Τετάρτη 19 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Παραμένει πρώτη «δημοσκοπικά» η Μέρκελ

Συνεχίζονται οι δημοσκοπήσεις ενόψει των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτέμβρη, καλλιεργώντας κλίμα πόλωσης και σε μια προσπάθεια να εγκλωβιστεί ο λαός στους βασικούς πολιτικούς εκφραστές του γερμανικού κεφαλαίου και στα «παρακλάδια» τους.

Πάντως και οι δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν εκ νέου «πρωτιά» των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) υπό την Αγκελα Μέρκελ και πτώση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της «Μπιλντ» της Κυριακής, το SPD χάνει δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη βδομάδα και βρίσκεται στο 31%, πίσω από τη χριστιανική ένωση CDU/CSU που παραμένει στο 35%.

Από μια μονάδα κερδίζουν το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» (Die Linke) και οι Φιλελεύθεροι (FDP), που συγκεντρώνουν 9% και 6% αντίστοιχα. Στο 7% παραμένουν την ίδια ώρα οι Πράσινοι, ενώ στο 9% το ακροδεξιό - αντιμεταναστευτικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν 3%.

Στη σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Infratest Dimap που έγινε για λογαριασμό του ARD και της εφημερίδας «Welt», αν οι Γερμανοί ψηφοφόροι είχαν τη δυνατότητα να εκλέξουν απευθείας καγκελάριο, το 46% θα ψήφιζε Μέρκελ και το 40% τον Σουλτς. Στο υποθετικό ενδεχόμενο άμεσης εκλογής της, η καγκελάριος καταγράφει σημαντικά ποσοστά στήριξης και από άλλα κόμματα. Το 91% των οπαδών της Χριστιανικής Ενωσης θα έδινε ψήφο στην Μέρκελ, όπως επίσης το 77% των οπαδών των Φιλελεύθερων (FDP), το 47% από τους Πράσινους. Τον Μ. Σουλτς θα ψήφιζε το 79% των συμπαθούντων του κόμματός του και το 54% των οπαδών της «Αριστεράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ