Τετάρτη 19 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές

Δυναμώνει ο προβληματισμός για τους τρόπους υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών μονοπωλίων

Κορυφώνεται η διαχειριστική αντιπαράθεση στην Γαλλία

Copyright 2017 The Associated

Κορυφώνεται η διαχειριστική αντιπαράθεση στην Γαλλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Οσο πλησιάζει η επόμενη Κυριακή, 23 Απρίλη, που θα διεξαχθεί ο α' γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (στις 7 Μάη ο β' γύρος), φαίνεται πόσο έχει δυναμώσει στο εσωτερικό της ντόπιας αστικής τάξης η συζήτηση για το μείγμα διαχείρισης που θα επιτρέψει ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης της γαλλικής καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, που το τελευταίο 20ήμερο εμφανίζουν ενισχυμένες διάφορες υποψηφιότητες με έντονο ευρωσκεπτικιστικό «άρωμα» (βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι γενικά, η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι κάτι που ακόμα και «φιλο-ευρωπαϊκές» δυνάμεις εξετάζουν κριτικά).

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ζαν Λικ Μελανσόν, πρώην επικεφαλής του οπορτουνιστικού «Μετώπου της Αριστεράς», όπου συμμετείχε και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόγραμμά του προβλέπει τη λήψη «επειγόντων και μονομερών ενεργειών για τη διαφύλαξη εθνικών συμφερόντων». Ακόμα, προτείνει ένα «σχέδιο Α, με πρόταση δημοκρατικής, κοινωνικής και οικολογικής επανίδρυσης των ευρωπαϊκών Συνθηκών μέσα από διαπραγμάτευση» και «ενίσχυση ενός σχεδίου Β αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν», όπως και «υπεράσπιση και ανάπτυξη συνεργασίας με άλλους λαούς της Ευρώπης». Επίσης, ο Μελανσόν μιλά για «απόρριψη του ελεύθερου εμπορίου» και «καθιέρωση αλληλέγγυου προστατευτισμού και οικονομικής συνεργασίας». Πρόκειται για προτάσεις που αποτυπώνουν καθαρά τον προβληματισμό του γαλλικού κεφαλαίου, σε ένα φόντο σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ανακατατάξεων, εντός αλλά και εκτός ΕΕ. Κατά τα άλλα, ο Μελανσόν, που αναζητά τρόπους υπεράσπισης των σύγχρονων αναγκών της γαλλικής πλουτοκρατίας είχε το θράσος να επιστρατεύσει και στίχους του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, σε πρόσφατη συγκέντρωση στη Μασσαλία, για να εμφανιστεί ως υποψήφιος της ειρήνης...

Στο επίκεντρο η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Στο μεταξύ, χτες, στη «Λε Μοντ» κυκλοφόρησε κοινό άρθρο γνωστών αστών οικονομολόγων που ασκεί κριτική στο πρόγραμμα της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι πολιτικές απομονωτισμού και προστατευτισμού και οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, εφαρμοζόμενες όλες κατά άλλων χωρών, αποτελούν επικίνδυνα μέσα για να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης», εκτιμώντας ότι «τελικά, θα αποδειχθούν βλαπτικές για την Γαλλία και τους εμπορικούς της εταίρους». Υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Τζόζεφ Στίγκλιτς, Ζαν Τιρόλ, Κρις Πισαρίδις, Αλβιν Ροθ κτλ.

Από τη μεριά της, η Μαρίν Λεπέν, με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ουέστ Φρανς», υπογράμμισε ότι θα εφαρμόσει «εναν έξυπνο προστατευτισμό για να αντιμετωπίσουμε τον αθέμιτο διεθνή ανταγωνισμό» και έτσι «η οικονομία θα πάρει τελείως άλλη κατεύθυνση».

Στο μεταξύ, την περασμένη Δευτέρα, δημοσκόπηση της εταιρείας «Elabe» έδινε στον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Ολάντ - Βαλς, υπέρμαχο διευρυμένων μεταρρυθμίσεων υπέρ του κεφαλαίου και νυν επικεφαλής της κίνησης «Εμπρός!» Εμανουέλ Μακρόν 24%, και στη Λεπέν 23%. Ακόμα, στον επίσημο υποψήφιο των «Ρεπουμπλικάνων» Φρανσουά Φιγιόν 19,5% και στον Ζ. Λ. Μελανσόν 18%. Τέλος, στον επίσημο υποψήφιο του κυβερνώντος Γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος (PS) Μπενουά Αμόν 8%.

Αλλη έρευνα, του ινστιτούτου «Ifop-Fiducial», έδινε στον Μακρόν 23%, στη Λεπέν 22,5%, στον Φιγιόν και τον Μελανσόν από 19,5% και στον Αμόν 7,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ