ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ανεβαίνουν οι απειλητικοί τόνοι από τις ΗΠΑ

Περιοδεία του Αμερικανού αντιπροέδρου σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μ. Πενς, εκτόξευσε νέες απειλές κατά της ΛΔ Κορέας

Copyright 2017 The Associated

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μ. Πενς, εκτόξευσε νέες απειλές κατά της ΛΔ Κορέας
ΣΕΟΥΛ.--

Ανεβαίνει και άλλο το θερμόμετρο της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, με τις απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ κατά της ΛΔ Κορέας να είναι όλο και πιο συχνές. Την ώρα που διευρύνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή (Νότια Κορέα, Ιαπωνία), το διαρκές πρόσχημα που αξιοποιείται είναι το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και οι δοκιμές που πραγματοποιεί, τη στιγμή που όλες οι δυνάμεις που την απειλούν έχουν αποδεδειγμένα πυρηνικά όπλα. Μάλιστα, κάνουν και επίδειξη, όπως αυτή της εξελιγμένης θερμοπυρηνικής βόμβας που δοκιμάστηκε το Μάρτη στην έρημο της Νεβάδα, από τον αμερικανικό στρατό, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα την περασμένη Παρασκευή.

Η όλη κλιμάκωση της έντασης έχει άμεση σχέση με την όξυνση του ανταγωνισμού μονοπωλιακών ομίλων στην Ασία και τον Ειρηνικό για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου και εμπορικών διαύλων από την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα έως τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, και τις σχέσεις λυκοσυμμαχίας ΗΠΑ - Κίνας. Αλλωστε, ο ίδιος ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, και με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, στη βίλα του στη Φλόριντα, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αν η Κίνα βοηθήσει στην «επίλυση του βορειοκορεατικού προβλήματος» θα έχει να επωφεληθεί μια καλή εμπορική συμφωνία.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, δεν μένουν στα λόγια, αλλά ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή με την έλευση ολόκληρης αρμάδας του Πολεμικού Ναυτικού τους με επικεφαλής το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» και τα άλλα δύο αεροπλανοφόρα «USS Ronald Reagan» και «USS Nimitz», που πλέουν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Περιοδεία του Αμερικανού αντιπροέδρου

Στην περιοχή πραγματοποιεί δεκαήμερη περιοδεία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς. Από χτες βρίσκεται στην Ιαπωνία, ενώ Κυριακή και Δευτέρα είχε επισκεφτεί τη Νότια Κορέα. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος τη Δευτέρα, από το στρατόπεδο Μπονιφάς, μια εγκατάσταση των Ηνωμένων Εθνών υπό αμερικανική διοίκηση, που απέχει μόνο μερικά μέτρα από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών της Κορεατικής Χερσονήσου, εκτόξευσε νέες απειλές ακόμα και για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, στο όνομα τού «να λυθεί το πρόβλημα των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της ΛΔ Κορέας». Με αφορμή τη νέα πυραυλική δοκιμή της ΛΔ Κορέας, την Κυριακή, δήλωσε ακόμα ότι «η περίοδος της στρατηγικής υπομονής έχει πλέον τελειώσει». Ο Τραμπ, επίσης, με στόμφο είπε ότι ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, «καλά θα κάνει να κάτσει φρόνιμα».

Σε δήλωσή του στο βρετανικό BBC ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, Χαν Σονγκ Ριόλ, σημείωσε ότι η χώρα του θα απαντήσει σε οποιοδήποτε χτύπημα δεχτεί και διατηρεί το δικαίωμα «να κάνει περισσότερες δοκιμές πυραύλων σε εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια βάση». Επίσης, δεν απέκλεισε ότι αν προκληθεί, θα απαντήσει αμέσως σε πυρηνικό πλήγμα.

Πάντως, ο Πενς και ο Νοτιοκορεάτης υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Χουάνγκ Κιο Αν, συμφώνησαν να δυναμώσουν τους δεσμούς των χωρών τους και να συνεχίσουν τις κυρώσεις κατά της ΛΔ Κορέας. Ταυτόχρονα, συζήτησαν για τη βελτίωση των διμερών εμπορικών σχέσεων και για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης των δύο χωρών, που κρατάει από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κορέα το 1950 - '53, όπου συμμετείχε ο πατέρας του Αμερικανού αντιπροέδρου (μην ξεχνάμε ότι και στρατιώτες από την Ελλάδα είχαν λάβει μέρος). Σήμερα, στη Νότια Κορέα βρίσκονται περίπου 37.500 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ προχωράνε και οι εργασίες για τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα (THAAD) - δήθεν για αμυντικούς σκοπούς - που Κίνα και Ρωσία χαρακτηρίζουν απειλή για την ευρύτερη περιοχή.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στη χτεσινή συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, επανέλαβε την «100% στήριξη της στρατηγικής συμμαχίας», την οποία χαρακτήρισε «πυλώνα της ειρήνης και της ασφάλειας στη βορειοανατολική Ασία». Ο Πενς επισήμανε ότι επιδιώκεται μεγαλύτερη συνεργασία με την Κίνα «για να συνετιστεί η Β. Κορέα», ενώ σημείωσε την επίδειξη δύναμης που έγινε με την πρόσφατη πυραυλική επίθεση στη Συρία. Σήμερα, έχει προγραμματιστεί να επιθεωρήσει το αεροπλανοφόρο «USS Ronald Reagan» ενώ τονίστηκε ότι θα ενισχυθεί ακόμα παραπέρα η στρατιωτική συνεργασία.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, Μάρεϊ Μακάλι, τις επόμενες μέρες θα έχει συνομιλίες με Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η στάση της Κίνας

Η απάντηση της Κίνας, που θεωρείται σύμμαχος της ΛΔ Κορέας, ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, που σημείωσε ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν διπλωματικά μέσα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο».


ΝΕΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μήνυμα ΗΠΑ με πολλούς αποδέκτες

Η βόμβα έπεσε λίγο πριν ξεκινήσει νέος γύρος «ειρηνευτικών συνομιλιών» για το Αφγανιστάν με πρωτοβουλία της Μόσχας

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη ραγδαία όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε όλο τον πλανήτη αποτυπώνει η ισχυρότερη συμβατική (μη πυρηνική) βόμβα GBU-43/B που έριξαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν την περασμένη Πέμπτη, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, σε μια περίοδο που γίνονται όλο και πιο ορατές οι βαθιές αντιθέσεις ειδικά μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Καθόλου τυχαία, οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που εμφανίστηκε «πραγματικά περήφανος για τους στρατιωτικούς μας» και μιλώντας για «μια νέα επιτυχία» υποστήριξε ότι έχει δοθεί «λευκή επιταγή» στις Ενοπλες Δυνάμεις και «για αυτό το λόγο έχουν σημειώσει τόσες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό», τονίζοντας: «Αν συγκρίνετε τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά».

Η GBU-43/B - που έπεσε στην επαρχία Νανγκαρχάρ με το πρόσχημα ότι εκεί έχει δυναμώσει η παρουσία του «Ισλαμικού Κράτους» - αποκαλείται και ΜΟΑΒ (Mother Of All Bombs - «μητέρα όλων των βομβών») και αποτελεί την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα του αμερικανικού οπλοστασίου (MOAB κανονικά είναι ακρωνύμιο του «Massive Ordnance Air Blast»).

Πέρα από τα ευρύτερα μηνύματα, η ρίψη της ΜΟΑΒ επιβεβαίωσε ότι και η Κεντρική Ασία παραμένει βασικό πεδίο διεργασιών με όχημα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Τη δική του σημασία έχει και το γεγονός ότι, μετά την αμερικανική ρίψη, ρωσικά ΜΜΕ έκριναν σκόπιμο να επισημάνουν ότι η βόμβα Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power που διαθέτει η Μόσχα από το 2007, γνωστή και ως FOAB («Father of all bombs»), είναι πολύ μεγαλύτερη σε ισχύ και αποτελεσματικότητα από την αμερικανική GBU-43/B.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή έφτασε στην Καμπούλ ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, στρατηγός Χ. Ρ. Μακμάστερ, με στόχο «πολύ σημαντικές συνομιλίες που αφορούν την αμοιβαία συνεργασία». Για το περιεχόμενο των επαφών του λίγα πράγματα έγιναν γνωστά. Ωστόσο, σε δηλώσεις του κάλεσε χώρες της περιοχής όπως το Πακιστάν και τη Ρωσία να σταματήσουν να στηρίζουν τους «Ταλιμπάν» στη «διαιώνιση του μακρόχρονου πολέμου». Ειδικά για τη Ρωσία, τον τελευταίο καιρό επανεμφανίστηκαν αμερικανικές αναλύσεις και πληροφορίες ότι προσφέρει στους «Ταλιμπάν» μέχρι και οπλισμό, κάτι που η Μόσχα πάντως αρνείται.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό των διεργασιών είναι ότι την περασμένη Παρασκευή έγινε στη Μόσχα μία ακόμα συνάντηση στο πλαίσιο των «ειρηνευτικών συνομιλιών», στις οποίες πρωτοστατεί η Ρωσία εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια. Είναι η τρίτη τέτοια πρωτοβουλία της Ρωσίας μόνο από το Δεκέμβρη του 2016, που αυτή τη φορά περιέλαβε συνολικά 11 χώρες. Ενώ αρχικά οι συναντήσεις αφορούσαν Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ρωσία και Κίνα, πλέον το «τραπέζι» διευρύνθηκε και με τη συμμετοχή Ινδίας, Ιράν κ.τ.λ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο πρώην Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, χαρακτήρισε «θηριωδία» τη ρίψη της αμερικανικής βόμβας, επικρίνοντας τη σημερινή κυβέρνηση για την «ανοχή» της στη δράση των ΗΠΑ.

Επικίνδυνες εξελίξεις

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε σχόλιο για τη νέα επίθεση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, που έχει ως εξής:

«Λίγες μέρες μετά τη Συρία, η νέα επίθεση των ΗΠΑ, αυτή τη φορά στο Αφγανιστάν και μάλιστα με την ισχυρότερη συμβατική βόμβα, συνιστά πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, που φυσικά ξεπερνά την εκκαθάριση κάποιων θέσεων τζιχαντιστών. Μπροστά σ' αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, γιατί συμμετέχει ποικιλοτρόπως στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, ενώ μόλις πρόσφατα συμφώνησε για την επέκταση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας.

Απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση, καταδίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και οργάνωση της πάλης για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, απαιτώντας κλείσιμο όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα και την έξοδο από το ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ