πόλης.

Στο Λονδίνο, πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ έδειξε αισιόδοξος: "Είναι λογικό να είμαστε συγκρατημένοι, αλλά έχουμε πλέον μια κατάπαυση του πυρός, η οποία είναι καλή εξέλιξη, αν και δε μας έχει θαμπώσει", είπε στην Mirror. Και πρόσθεσε πως "η εκεχειρία είναι τουλάχιστον μια απόδειξη ότι το Σιν Φέιν έχει σοβαρή πρόθεση και επιθυμία να προωθήσει τη δημοκρατική διαδικασία".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επαίνεσε τον ηγέτη του Ενωτικού Κόμματος του Ολστερ, Ντέιβιντ Τριμπλ, επειδή δεν αποχώρησε (ακόμα... ) από τις διαπραγματεύσεις λόγω της συμμετοχής του Σιν Φέιν, όπως έπραξαν δύο μικρότερα κόμματα. "Ο λαός της βόρειας Ιρλανδίας επιθυμεί απεγνωσμένα μια σταθερή πολιτική διευθέτηση και είναι πιθανό να την επιτύχουμε γιατί όλοι ξέρουν τι χρειαζόμαστε στο Ολστερ", κατέληξε ο Μπλέρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ