ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝH
Στήριξη στον αγώνα των κρατούμενων απεργών πείνας

Συνέντευξη Τύπου από τον Παλαιστίνιο πρέσβη στην Αθήνα Μ. Τουμπάσι

Από τη διαδήλωση στην γενική απεργία για την αλληλεγγύη στους κρατούμενους

Copyright 2017 The Associated

Από τη διαδήλωση στην γενική απεργία για την αλληλεγγύη στους κρατούμενους
Απεργία πείνας 10 ημερών έκλεισαν χτες πάνω από 1.800 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στις ισραηλινές φυλακές και τη στέρηση των πιο βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. «Οι απεργοί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους μέχρι την τελευταία ανάσα. Ομως, σε αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να υπάρξουν θύματα», επισήμανε χτες σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να δούμε εξελίξεις τύπου χιονοστιβάδας.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης ζήτησε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επαινώντας ιδιαίτερα τις εκδηλώσεις και ανακοινώσεις συμπαράστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων. To ΠΑΜΕ και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία έχουν ζητήσει να επιτραπεί σε αντιπροσωπεία τους να επισκεφτεί τους φυλακισμένους Παλαιστινίους στο Ισραήλ. Ο πρέσβης πρόσθεσε ότι «η φίλη Ελλάδα, που έχει περάσει τόσα με κατοχές και πολιτικούς κρατουμένους, πρέπει να νιώθει τι ζουν οι 6.500 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι», και υπογράμμισε ότι οι απεργοί πείνας αυξάνονται καθημερινά επειδή στερούνται αυτονόητα δικαιώματα: Πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και φάρμακα, σωστή σίτιση, επικοινωνία με τους δικηγόρους, τις οικογένειές τους και άλλους συγκρατούμενους.

Πρόσθεσε πως ανάμεσα στους πολιτικούς κρατουμενένους είναι 300 παιδιά και έφηβοι έως 16 ετών, γύρω στους 1.800 ασθενείς, εκ των οποίων οι 180 είναι κατάκοιτοι, 13 Παλαιστίνιοι βουλευτές, 28 δημοσιογράφοι και ο Καρίμ Γιουνίς, ο μεγαλύτερος σε ηλικία κρατούμενος, που έχει έως τώρα εκτίσει 35 (!) χρόνια κάθειρξης. Κάπου 500 άλλοι έχουν φυλακιστεί στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης», που είναι απομεινάρι της αγγλικής αποικιοκρατίας και χρησιμοποιείται από τις κατοχικές αρχές προκειμένου να κλείσουν στα κελιά Παλαιστίνιους δίχως απαγγελία κατηγοριών, για όσο διάστημα θέλουν...

«Οι απεργοί πείνας προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή με μερικές γουλιές νερό και λίγα γραμμάρια αλατιού, ώστε να μην πάθουν σηψαιμία και να συνεχίσουν τον αγώνα τους», επισήμανε, προσθέτοντας πως οι Ισραηλινοί κάνουν αιφνιδιαστικές εφόδους μέσα στα κελιά για να τους πάρουν όσο αλάτι έχουν κρύψει, ώστε να τους αναγκάσουν να τερματίσουν την απεργία.

Ανέφερε πως ο ίδιος πραγματοποίησε πλήθος επαφών τις τελευταίες μέρες με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τη Βουλή και πολιτικά κόμματα, ώστε να αυξήσουν την πίεση στο Ισραήλ. «Η σιωπή είναι επιβράβευση για το Ισραήλ» είπε, προσθέτοντας ότι χτες στη Δυτική Οχθη πραγματοποιήθηκε γενική απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στις 3 Μάη, τόνισε πως υπάρχει, παρά την αδιαλλαξία της ισραηλινής ακροδεξιάς κυβέρνησης, ατζέντα θεμάτων που μπορούν να συζητηθούν, όπως ειρηνευτική λύση στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών.

Δημοσιοποίησε την επιστολή του Παλαιστίνιου βουλευτή και μέλους της ΚΕ της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργούτι, που συμμετέχει στην απεργία πείνας και διαμηνύει: «Δεν θα σιωπήσουμε, ούτε θα υποκύψουμε... Σας καλώ να στηρίξετε την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του Παλαιστινιακού λαού ώστε να επικρατήσει ειρήνη»!

ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις από τη νέα ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό

Ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε νέα επίθεση κατά της Συρίας...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την έντονη αντίδραση της συριακής και της ρωσικής κυβέρνησης προκάλεσε χτες τα ξημερώματα η πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί σε αποθήκη του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού, με το πρόσχημα πως υπήρχαν όπλα από το Ιράν και τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα κατήγγειλε την «επίθεση κατά της Συρίας», αποφεύγοντας να κατονομάσει άμεσα το Ισραήλ. Ομως επικαλέστηκε συριακά ΜΜΕ, που ανέφεραν ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, που προκάλεσε κυρίως υλικές ζημιές. Απηύθυνε έκκληση διεθνώς ώστε όλοι «να ενεργούν στο πλαίσιο σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΣΑΝΑ» είχε μεταδώσει πως το Ισραήλ εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους από τα κατεχόμενα συριακά εδάφη στα Υψώματα του Γκολάν στο νότιο τμήμα της Δαμασκού, σε στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, προκαλώντας σειρά εκρήξεων και υλικών ζημιών.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση, αλλά και «τα ψέματα και τις κατασκευασμένες κατηγορίες» που εκτόξευσε προχτές ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό, πως η συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για τις επιθέσεις της 4ης Απρίλη με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς άμαχους.

Πάντως ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών Ισραελ Κατζ, μιλώντας από τις ΗΠΑ, όπου συναντάται με Αμερικανούς αξιωματούχους, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού πως «το συμβάν στη Συρία συνάδει απόλυτα με την ισραηλινή πολιτική να ενεργεί ώστε να αποτρέπει το ιρανικό λαθρεμπόριο προηγμένων όπλων μέσω της Συρίας προς τη Χεζμπολάχ».

Παράλληλα, στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η χώρα του θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην εξαπόλυση νέας στρατιωτικής «δράσης» κατά της Συρίας, αν της ζητηθεί. Λίγες ώρες πριν τις παραπάνω δηλώσεις, ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον πως ο Πρόεδρος Τραμπ εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να αναδιαμορφώσει ένα πολύπλοκο σύστημα αριθμητικού προσδιορισμού των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε Ιράκ και Συρία, ώστε να καταστήσει ασαφή τον πραγματικό αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων στις συγκεκριμένες χώρες.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ανακοίνωση για αποχώρηση από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών

Καθώς η αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα οξύνεται, με την προσπάθεια της αντιδραστικής αντιπολίτευσης να διαμορφώσει συνθήκες χάους, έχοντας τη στήριξη ιμπεριαλιστικών κέντρων να προκαλέσει ακόμα και ξένη επέμβαση, η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, του σοσιαλδημοκρατικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποχώρηση από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), ο οποίος πρωτοστατεί στις πιέσεις. Η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις βίαιες διαδηλώσεις τις τελευταίες βδομάδες, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, η οποία φέρνει τεράστια προβλήματα, ελλείψεις και δυσαρέσκεια στα λαϊκά στρώματα. Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα σχετίζονται με τις ευρύτερες διεργασίες στη Λατινική Αμερική για επιλογή ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, καθώς ανταγωνίζονται οι ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα, που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει την παρέμβασή τους. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών είναι η «αιχμή του δόρατος» της παρέμβασης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Ταυτόχρονα και η ΕΕ επιχειρεί να παρέμβει στην περιοχή, όπως δείχνει το κοινό ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ενέκριναν οι ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλιστών, Συντηρητικών - Μεταρρυθμιστών και Φιλελευθέρων. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 450 ψήφους (35 κατά και 100 αποχές). Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν το κείμενο, που υιοθετεί την πλατφόρμα της αντίδρασης στη Βενεζουέλα.

ΗΠΑ
Προς αναθεώρηση η NAFTA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε ταχεία επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) συμφώνησαν χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Μεξικάνος ομόλογός του, Ενρίκε Πένια Νέτο, και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, μετά την έντονη φημολογία πως οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να αποχωρήσουν μονομερώς από τη συμφωνία.

Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Τραμπ ήρθε μετά τις έκτακτες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με τους ηγέτες του Καναδά και του Μεξικού. Οι τρεις τους συμφώνησαν να προχωρήσουν γρήγορα σε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Ο Πρόεδρος Τραμπ λίγα λεπτά μετά ανάρτησε το ακόλουθο μήνυμα στο Twitter: «Αν δεν καταλήξουμε σε μία δίκαιη συμφωνία για όλους, τότε θα τερματίσουμε τη NAFTA. Οι σχέσεις είναι καλές και η συμφωνία πολύ πιθανή».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις πολιτών και εταιρειών και την απλοποίηση του συστήματος φορολόγησης, υποστηρίζοντας ότι θα κάνουν τις μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις «στην Ιστορία των ΗΠΑ». Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η μείωση του ανώτατου φόρου από το 39,6% στο 35%. Μείωση της φορολογίας των εταιρειών και επιχειρήσεων από το 35% στο 15%. Κατάργηση του φόρου κληρονομιάς. Διπλασιασμός του αφορολόγητου που πάει στα 24.000 δολάρια ετησίως για άτεκνο ζευγάρι.

Οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος προκαλούν ανησυχία στο Κογκρέσο που εκτιμά πως θα αυξήσουν σημαντικά αφενός το δημοσιονομικό έλλειμμα αφετέρου το εξωτερικό χρέος των ΗΠΑ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Συνεχίζεται ο «στρατηγικός διάλογος»

Συνεχίζεται ο «στρατηγικός διάλογος μεταξύ Γερμανίας και Κίνας», όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δυο χωρών με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, στο Βερολίνο (25-26 Απρίλη), όπου συναντήθηκε με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γερμανό ομόλογό του. Η επίσκεψη αυτή χαρακτηρίστηκε ως ο «τρίτος γύρος» στις επαφές στρατηγικής σημασίας των δυο χωρών, που προωθούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων.

Στη συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έγινε εκτενής αναφορά στο πυρηνικό πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας που «παραβιάζει Διεθνείς Συνθήκες» και πώς αυτό «μπορεί να σταματήσει». Και οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι «μια βιώσιμη και μόνιμη λύση μπορεί να βρεθεί όχι μόνο μέσω κυρώσεων, αλλά σε σύνδεση με τις διαπραγματεύσεις», ανακοίνωσε το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Σχετικά με τις γερμανο-κινεζικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, ο Γκάμπριελ υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς θα πρέπει να γίνει βήμα - βήμα» και να συμφωνηθεί ότι «χρειαζόμαστε μια συνεργασία με ίσους όρους για τις κινέζικες επιχειρήσεις στη Γερμανία και στην Ευρώπη και για τις γερμανικές επιχειρήσεις στην Κίνα».

Η Αγκ. Μέρκελ τόνισε στον Κινέζο ΥΠΕΞ ότι υποστηρίζει τη συνάντηση κορυφής για τους νέους «δρόμους του μεταξιού», που θα γίνει στην Κίνα στις 14 Μάη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επικείμενη συνάντηση των G-20 στο Αμβούργο θα επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα με τη στήριξη της Κίνας. Πάνω σε αυτό ο Γουάνγκ Γι κάλεσε και «τις δυο πλευρές να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους στο ελεύθερο εμπόριο, στις ανοιχτές οικονομίες και σε μια υγιή ανάπτυξη της παγκοσμιοποίησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ