ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Συζητούν και βάζουν μπροστά το σχέδιο δράσης για την απεργία στις 17 Μάη

Στην οργάνωση της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, ώστε στις 17 Μάη να δοθεί μαζική απάντηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος απέναντι στο νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, ρίχνουν τις δυνάμεις τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία πραγματοποιούν συνεδριάσεις και συνελεύσεις, ξεδιπλώνοντας παράλληλα το σχέδιο δράσης τους για να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς το απεργιακό κάλεσμα, για να γίνει η επιτυχία της απεργίας υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Ο λαός έχει πείρα από την «απελευθέρωση»...

Στις αντιλαϊκές εξελίξεις που φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου, συνολικότερα αλλά και ειδικά στον τομέα της Ενέργειας, αναφέρεται στο απεργιακό του κάλεσμα το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορίνθου καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

«Στον κλάδο της Ενέργειας», επισημαίνει, «η επίθεση γίνεται πιο συγκεκριμένη. Κάτω από την ανάγκη και την πίεση να επενδυθούν στάσιμα κεφάλαια σε κερδοφόρες δραστηριότητες, υλοποιείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση μεγάλων στρατηγικών επιχειρήσεων στον κλάδο. Σε λίγες μέρες θα έχουν καταλήξει οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ για επιλογή στρατηγικών συμβούλων, που θα φέρουν σε πέρας την ιδιωτικοποίηση σε μια σειρά επιχειρήσεις. Τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία. Κορωνίδα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών ήταν η απευθείας πώληση λιγνιτικών ηλεκτροπαραγωγών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ έπεται συνέχεια και με την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων. Τα κεφάλαια που θα επενδυθούν, θα επιδιώξουν τη μέγιστη κερδοφορία. Αυτό θα αυξήσει την τελική τιμή των ενεργειακών προϊόντων, κι έτσι θα επιβαρυνθεί πρόσθετα η λαϊκή οικογένεια. Εχουμε εμπειρία από τη μέχρι σήμερα πορεία της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας...».

Στη μάχη και οι συνταξιούχοι

Στη μάχη της απεργίας, δίπλα στους εργαζόμενους, μπαίνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, ενάντια στο νέο τσεκούρωμα των συντάξεων, αλλά και στην αύξηση της φορολογίας, μέτρα που επιβάλλουν διπλή αφαίμαξη του πενιχρού εισοδήματός τους. Οι συνταξιουχικές οργανώσεις θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της πανελλαδικής απεργίας στις 17 Μάη και θα συνεχίσουν με νέα κινητοποίηση την επομένη, στην περίπτωση που συνεχίζεται η συζήτηση των μέτρων στη Βουλή.

Παράλληλα, θα κλιμακώσουν την πάλη τους με τρεις περιφερειακές πανσυνταξιουχικές κινητοποιήσεις στα μέσα Ιούνη: Στη Θεσσαλονίκη στις 13 Ιούνη (από Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα), στην Αθήνα στις 15 Ιούνη (από την υπόλοιπη Ελλάδα) και στις 21 Ιούνη στην Κρήτη.

Συνελεύσεις και συσκέψεις για το σχέδιο δράσης μπροστά στην απεργία

Αύριο Τετάρτη:

-- Με δίωρη στάση εργασίας (8.00 - 10.00 π.μ.) και Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, βάζει μπροστά την προετοιμασία της απεργίας το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ.

-- Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί στις 6.30 μ.μ. ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, στο ΕΚΑ.

-- Συνεδριάζουν τα Συντονιστικά των Λαϊκών Επιτροπών Κέντρου - Ανω Πόλης, Τούμπας, 5ου Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, για την προετοιμασία της απεργίας.

-- Σύσκεψη για την απεργία οργανώνει η Γραμματεία Γρεβενών του ΠΑΜΕ, στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Την Πέμπτη 11/5:

-- Στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ πραγματοποιούν οργανωτική σύσκεψη για την οργάνωση της 48ωρης απεργίας του κλάδου στις 16 και 17 Μάη.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στο Μετρό, η Επιτροπή Αγώνα εκτάκτων σε αρχαιολογικές ανασκαφές και η Επιτροπή Αγώνα στην Ανακατασκευή εργοστασίου της «Ελληνικός Χρυσός» οργανώνουν σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ με στόχο την οργάνωση της πάλης ενιαία στον κλάδο των κατασκευών και την προετοιμασία της απεργίας.

-- Το σχέδιο δράσης για την οργάνωση της απεργίας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας θα συζητηθεί στη σύσκεψη των ΔΣ όλων των σωματείων, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
Δυνατό αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Απεργία πραγματοποίησαν την Κυριακή οι εμποροϋπάλληλοι - Με κλειστά μαγαζιά συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Δυνατή απάντηση στην ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που προωθεί η κυβέρνηση έδωσαν προχτές Κυριακή οι εμποροϋπάλληλοι με την απεργία τους και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα, έχοντας δίπλα τους τους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, μαζί με τους οποίους απαίτησαν τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και χτες, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών από εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο του Εμπορίου.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα

Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της απεργίας στον κλάδο, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στον κλάδο, ενώσεις αυτοαπασχολουμένων και ΕΒΕ, καθώς και Λαϊκές Επιτροπές. Νωρίτερα είχε γίνει συγκέντρωση στην πλατεία στο Μοναστηράκι, ενώ ακολούθησε πορεία μέσω της Ερμού, φωνάζοντας συνθήματα για την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων ενάντια στη κατάργηση της Κυριακής αργίας, όπως: «Η Κυριακή αργία δεν μπαίνει στα μουσεία, αγώνας και απάντηση στην εργοδοσία», «Οχι στο ωράριο των πολυεθνικών, η Κυριακή αργία είναι των εργατών» και «Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δε θα γίνουμε στις πολυεθνικές». Ορισμένα από αυτά τα συνθήματα γράφτηκαν και με σπρέι στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Στη συγκέντρωση, στο Μοναστηράκι, μίλησαν η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Στάθης Σαχινίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων - Εμπόρων Δήμου Αθήνας.

Η Ντ. Γκογκάκη τόνισε πως «όποιες κι αν είναι οι λεπτομέρειες της ρύθμισης που θα φέρνει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης της αργίας της Κυριακής, το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται εδώ και χρόνια (...) Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα κλαδικά και επιχειρησιακά Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με αυτήν την εξέλιξη. Δηλώνουμε αγωνιστική ετοιμότητα να απαντήσουμε στη νέα πρόκληση. (...) Εμείς λέμε καθαρά ότι δεν θα ανεχθούμε συνθήκες γαλέρας μέσα στους εργασιακούς χώρους. Λέμε "όχι" στο ωράριο των πολυεθνικών. Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι για σφαγή. Δεν είμαστε αναλώσιμοι. Δεν θα τους χαρίσουμε καμία Κυριακή. Δεν θα επιτρέψουμε η κυριακάτικη αργία να μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

Ο Στ. Σαχινίδης επεσήμανε πως την ίδια ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν τσακιστεί, «οι ισχυρισμοί ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα τονώσει την αγορά, είναι τουλάχιστον προκλητικοί (...). Επιδίωξή τους είναι να ξεκαθαρίσουν την αγορά από το μεγαλύτερο μέρος των μικρών αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, διευκολύνοντας τους μονοπωλιακούς ομίλους και τα πολυκαταστήματα, να αρπάξουν το σύνολο της αγοράς». Αναδεικνύοντας τις ευθύνες των ηγεσιών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, ανέφερε ότι «μπορεί τώρα να ανεβαίνουν στα κεραμίδια», αλλά «είναι οι ίδιοι που άφησαν απροετοίμαστους τους συναδέλφους για αυτό που έρχεται. Είναι αυτοί που προκρίνουν τις δικαστικές λύσεις και φυσικά δεν βάζουν σαν απαίτηση του κινήματος τη νομοθετική κατοχύρωση» της κυριακάτικης αργίας. Τέλος, κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους φυσικούς συμμάχους τους, τους εργαζόμενους.

Δεδομένη η ένταση της εκμετάλλευσης...

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης, μιλήσαμε με δύο εργαζόμενους για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους που δουλεύουν. Ο Αχμέτ Μουσταφά, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και εργαζόμενος στην επιχείρηση «Eλληνικές Υπεραγορές "ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ"» (πρώην «Μαρινόπουλος»), επισήμανε ότι μπορεί η συγκεκριμένη εργοδοσία το προηγούμενο διάστημα να μην άνοιγε τις Κυριακές, πάντα με κριτήριο το τι ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της, «ωστόσο τώρα, μπροστά στα νέα μέτρα, αφήνει να εννοηθεί ότι έχει δεύτερες σκέψεις. Ομως και σήμερα οι εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες εντατικοποίησης, υπάρχουν χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες αλλά και κομμένα ρεπό για να προχωρήσει η διαδικασία εξαγοράς του "Μαρινόπουλου"».

Επίσης, η Μαρία Κουρέα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και εργαζόμενη στο πολυκατάστημα «Attica», μας είπε ότι αποτελεί επιδίωξη της εργοδοσίας να ανοίγει τις Κυριακές. Με τον τρόπο αυτό θα απορροφά ένα μεγάλο κομμάτι της κίνησης στον κλάδο της ένδυσης. Ακόμα σημείωσε ότι το επιχειρησιακό σωματείο είναι άφαντο από τους χώρους δουλειάς, δεν κάνει τίποτα για να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων. Και σε αυτό το χώρο, χαρακτηριστικά των συνθηκών εργασίας είναι η εντατικοποίηση, οι απλήρωτες υπερωρίες, η μερική απασχόληση κ.ά.

Οι κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, με τη συμμετοχή απεργών εργαζομένων από το χώρο του εμπορίου, καθώς και μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης που κατέληξε σε συμβολικό αποκλεισμό του πολυκαταστήματος «H&M». Στη συγκέντρωση, μίλησε η Γαρυφαλλιά Καλαμαρά, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η οποία σημείωσε την ανάγκη μαζί με το σωματείο «να δημιουργηθούν και να δυναμώσουν εστίες αντίστασης. Να σπάσει η τρομοκρατία της εργοδοσίας, με αλληλεγγύη και αυταπάρνηση να βγούμε μπροστά να υπερασπιστούμε τις ζωές μας». Επίσης, χαιρέτισε η Ράνια Καπετανγιώργη, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Δήμου Θεσσαλονίκης και κάλεσε σε κοινό αγώνα εμποροϋπαλλήλων και μικρών αυτοαπασχολουμένων ενάντια στα νέα μέτρα που πλήττουν τις ζωές τους.

Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Μία στην πλατεία Κοραή, όπου μετά έγινε πορεία στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, και μία στο εμπορικό τρίγωνο στην οδό Πειραιώς στου Ρέντη, από το παράρτημα Νίκαιας - Κορυδαλλού - Ρέντη του Σωματείου.

Στο Λαύριο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους που καταλαβαίνουν ότι αν περάσει αυτό το μέτρο στο Εμπόριο, πολύ γρήγορα θα έρθει και στους άλλους κλάδους.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Στη Λάρισα, η συγκέντρωση έγινε από κοινού από τον Σύλλογο Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας και τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, κάτω από τα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου, από όπου ξεκίνησε πορεία σε δρόμους της αγοράς. Απεργοί εργαζόμενοι και μικρέμποροι πραγματοποιούσαν μαχητικές συγκεντρώσεις έξω από μεγάλες επιχειρήσεις και καταστήματα, καλώντας τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν να δώσουν τη μάχη της απεργίας.

Στην Καρδίτσα, δυναμικά απάντησαν το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας και η Γραμματεία Καρδίτσας της ΠΑΣΕΒΕ στην προωθούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Οι απεργοί εμποροϋπάλληλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, βρέθηκαν έξω από τις λιγοστές αλυσίδες και τα ελάχιστα σούπερ μάρκετ που άνοιξαν, καλώντας τους εργαζόμενους να απεργήσουν και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, γεγονός που έγινε σε αλυσίδα ένδυσης, της οποίας οι εργαζόμενοι ακολούθησαν τους απεργούς.

Στα Τρίκαλα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε συγκέντρωση στην αρχή του πεζόδρομου της Ασκληπιού.

Στο Βόλο, έγινε μαζική απεργιακή συγκέντρωση από εμποροϋπαλλήλους και άλλους εργαζόμενους, στη διασταύρωση των οδών Ιωλκού και Ερμού, ενώ δόθηκε η μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα της πόλης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην Πάτρα, το κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, από κοινού με μικρομεσαίους εμπόρους, πραγματοποίησαν πανεξόρμηση στην πλατεία Γεωργίου. Δεκάδες εμποροϋπάλληλοι με τη στάση τους κατάφεραν να πιέσουν την εργοδοσία να κλείσει τα λιγοστά καταστήματα που ήταν ανοικτά στο κέντρο της Πάτρας.

Στην Καλαμάτα, το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα πραγματοποίησε συγκέντρωση στην αρχή του πεζόδρομου της Αριστομένους, στην οποία μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Β. Λαμπρόπουλος, και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας, Π. Κουφαλάκος.

Στη Χαλκίδα, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς. Στη συνέχεια, έκανε εξόρμηση στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Στα Γιάννενα, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων προχώρησε μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο σε εξόρμηση και περιφρούρηση της απεργίας στα πολυκαταστήματα της πόλης. Με την παρουσία του Σωματείου και τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, μια σειρά από πολυκαταστήματα έκλεισαν και συγκροτήθηκε μαχητική πορεία που διαδήλωσε στους δρόμους της πόλης. Η εξόρμηση της Κυριακής ήταν βέβαια συνέχεια των εξορμήσεων που πραγματοποίησε το σωματείο τις προηγούμενες μέρες.

Στην Πρέβεζα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε συγκέντρωση με άλλα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έξω από το κατάστημα JUMBO. Μέλη του σωματείου προχώρησαν σε εξόρμηση στους εργαζόμενους του καταστήματος, αλλά και έξω από αυτό.

Στο Αγρίνιο, η απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο Παπαστράτου.

Στην Ξάνθη, έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε εξόρμηση, ενώ οι συγκεντρωμένοι εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι περιφρούρησαν την απεργία στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» και «Μασούτης».

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις - με μαζικές εξορμήσεις και συμβολικούς αποκλεισμούς σούπερ μάρκετ και άλλων πολυκαταστημάτων, πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Καβάλα, Δράμα, Αλεξανδρούπολη και Κατερίνη.

Στη Μυτιλήνη, παρεμβάσεις σε εμπορικά καταστήματα και αλυσίδες του κλάδου, πραγματοποίησε η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου. Ελάχιστα ήταν τα καταστήματα που άνοιξαν. Η διοίκηση του Σωματείου συνομίλησε με τους εργαζόμενους του κλάδου και τους απηύθυνε και κάλεσμα για την πανεργατική απεργία στις 17/5.

Στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκαν περιοδείες στα εμπορικά μαγαζιά του κέντρου και περιφερειακά.

Νέα κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Οικονομικών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών έκαναν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο του Εμπορίου, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις με αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κόντρα στην κατάργησή της από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Με τα πανό και τα συνθήματά τους, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων δήμου Αθήνας έστειλαν μήνυμα πως δεν χαρίζουν καμία Κυριακή.

Την ίδια ώρα ήταν προγραμματισμένη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) με την ηγεσία του υπουργείου. Από τα λεγόμενα του υπουργού και του γενικού γραμματέα Εμπορίου, επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δώσει τη χαριστική βολή στην αργία της Κυριακής. Ορθά - κοφτά το μέτρο, που αποτελεί πάγια αξίωση του μεγάλου κεφαλαίου, χαρακτηρίστηκε «προαπαιτούμενο» για το κλείσιμο της συμφωνίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της, κατά τη συνηθισμένη τακτική τους, αφού απέδωσαν το ζήτημα στην επιμονή του ΔΝΤ για άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους, παρουσιάζουν ως... κατόρθωμα το γεγονός ότι προωθείται το άνοιγμα των καταστημάτων για περίπου 30 Κυριακές το χρόνο σε περιοχές που θα χαρακτηρίζονται «τουριστικές».

Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, ότι ο ορισμός της «τουριστικής περιοχής» θα χωράει όλες τις περιοχές που θέλει το μεγάλο κεφάλαιο, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επανέλαβαν ότι στις περιοχές αυτές θα ενταχθούν ολόκληρος ο δήμος Αθηναίων, όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά έως το Σούνιο, περιοχές του Πειραιά, ο δήμος Θεσσαλονίκης και η περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Οσο για την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, προσήλθε στη συνάντηση μιλώντας τη γλώσσα των επιχειρήσεων, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή κριτική πως το μέτρο είναι «αντιαναπτυξιακό». Στην πραγματικότητα, δηλαδή, βάζει το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία στο «ζύγι» του κόστους και του οφέλους που έχει η κατάργησή του για τμήματα του κεφαλαίου. Παραπονέθηκε, επίσης, για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε «κοινωνικός διάλογος», κάνοντας ξεκάθαρες τις διαθέσεις της να εμπλακεί στο «παζάρι» για το πόσες Κυριακές θα χάσουν οι εμποροϋπάλληλοι.

Ενα αίτημα έχουμε: Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας!

Οι εκπρόσωποι των σωματείων ζήτησαν επίσης συνάντηση, χωρίς το αίτημά τους να γίνει δεκτό. Μάλιστα, τα ρολά στο κτίριο κατέβηκαν και οι πόρτες κλειδώθηκαν μόνο και μόνο επειδή οι συγκεντρωμένοι διέσχισαν το δρόμο και στάθηκαν στο πεζοδρόμιο έξω από το υπουργείο.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη διοίκηση της ΟΙΥΕ, Θανάσης Γκώγκος, αποχώρησε από τη συνάντηση, καταγγέλλοντας τόσο τη στάση της κυβέρνησης όσο και τα παζάρια της Ομοσπονδίας. «Η κυβέρνηση, μετά την κατάργηση των μνημονίων με έναν νόμο και ένα άρθρο, μετά την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, μετά τα 751 ευρώ κατώτερο μισθό και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, σήμερα νομοθετεί και κατοχυρώνει την Κυριακή αργία. Θα ήταν ανέκδοτο αυτό αν δεν αφορούσε τις ζωές μας», είπε μιλώντας στους συγκεντρωμένους.

Κάλεσε τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους να υπερασπιστούν την Κυριακή αργία, καθώς το ξήλωμά της μπορεί να ξεκινά από το Εμπόριο, δεν πρόκειται να τελειώσει όμως εκεί. «Ενα αίτημα έχουμε», υπογράμμισε, «τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας - Κανένα μαγαζί ανοιχτό την Κυριακή. Αυτό το αίτημα βάζει απέναντι τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μεγάλα καταστήματα και πολυκαταστήματα, το εμπορικό κεφάλαιο στη χώρα μας, αλλά και τις ηγεσίες της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, που μαζί με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων απαιτούν κοινωνικό διάλογο, βάζουν σε δοσομετρητή τις Κυριακές, βάζουν όλες τις Κυριακές στο παζάρι. Το επόμενο διάστημα, όλοι οι εργαζόμενοι από κάθε κλάδο να κλιμακώσουμε, να δυναμώσουμε τις κινητοποιήσεις μας παντού, ώστε 17 Μάη, μέρα πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, να βάλουμε τα αιτήματά μας μπροστά, να αποτρέψουμε τα νέα μέτρα».

Εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 14 Μάη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας καλεί τους εργαζόμενους στην εκλογοαπολογιστική συνέλευσή του την Κυριακή 14 Μάη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ