ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλήθος εκδηλώσεων και τις επόμενες μέρες

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δε θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για το δίκιο»! Μ' αυτό το σύνθημα, δανεισμένο από τον στίχο του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη, τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ ταξιδεύουν για ακόμα ένα Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, με πολλές δεκάδες εκδηλώσεις. Συναυλίες, εκθέσεις, συζητήσεις, αθλητικές δραστηριότητες, θεατρικά, βιντεοπροβολές, αφιερώματα, ομαδικά παιχνίδια, χορός και πολύ κέφι, είναι τα συστατικά στοιχεία των περισσότερων Φεστιβάλ, που βάζουν στο επίκεντρό τους την έννοια του «δίκιου» σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των μαθητών, του «δίκιου» στην κοινωνία. Μ' αυτό το πνεύμα, στις θεματικές των Φεστιβάλ μπαίνουν τα θέματα του πολέμου, της προσφυγιάς, του σχολείου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, της στάσης απέναντι στο πρόβλημα των ναρκωτικών κ.ά.

Αναλυτικά, Μαθητικά Φεστιβάλ προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες ως εξής:

Αύριο Παρασκευή

Τρίκαλα (πλατεία Ρήγα Φεραίου, άγαλμα ΕΠΟΝιτών), Σιάτιστα (κεντρική πλατεία), Βέροια (πλατεία Δημαρχείου), Καλαμαριά (πεζόδρομος), Εύοσμος (πλατεία Δημαρχείου), Ωραιόκαστρο (κεντρική πλατεία), Κιλκίς (πλατεία Κήπου), Σπάρτη (πλατεία ΟΤΕ).

Σάββατο 6 Μάη

Ελευσίνα (πλατεία Ηρώων), Ζωγράφου (6 μ.μ., πλατεία Αγ. Θωμά, Γουδή), Ηλιούπολη (6 μ.μ., πλατεία Ηρώων, Φλέμινγκ), Ιλιον (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία Ιλίου), Μενίδι (8 μ.μ., δημαρχείο Αχαρνών), Παλλήνη (γήπεδο μπάσκετ Κάντζας, έναντι πάρκου), Πειραιάς (Πασαλιμάνι), Περιστέρι (πλατεία Δημαρχείου), Πάτρα (πλατεία Γεωργίου), Αγρίνιο (στενό Κούρου), Αίγιο (πλατεία «Ψηλά Αλώνια»), Λάρισα (φρούριο - πλατεία Λαμπρούλη), Ηράκλειο (πάρκο Γεωργιάδη), Καστέλι Κισσάμου (6 μ.μ., 1ο Γυμνάσιο), Λιβαδειά, Πρέβεζα (6 μ.μ., δικαστήρια), Κοζάνη (1ο Δημοτικό), Γρεβενά (πλατεία Λαχαναγοράς, ρολόι), Ικαρία (Εύδηλος), Ρόδος, Αργος (Δικαστήρια), Κέρκυρα (πάνω πλατεία).

Διήμερα - Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Μάη

Καλλιθέα (πρώτη μέρα από τις 10.30 π.μ., στο σχολείο «Νίκος Μπελογιάννης», και δεύτερη από τις 7 μ.μ., στην πλατεία Δαβάκη), Λευκάδα (πρώτη μέρα τουρνουά ποδοσφαίρου και δεύτερη ιστορικός περίπατος, 11 π.μ., από την πλατεία Μαρκά).

Κυριακή 7 Μάη

Αμαλιάδα (πλατεία ΟΤΕ), Βόλος (παραλία, άγαλμα), Αγ. Νικόλαος Κρήτης (λίμνη), Κατερίνη (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Μουδανιά (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Αλεξανδρούπολη (πεζόδρομος Ακαδημίας), Μυτιλήνη (2ο ΓΕΛ), Μετέωρα Θεσσαλονίκης (7 μ.μ., κεντρική πλατεία).

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Αυτοδυναμία για την Πανσπουδαστική ΚΣ στις εκλογές

Αυτοδύναμη για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά αναδείχθηκε η Πανσπουδαστική ΚΣ στις εκλογές του Συλλόγου της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών (ΦΕΑ), που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 27 Απρίλη. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 104 ψηφισάντων, η ΠΚΣ έλαβε 91 ψήφους και 9 έδρες, ενώ υπήρξαν 13 άκυρα - λευκά ψηφοδέλτια.

Για μια ακόμη χρονιά, οι οικότροφοι εμπιστεύτηκαν το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής, αφού αποτελείται από αγωνιστές που όλη τη χρονιά πρωτοστάτησαν στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κόντρα στην υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας.

Το προηγούμενο διάστημα, μέσα από το συντονισμό της δράσης με τους υπόλοιπους Συλλόγους των Εστιών, οι οικότροφοι της ΦΕΑ έδωσαν σημαντικές μάχες για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης στην Εστία, αλλά και για την ανάπτυξη της συλλογικής δραστηριότητας, με εκδηλώσεις, λειτουργία πολιτιστικών ομάδων κ.ά. Πρωτοστάτησαν στην αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στην καταδίκη της ναζιστικής - φασιστικής Χρυσής Αυγής.

Οπως δηλώνουν οι δυνάμεις της ΠΚΣ: «Ο Σύλλογος της ΦΕΑ το επόμενο διάστημα θα κάνει προσπάθεια για να συμμετέχουν πιο μαζικά οι οικότροφοι στις συνελεύσεις και τις δράσεις του, για να δυναμώσει η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει, κόντρα στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, που αφήνουν τις εστίες μας να ρημάζουν και φορτώνουν νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών».

Νέα ιστοσελίδα της ΚΝΕ για τη «θεματική βδομάδα» στα Γυμνάσια

Μια νέα ιστοσελίδα «εγκαινίασε» η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας για τη «θεματική βδομάδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης» που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα, με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας.

Η ιστοσελίδα της ΚΝΕ, που μπορεί κανείς να βρει στη διεύθυνση skonaki.kne.gr, είναι μια προσπάθεια να παρέμβει στην πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, ρίχνοντας τον σπόρο της αμφισβήτησης. Με αφορμή τα διάφορα ζητήματα που προβάλλονται στο πλαίσιο της «θεματικής βδομάδας», η ΚΝΕ επικεντρώνεται σε κάποια, όπως «διατροφή και οικονομική κρίση», «ναρκωτικά», «ανθρώπινα δικαιώματα», «δικαιώματα των γυναικών» κ.λπ., θέτοντας ερωτήσεις που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν τον προβληματισμό μέσα στην τάξη. Με σύντομα και έξυπνα κείμενα, εξαιρετικά γραφικά, φωτογραφίες και ντοκουμέντα, στην ιστοσελίδα παρατίθενται αποκαλυπτικά στοιχεία για τα θέματα που επιλέγει να αναδείξει η ΚΝΕ. Παράλληλα, δίνοντας ερεθίσματα στους μαθητές να ερευνήσουν και παραπέρα θέματα που τους ενδιαφέρουν, η ΚΝΕ αξιοποιεί στο site οπτικοακουστικά μέσα, κάνει προτάσεις για ταινίες, λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα κ.ά., αναδεικνύοντας πάντα την πραγματική αιτία που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τη διατροφή, τα ναρκωτικά, τα δικαιώματα των γυναικών.

Κλείνουν εξεταστικά κέντρα στη Φωκίδα

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο νομό Φωκίδας η απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης να αφαιρέσει από τη λίστα των εξεταστικών κέντρων των πανελλαδικών εξετάσεων τα σχολεία του Λιδορικίου, της Γραβιάς και της Ερατεινής. Πλήθος φορέων του νομού, ανάμεσά τους και η τοπική ΕΛΜΕ, ζητούν την ανάκληση αυτής της απόφασης, επισημαίνοντας ότι λόγω του δυσπρόσιτου χαρακτήρα κάποιων περιοχών και της μεγάλης απόστασης από τα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα, θα αναγκαστούν οι μαθητές να μετακινούνται κατά τις μέρες των εξετάσεων για πολλά χιλιόμετρα. Αυτό θα αυξάνει το άγχος τους, αποδιοργανώνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και προγραμματισμούς και τελικά, με την πρόσθετη ταλαιπωρία που θα υποστούν αυτά τα παιδιά, καταργείται στην πράξη η ίση μεταχείριση των μαθητών.

Την απόφαση για το κλείσιμο των εξεταστικών κέντρων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Αυτή η πρακτική που εφαρμόζεται και σε άλλες περιοχές είναι συνέχεια όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί στο χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο, και προμηνύει άσχημα μαντάτα. Εχουν ήδη προηγηθεί συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, στο όνομα της εξασφάλισης οικονομικών πόρων. Αλλωστε, κάπως έτσι εξασφαλίζονται και τα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα. Απουσιάζουν και θα συνεχίσουν να απουσιάζουν από τα σχολεία ειδικότητες εκπαιδευτικών, αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους "δανειστές" ότι δεν πρόκειται να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, καταργούνται κατευθύνσεις, κλείνουν σχολεία. Η παιδεία και η χρηματοδότησή της έχουν μπει στον "κόφτη" των δαπανών που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, όπως και η Υγεία, οι συντάξεις και οι μισθοί. Αυτό σημαίνει ότι όταν η κυβέρνηση ξεφεύγει εκτός προϋπολογισμού, αυτοί που την πληρώνουν είναι για άλλη μια φορά οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τους».

Ημερίδα του ΜΑΣ στην Ορεστιάδα

Ημερίδα για τις εξελίξεις στην αγροτική οικονομία και την αξιοποίηση του ορυκτού Ζεόλιθου, με αφορμή την παράδοσή του στους επιχειρηματικούς ομίλους, διοργανώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στην Ορεστιάδα του Εβρου. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του τμήματος Δασολογίας «Κωνσταντίνος Σιδέρης».

Ειδικότερα, τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:

  • «Οι εξελίξεις στην αγροτική οικονομία. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 - 2020 στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Οι συνέπειες για τη χώρα μας και τη μικρομεσαία αγροτιά».
  • «Ζεόλιθος, αξιοποίηση από ποιον και για ποιον».

Θα μιλήσουν: Ο Χρήστος Τρέλλης, γεωπόνος, σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Ο Σταμάτης Γκατζίδης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Ορεστιάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ