Τετάρτη 19 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ανεβαίνουν οι απειλητικοί τόνοι από τις ΗΠΑ

Περιοδεία του Αμερικανού αντιπροέδρου σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μ. Πενς, εκτόξευσε νέες απειλές κατά της ΛΔ Κορέας

Copyright 2017 The Associated

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μ. Πενς, εκτόξευσε νέες απειλές κατά της ΛΔ Κορέας
ΣΕΟΥΛ.--

Ανεβαίνει και άλλο το θερμόμετρο της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, με τις απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ κατά της ΛΔ Κορέας να είναι όλο και πιο συχνές. Την ώρα που διευρύνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή (Νότια Κορέα, Ιαπωνία), το διαρκές πρόσχημα που αξιοποιείται είναι το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και οι δοκιμές που πραγματοποιεί, τη στιγμή που όλες οι δυνάμεις που την απειλούν έχουν αποδεδειγμένα πυρηνικά όπλα. Μάλιστα, κάνουν και επίδειξη, όπως αυτή της εξελιγμένης θερμοπυρηνικής βόμβας που δοκιμάστηκε το Μάρτη στην έρημο της Νεβάδα, από τον αμερικανικό στρατό, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα την περασμένη Παρασκευή.

Η όλη κλιμάκωση της έντασης έχει άμεση σχέση με την όξυνση του ανταγωνισμού μονοπωλιακών ομίλων στην Ασία και τον Ειρηνικό για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου και εμπορικών διαύλων από την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα έως τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, και τις σχέσεις λυκοσυμμαχίας ΗΠΑ - Κίνας. Αλλωστε, ο ίδιος ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, και με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, στη βίλα του στη Φλόριντα, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αν η Κίνα βοηθήσει στην «επίλυση του βορειοκορεατικού προβλήματος» θα έχει να επωφεληθεί μια καλή εμπορική συμφωνία.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, δεν μένουν στα λόγια, αλλά ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή με την έλευση ολόκληρης αρμάδας του Πολεμικού Ναυτικού τους με επικεφαλής το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» και τα άλλα δύο αεροπλανοφόρα «USS Ronald Reagan» και «USS Nimitz», που πλέουν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Περιοδεία του Αμερικανού αντιπροέδρου

Στην περιοχή πραγματοποιεί δεκαήμερη περιοδεία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς. Από χτες βρίσκεται στην Ιαπωνία, ενώ Κυριακή και Δευτέρα είχε επισκεφτεί τη Νότια Κορέα. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος τη Δευτέρα, από το στρατόπεδο Μπονιφάς, μια εγκατάσταση των Ηνωμένων Εθνών υπό αμερικανική διοίκηση, που απέχει μόνο μερικά μέτρα από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών της Κορεατικής Χερσονήσου, εκτόξευσε νέες απειλές ακόμα και για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, στο όνομα τού «να λυθεί το πρόβλημα των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της ΛΔ Κορέας». Με αφορμή τη νέα πυραυλική δοκιμή της ΛΔ Κορέας, την Κυριακή, δήλωσε ακόμα ότι «η περίοδος της στρατηγικής υπομονής έχει πλέον τελειώσει». Ο Τραμπ, επίσης, με στόμφο είπε ότι ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, «καλά θα κάνει να κάτσει φρόνιμα».

Σε δήλωσή του στο βρετανικό BBC ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, Χαν Σονγκ Ριόλ, σημείωσε ότι η χώρα του θα απαντήσει σε οποιοδήποτε χτύπημα δεχτεί και διατηρεί το δικαίωμα «να κάνει περισσότερες δοκιμές πυραύλων σε εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια βάση». Επίσης, δεν απέκλεισε ότι αν προκληθεί, θα απαντήσει αμέσως σε πυρηνικό πλήγμα.

Πάντως, ο Πενς και ο Νοτιοκορεάτης υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Χουάνγκ Κιο Αν, συμφώνησαν να δυναμώσουν τους δεσμούς των χωρών τους και να συνεχίσουν τις κυρώσεις κατά της ΛΔ Κορέας. Ταυτόχρονα, συζήτησαν για τη βελτίωση των διμερών εμπορικών σχέσεων και για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης των δύο χωρών, που κρατάει από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κορέα το 1950 - '53, όπου συμμετείχε ο πατέρας του Αμερικανού αντιπροέδρου (μην ξεχνάμε ότι και στρατιώτες από την Ελλάδα είχαν λάβει μέρος). Σήμερα, στη Νότια Κορέα βρίσκονται περίπου 37.500 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ προχωράνε και οι εργασίες για τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα (THAAD) - δήθεν για αμυντικούς σκοπούς - που Κίνα και Ρωσία χαρακτηρίζουν απειλή για την ευρύτερη περιοχή.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στη χτεσινή συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, επανέλαβε την «100% στήριξη της στρατηγικής συμμαχίας», την οποία χαρακτήρισε «πυλώνα της ειρήνης και της ασφάλειας στη βορειοανατολική Ασία». Ο Πενς επισήμανε ότι επιδιώκεται μεγαλύτερη συνεργασία με την Κίνα «για να συνετιστεί η Β. Κορέα», ενώ σημείωσε την επίδειξη δύναμης που έγινε με την πρόσφατη πυραυλική επίθεση στη Συρία. Σήμερα, έχει προγραμματιστεί να επιθεωρήσει το αεροπλανοφόρο «USS Ronald Reagan» ενώ τονίστηκε ότι θα ενισχυθεί ακόμα παραπέρα η στρατιωτική συνεργασία.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, Μάρεϊ Μακάλι, τις επόμενες μέρες θα έχει συνομιλίες με Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η στάση της Κίνας

Η απάντηση της Κίνας, που θεωρείται σύμμαχος της ΛΔ Κορέας, ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, που σημείωσε ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν διπλωματικά μέσα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ