Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Νέα αιματηρή σφαγή

ΑΛΓΕΡΙ.-

Νέα αιματηρή επίθεση πραγματοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες χτες εξτρεμιστές ισλαμιστές μαχητές σε χωριό λίγο έξω από την αλγερινή πρωτεύουσα. Τα θύματα της σφαγής στο χωριό Λαρμπάα, που βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νότια του Αλγερίου, έφτασαν τα 51 ενώ περισσότεροι από 90 είναι οι τραυματίες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, οι, περίπου, 150 μαχητές που υπάκουγαν στις εντολές κάποιου Ομάρ εισέβαλαν στο χωριό, το απέκλεισαν τοποθετώντας στην περίμετρό του χειροβομβίδες και άρχισαν τη σφαγή. Εγκαταλείποντας το χωριό ανατίναξαν αρκετά σπίτια, με αποτέλεσμα τα σωστικά συνεργεία να καταβάλουν ακατάπαυστες προσπάθειες για να ανασύρουν τυχόν επιζώντες από τα συντρίμμια των σπιτιών.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για τη νέα σφαγή στη Λαρμπάα, οι αλγερινές αρχές στρέφουν τις υποψίες τους πολύ συγκεκριμένα στο χώρο της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα", καθώς το όνομα Ομάρ, που αναφέρθηκε από αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρεται σε ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης το οποίο φαίνεται ότι έχει αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης μετά από το θάνατο του ηγέτη της την περασμένη βδομάδα. Εκτιμάται, επίσης, ότι η μεγάλη αυτή σφαγή έχει τη μορφή αντιποίνων για το θάνατο του ηγέτη της ΕΙΟ, του 26χρονου Αντάρ Ζουαμπρί, την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια σκληρής πολυήμερης μάχης με τα κυβερνητικά στρατεύματα κοντά στην πόλη Χατάτμπα.

Σύμφωνα, πάντα, με τις αλγερινές αρχές, υπολογίζεται ότι από την 5η Ιούνη, ημερομηνία διεξαγωγής των κοινοβουλευτικών εκλογών, έχουν χάσει τη ζωή τους σε σφαγές περισσότεροι από 500 άμαχοι πολίτες, ενώ περίπου 100 είναι οι ισλαμιστές μαχητές που έχασαν τη ζωή τους, το ίδιο χρονικό διάστημα, κατά τις συγκρούσεις τους με τις αλγερινές Ενοπλες Δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ