Τετάρτη 19 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σχέδια για νέα μέτωπα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να αυξήσουν τα στρατεύματά τους στη Συρία, ισχυρίστηκε την Κυριακή ο Αμερικανός στρατηγός Χέρμπερτ Ρ. Μακμάστερ, που είναι σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις διαβεβαίωνε πως «η προτεραιότητα των ΗΠΑ παραμένει η ήττα του Ισλαμικού Κράτους». Κανείς εξ αυτών ωστόσο δεν αντέδρασε, ούτε για τα μάτια του κόσμου, στις αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας που έκαναν το Σάββατο αντικαθεστωτικοί σε βάρος δεκάδων αμάχων των περιοχών Φούα και Κεφράγια, με αποτέλεσμα πολλές δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Νωρίτερα (Παρασκευή 14 Απρίλη) πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η τριμερής υπουργική σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, Συρίας Ουαλίντ αλ Μοάλεμ και Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις με επίκεντρο τη Συρία και ιδιαίτερα τις κινήσεις Αμερικανών στη μεθόριο της Ιορδανίας με τη Συρία και τη μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Η εξέλιξη ερμηνεύτηκε σαν πιθανή ένδειξη προετοιμασιών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να ανοίξουν νέο μέτωπο έναντι του συριακού στρατού στο νότιο τμήμα της Συρίας. Χτες ειδικοί από Ρωσία, Ιράν και Τουρκία συναντήθηκαν στην Τεχεράνη σε μία προσπάθεια να προετοιμάσουν το έδαφος προκειμένου να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες μία τριμερής υπουργική σύνοδος στην ιρανική πρωτεύουσα, με στόχο την προετοιμασία ενός νέου γύρου ενδοσυριακής διαπραγμάτευσης στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, διεθνή πρακτορεία, επικαλούμενα δηλώσεις του Ιρακινού αντιπροέδρου Ιγιάντ Αλάουι, μετέδωσαν πως ο αρχηγός του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και ο αρχηγός της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι ξεκίνησαν παζάρια με στόχο τη μεταξύ τους συνεργασία έναντι των επιχειρήσεων που πραγματοποιεί από τον περασμένο Οκτώβρη ο ιρακινός στρατός ώστε να ανακαταλάβει τη βόρεια ιρακινή πόλη της Μοσούλης. Ο Αλάουι προειδοποίησε ότι «ακόμα κι αν το ΙΚ χάσει όλα τα εδάφη του στο Ιράκ, δεν θα πάψει να αποτελεί απειλή...».

Γεγονός είναι πάντως πως οι επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού εκτοπίζουν σημαντικό αριθμό αμάχων από τις εστίες τους στη Μοσούλη. Υπολογίζεται πως πλέον οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τους 500.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ