Τετάρτη 19 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ
Πυκνώνουν τα ερωτήματα

Πυκνώνουν τα ερωτήματα σχετικά με την τριπλή βομβιστική επίθεση στο λεωφορείο που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ την περασμένη Τρίτη, με δύο τραυματίες. Πέρα από τα ακριβή κίνητρα και το «υπόβαθρο» της επίθεσης, που παραμένουν αδιευκρίνιστα, τώρα απασχολεί τις αρχές και η προέλευση των εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και μια τέταρτη «επιστολή ανάληψης της ευθύνης».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Welt», «τα εκρηκτικά στους σωλήνες - βόμβες που ήταν γεμάτες με μεταλλικά καρφιά, είναι πιθανό να προέρχονται από αποθέματα των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση». Η ίδια πηγή δήλωσε στην εφημερίδα ότι για τη χρήση των πυροκροτητών απαιτούνταν ειδικές γνώσεις, οι οποίες δεν είναι εύκολο ν' αποκτηθούν. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έκρηξη των μηχανισμών έγινε με τηλεχειρισμό και ότι οι δράστες είχαν οπτική επαφή με το λεωφορείο.

Στο μεταξύ, στις τρεις επιστολές ανάληψης ευθύνης, που βρέθηκαν στον τόπο της έκρηξης, ήρθε να προστεθεί το Σάββατο το βράδυ άλλη μία, που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην εφημερίδα «Tagesspiegel» του Βερολίνου. Αυτήν τη φορά, όμως, το περιεχόμενο παραπέμπει σε ακροδεξιό και όχι ισλαμιστικό υπόβαθρο. Στην επιστολή επικρίνεται η προσφυγική πολιτική της Α. Μέρκελ, γίνεται λόγος για «τελευταία προειδοποίηση» και σημειώνεται ότι θα «τρέξει αίμα» στις 22 Απρίλη στην Κολωνία, όπου αναμένονται διαδηλώσεις κατά του συνεδρίου του λαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Μέχρι χτες πάντως οι γερμανικές αρχές δεν είχαν πιστοποιήσει την αυθεντικότητα καμίας από τις συνολικά τέσσερις επιστολές ανάληψης ευθύνης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τρεις ανθρώπους (σ.σ. από το Αφγανιστάν, την Τουρκία και τη Γερμανία), για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι υποστήριζαν έναν φερόμενο ως ισλαμιστή μαχητή και βοηθούσαν να προετοιμαστεί μια σοβαρή ενέργεια βίαιης ανατροπής εναντίον του κράτους, ανέφερε το περιοδικό «Focus» στην ιστοσελίδα του την περασμένη βδομάδα. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο σαλαφιστής, τον οποίο φέρεται να υποστήριζαν, συνελήφθη το Φλεβάρη και έχει προφυλακιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ