ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Θάνατος για τα νησιά η «απελευθέρωση»
  • Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα
  • Διαδήλωση χτες στον Πειραιά

Αγωνιστικός συναγερμός έχει σημάνει στα αιγαιοπελαγίτικα και ιόνια νησιά, αλλά και σε παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, καθώς δεκάδες φορείς συνδικαλιστικοί, κοινωνικοί και δήμοι έχουν ξεσηκωθεί, για να αποτρέψουν την παραχώρηση των ελληνικών θαλασσών στις ορέξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας.

«Συναγερμός» για να επιβάλλουν με την πάλη τους δημόσιες εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες προς όφελος του λαού και του τόπου. Περίπου 50 φορείς από όλη την Ελλάδα «εγκαινίασαν» χτες το απόγευμα με μαζικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή του Πειραιά τη συστράτευσή τους για ανθρώπινες θαλάσσιες συγκοινωνίες, στέλνοντας ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση. Η κοινή αγωνιστική πορεία των φορέων αυτών «σφραγίστηκε» χτες νωρίς το πρωί στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες. Η Επιτροπή, η οποία έχει συγκροτηθεί από 13 φορείς και δήμους, είναι αυτή που απηύθυνε το αγωνιστικό κάλεσμα και αποτέλεσε τη μαγιά του μετώπου που γεννιέται...

Η πρώτη αγωνιστική απάντηση

Νησιώτες, εργαζόμενοι, νεολαίοι, ανάμεσά τους ναυαγοί και χαροκαμένοι από την τραγωδία του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» ένωσαν χτες το βράδυ στην πλατεία Κοραή του Πειραιά τα αγωνιστικά τους βήματα, με μαζική συγκέντρωση και πορεία. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Σάμου Θωμάς Παλαμάρης, ο αντιπρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Λευτέρης Κουτούφαρης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεολαίας Ικαρίας Ηλίας Ρούσσος και ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γιάννης Μανουσογιαννάκης. Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε η ανάγκη της κλιμάκωσης της μάχης, που αρχίζει, να φτάσει η φλόγα του αγώνα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να μετατραπεί σε κενό γράμμα το νομοσχέδιο για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, ο Δημήτρης Γόντικας μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ Σήφης Κωτσαντής και άλλοι.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα

Η σύσκεψη, που έγινε στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, ξεπέρασε την προσδοκία των διοργανωτών. Οχι μόνο από την παρουσία αντιπροσώπων περίπου 50 φορέων, αλλά και από το πλήθος μηνυμάτων συμπαράστασης. Οι φορείς - συνδικαλιστικοί, μαζικοί και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση - προέρχονταν από τα νησιά Σάμου, Ικαρίας, Ρόδου, Λέσβου, Ζακύνθου, Χίου, από σωματεία του Πειραιά και της Αθήνας, ενώ μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα που ξεκινάει στάλθηκαν από φορείς των Εύβοιας, Θήρας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Κέρκυρας, του Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσων, της Θάσου και άλλα. Οι 50 φορείς υπέγραψαν κοινή διακήρυξη στην οποία υπογραμμίζεται ότι διεκδικούν τη δημιουργία Δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Αποφάσισαν νέα κινητοποίηση την τελευταία βδομάδα του Μάρτη και κλιμάκωση με την κατάθεση του νομοσχεδίου, παρεμβάσεις στα πολιτικά κόμματα, συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε όλη τη χώρα και διοργάνωση κινητοποιήσεων σε περιφερειακό επίπεδο.

Τη συζήτηση ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, ο οποίος έκανε εκτενή παρουσίαση της πρότασης για τη συγκρότηση του Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, αλλά και των αξόνων του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και επισήμανε τη σημασία της συντονισμένης δράσης. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, ενώ το λόγο πήραν οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους.

Να απομακρυνθεί άμεσα το 301 ΣΕΒ

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους κ.κ. υπουργούς Εθνικής Αμυνας και ΠΕΧΩΔΕ, αναφορικά με το 301 Στρατιωτικό Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Ανάργυρους Αττικής και την ανάγκη απομάκρυνσής του, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη. Συγκεκριμένα οι ερωτώντες βουλευτές σημειώνουν:

«Παρ' όλες τις κινητοποιήσεις των κατοίκων για διάστημα μεγαλύτερο των δύο δεκαετιών και παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, το 301 Στρατιωτικό Εργοστάσιο Βάσης (ΣΕΒ) εξακολουθεί να λειτουργεί στο κέντρο σχεδόν του Δήμου Αγίων Αναργύρων, καταλαμβάνοντας έκταση 200 στρεμμάτων.

Στην περίμετρο του εργοστασίου - εκτός από κατοικίες - βρίσκονται 6 σχολικά κτίρια, ενώ σε μια απόσταση μόλις 200 μέτρων από το εργοστάσιο υπάρχουν άλλα 4 σχολικά κτίρια. Πρόκειται για σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα οποία φοιτούν περίπου 2.400 μαθητές. Οι μαθητές αυτοί, αλλά και το σύνολο των 40.000 περίπου κατοίκων του Δήμου βρίσκονται αντιμέτωποι με πλείστους όσους κινδύνους από τη λειτουργία του εργοστασίου, ενώ ταυτόχρονα οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας στερούνται από έναν πολύτιμο χώρο, ο οποίος θα μπορούσε να παραχωρηθεί στους γύρω Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και να συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των περιβαλλοντικών συνθηκών του λαού της ευρύτερης περιοχής με την αξιοποίησή του για κοινωνικούς πολιτιστικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Αντίθετα - σύμφωνα με πληροφορίες - στο χώρο του 301ου ΣΕΒ βρίσκονται για επισκευή οχήματα και άρματα που έλαβαν μέρος στη ΝΑΤΟική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία - με ό,τι ενδεχόμενους κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο. Εξάλλου, είναι επιβεβαιωμένο ότι μέχρι πρότινος (;) στο χώρο του εργοστασίου υπήρχαν αποθηκευμένες ποσότητες κυανιούχων αποβλήτων, τα οποία είναι εξαιρετικά τοξικά. Επιπλέον, στο 301 ΣΕΒ λειτουργούσε - και κατά πληροφορίες εξακολουθεί να λειτουργεί - σε κλειστό χώρο δοκιμαστικό πεδίο βολής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Επισκευάζονται στο 301 ΣΕΒ οχήματα και άρματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την πρόσφατη ΝΑΤΟική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία;
  • Εξακολουθούν να υπάρχουν στο χώρο του εργοστασίου αποθηκευμένες ποσότητες κυανιούχων αποβλήτων; Και αν ΝΑΙ: Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση απομάκρυνσή τους;
  • Εξακολουθεί να λειτουργεί δοκιμαστικό πεδίο βολής στο χώρο του εργοστασίου, παρ' όλο που αυτό βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή;
  • Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να απομακρυνθεί άμεσα το 301 ΣΕΒ και να αποδοθεί ο χώρος στους ΟΤΑ της περιοχής, προκειμένου να αξιοποιηθεί για κοινωνικούς, πολιτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς»;
Συνάντηση με τον Β. Λυσσαρίδη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του «Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών» Κύπρου Β. Λυσσαρίδη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, 9 του Μάρτη, στις 14.00 στα Γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στη Βουλή.

ΛΑΡΙΣΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ

Ανοιχτές συγκεντρώσεις με θέμα τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ διοργανώνει η ΝΕ Λάρισας του Κόμματος. Συγκεκριμένα:

- Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον Αμπελώνα, στις 7 μ.μ., στην οποία θα μιλήσει ο Χρήστος Χαλκιάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Αύριο στις 7 μ.μ. συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Μελιβοία, με ομιλητή τον Γιάννη Πατάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στη Γεράνεια, με ομιλητή τον Τάκη Τσιόγκα, βουλευτή του ΚΚΕ και στον «Ευαγγελισμό» Ελασσόνας, με ομιλητή το Νίκο Κούβελα, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

Στην Καρδίτσα

Πολιτική εξόρμηση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και οι αποφάσεις του ΚΚΕ στο 16ο Συνέδριο» διοργανώνει η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, με περιοδείες και ομιλίες στελεχών του Κόμματος σε χωριά του νομού. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

- Σήμερα θα γίνουν περιοδείες στα χωριά Μακρυχώρι, Ψαθοχώρα, ομιλία στο Κοσκινά και επίσκεψη στους εργαζόμενους στο Δήμο Καρδίτσας.

- Αύριο θα πραγματοποιηθούν περιοδείες στα χωριά Ξυνονέρι, Κρύα Βρύση, Γεωργικό, Μητρόπολη, Φράγγο, Ισάρι και ομιλία στις 7 μ.μ. στους Μαυραχάδες.

- Την Κυριακή θα γίνουν περιοδείες στα χωριά Αμπελο, Ανώγειο, Μελισσοχώρι, Μαυραχάδες, Ανάβρα, Αχλαδιά, Λεοντάρι, Γραμματικό και ομιλία στις 6 μ.μ. στο Φανάρι.

Πρόσκληση σε συζήτηση

Το Τμήμα Οικονομίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση τα μέλη της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο), τους φίλους και φίλες Οικονομολόγους που ενδιαφέρονται να συζητήσουν το θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Οικονομία, ως μόνη ρεαλιστική απάντηση για τα σημερινά προβλήματα από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων».

Η εκδήλωση - συζήτηση θα γίνει τη Δευτέρα 12 Μάρτη 2001, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, στην οδό Κάνιγγος 27, στον 5ο όροφο.

Τις θέσεις του ΚΚΕ θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ