ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Διεργασίες για φιλοΝΑΤΟική κυβέρνηση

ΣΚΟΠΙΑ.--

Με φόντο την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στο κοινοβούλιο των Σκοπίων την περασμένη βδομάδα και τις διεργασίες και πιέσεις για τη συγκρότηση «νέας κυβέρνησης», που στηρίζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ, ο πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, που προαλείφεται για αυριανός πρωθυπουργός της χώρας, πραγματοποίησε χτες σειρά επαφών με ξένους αξιωματούχους.

Πρώτα από όλους είδε τον Αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, με τον οποίο έχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία, συμφωνώντας στην «ανάγκη να συνεχιστεί η διαδικασία μεταρρυθμίσεων». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ (που βρέθηκε χτες για τις ανάγκες περιφερειακής συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη), θα του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (έως τα μέσα τρέχοντος μηνός) και πως το κόμμα του είναι «αφοσιωμένο στην επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης για τους πολίτες της Μακεδονίας». Τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και της ένταξης σε αυτές τις λυκοσυμμαχίες. Ο Αμερικανός πρέσβης απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις.

Επικοινωνία Ζάεφ - Κοτζιά

Νωρίτερα, ο αρχηγός του SDSM μίλησε τηλεφωνικά με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, για τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια, δίχως ωστόσο να δημοσιοποιηθούν σημαντικές λεπτομέρειες από τη μεταξύ τους συνδιάλεξη. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, ΜΙΑ, ο Ν. Κοτζιάς επικοινώνησε χτες, πιο πριν, με την νέα υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, και τον Γερμανό ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο φόντο πληροφοριών από την Αθήνα που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να προετοιμάζεται για πιθανή όξυνση της ενδοαστικής κόντρας στα Σκόπια και πιθανά κύματα προσφύγων.

Ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ υποστήριξαν πως ήδη έχουν αναπτύξει «κινητικότητα» δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας, των συνοριοφυλάκων και του στρατού και πως έχει ήδη αρχίσει η εφαρμογή κάποιων προληπτικών μέτρων δίχως να αποκλείεται μελλοντικά και η ενεργοποίηση της επιχείρησης «ΣΑΡΙΣΑ» στο πλαίσιο της οποίας προετοιμάζονται οκτώ καταυλισμοί στη Θεσσαλονίκη, δύο στο Κιλκίς και ορισμένες «δομές» φιλοξενίας σε Καβάλα, Σέρρες κ.α.

Η ανακοίνωση του VMRO-DPMNE του Γκρούεφσκι

Στο μεταξύ, χτες το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι (που εκπροσωπεί τα συμφέροντα εκείνου του μέρους της αστικής τάξης που προσβλέπει και προς τη Ρωσία) εξέδωσε νεότερη ανακοίνωση, με την οποία ζητά την παραπομπή του Ζ. Ζάεφ στη Δικαιοσύνη, κρίνοντας πως η συμπεριφορά του την περασμένη βδομάδα στη Βουλή «παραβίασε το σύνταγμα και τους νόμους και διακύβευσε την περιφερειακή σταθερότητα και τις σχέσεις (των Σκοπίων) με γειτονικές χώρες». Ο Ζάεφ χαρακτηρίζεται υποχείριο όργανο του (Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα και του (Κοσσοβάρου Προέδρου) Χασίμ Θάτσι, θεωρώντας πως μετατρέπεται πλέον «σε απειλή για όλη την περιοχή».

ΟΓΕ - ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους αγωνιστές!

Από τη χτεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΟΓΕ στην πρεσβεία της Παλαιστίνης
Από τη χτεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΟΓΕ στην πρεσβεία της Παλαιστίνης
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία οργάνωσε χτες το πρωί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, καταγγέλλοντας την όξυνση της ισραηλινής επιθετικότητας κατά του Παλαιστινιακού λαού, που εκφράζεται και με την εγκληματική στάση απέναντι στους 6.500 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται 57 γυναίκες και 300 παιδιά, από τα οποία τα 13 είναι κορίτσια. Αφορμή για την πρωτοβουλία στάθηκε η απεργία πείνας που έχουν ξεκινήσει από τις 17 Απρίλη πάνω από 1.000 πολιτικοί κρατούμενοι, ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν.

Επιδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία, χωρίς η αντιπροσωπεία της να γίνει δεκτή, και ακολούθησε πορεία έως την πρεσβεία της Παλαιστίνης, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον Παλαιστινιακό λαό, όπου έγινε δεκτή από τον πρέσβη της χώρας, Μαρουάν Τουμπάσι.

Εκεί, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χριστίνα Σκαλούμπακα, τόνισε πως η ΟΓΕ διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης και θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στον αγώνα του μέχρι την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και των εποίκων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Υπογράμμισε πως η ΟΓΕ διεκδικεί την άμεση απελευθέρωση των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων από τις φυλακές του Ισραήλ, ενώ στηλίτευσε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το Ισραήλ την ίδια ώρα που ο Παλαιστινιακός λαός ματώνει.

Επίσκεψη ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ στην πρεσβεία της Παλαιστίνης

Την Πέμπτη, αντιπροσωπείες της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) επισκέφτηκαν την πρεσβεία της Παλαιστίνης και συνομίλησαν με τον πρέσβη Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι.

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης ευχαρίστησε τις δύο οργανώσεις για τη σταθερή αλληλεγγύη τους και ενημέρωσε για την κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ, που βρίσκονται για 18η μέρα σε απεργία πείνας.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη της στους αγώνες του Παλαιστινιακού λαού, ενημέρωσε για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που οι Επιτροπές Ειρήνης θα διοργανώσουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και προσκάλεσε τον πρέσβη να απευθύνει χαιρετισμό στον τερματισμό της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης στις 14 Μάη.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕΔΔΑ επαναβεβαίωσε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή της στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και ιδιαίτερα στους κρατούμενους απεργούς πείνας και ενημέρωσε τον πρέσβη για τις επόμενες δραστηριότητες που σχεδιάζει για το Παλαιστινιακό. Παρέδωσε επίσης καταγγελία, όπου ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Ο αγώνας αυτός εκφράζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον αγώνα ολόκληρης της πολύπαθης Παλαιστίνης ενάντια σε έναν πάνοπλο εχθρό, αποφασισμένο να καταπνίξει και την παραμικρή εστία αντίστασης στην επιθετική και επεκτατική του πολιτική, αποθρασυμένος από την κρυφή και φανερή στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η ΕΕΔΔΑ καταδικάζει τη στάση και των ελληνικών κυβερνήσεων, που «άλλοτε με τη στάση τους των ίσων αποστάσεων και άλλοτε με υποκριτικές ανακοινώσεις υπεράσπισης του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, αλλά πάντα με την πολύπλευρη συνεργασία τους με το κράτος του Ισραήλ, επιτρέπουν μεταξύ άλλων την επέκταση των εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, τις δολοφονίες Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, τη συνέχιση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, βάζοντας σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή».

Συμπαράσταση από το Συνδικάτο Οικοδόμων

Τη συμπαράσταση των οικοδόμων και των εργαζομένων στον κλάδο των Κατασκευών στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους εκφράζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. «Απαιτούμε όχι απλά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αλλά την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού να πάρει τις τύχες του στα χέρια του, κατά της ισραηλινής κατοχής που διαρκεί για δεκαετίες, με ευθύνη και των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Αλλο ένα πλοίο θανάτου στη Σούδα

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Oscar Austin» λύνει κάβους από τον προβλήτα στη βάση της Σούδας
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Oscar Austin» λύνει κάβους από τον προβλήτα στη βάση της Σούδας
Αλλο ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ έδεσε στην αεροναυτική βάση των ΗΠΑ στη Σούδα, το αντιτορπιλικό «USS Oscar Austin», προσθέτοντας στη διαρκή κινητικότητα των Αμερικανών γύρω από τη βάση το τελευταίο διάστημα και στην προθυμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να στηρίξει, με κάθε μέσο και τρόπο, την υλοποίηση των επικίνδυνων για το λαό σχεδιασμών τους στην Ανατολική Μεσόγειο, με αντάλλαγμα τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της εγχώριας αστικής τάξης.

Εχει μια αξία να καταγραφεί ότι το «USS Oscar Austin» είναι του περιλάλητου τύπου «Arleigh Burke», τύπος πλοίου με ενισχυμένες επιχειρησιακές δυνατότητες. «Arleigh Burke» ήταν, θυμίζουμε, και τα αντιτορπιλικά «USS Porter» και «USS Ross» που εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον της Συρίας στις αρχές Απρίλη, πλοία που επίσης ελλιμενίζονται συχνά - πυκνά στη βάση της Σούδας.

Το «USS Oscar Austin» είναι, στην παρούσα φάση, ενταγμένο στη δύναμη του αμερικανικού 6ου Στόλου, που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική για την «προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων».

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο παραπέρα συγκέντρωσης δυνάμεων μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή μας, στη μεταξύ τους κόντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων με έμφαση στην Ενέργεια, στη Μεσόγειο μπήκε η υπερσύγχρονη ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Εσσεν», ώστε ενισχύοντας την ήδη παρούσα εδώ «Ναύαρχος Γκριγκόροβιτς», αναμένεται από κοινού να υποστηρίξουν από θαλάσσης τις επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία.

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τις αθλιότητες περί «αντισημιτισμού»

Με ανακοίνωση της Εκτελεστικής του Γραμματείας, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που, όπως σημειώνει, σε χτεσινό δημοσίευμά της «αναπαράγονται άθλιες συκοφαντικές και προβοκατόρικες για το κίνημά μας αναφορές, που χαρακτηρίζουν το ΠΑΜΕ ως αντισημιτική δύναμη και φτάνουν στην αθλιότητα να γράφουν ότι το ΠΑΜΕ "βεβηλώνει μνημεία του ολοκαυτώματος"». Και καταλήγει: «Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία. Είναι γνωστό ότι αυτήν την περίοδο το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί για να εκφραστεί η αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων στους πάνω από χίλιους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκονται σε απεργία πείνας στις φυλακές του Ισραήλ. Η αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται αντισημιτισμός. Το δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", που εντάσσει το ΠΑΜΕ στις δυνάμεις του αντισημιτισμού μάς προκαλεί οργή.

Απαιτούμε να προχωρήσει άμεσα η "Εφημερίδα των Συντακτών" σε αποκατάσταση της αλήθειας, δημοσιεύοντας την έντονη διαμαρτυρία μας».

Πορεία ειρήνης στη Λάρισα

Πορεία ειρήνης οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, αύριο Κυριακή, 7 Μάη. Η εκκίνηση θα γίνει στις 6 μ.μ. από το Μεζούρλο στη Νεάπολη και η κατάληξη θα είναι στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Να πάρουν μαζικά μέρος στην πορεία καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ