ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Εμβληματική» η περαιτέρω υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας!

MotionTeam

Στην πολιτική παραπέρα υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που σχεδιάζει και υλοποιεί η κυβέρνηση, αναφέρθηκε χτες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη φιέστα που στήθηκε στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποπροσανατολισμού του λαού από τα νέα μέτρα - «φωτιά» που φέρνει η κυβέρνηση, με τη νέα συμφωνία - 4ο μνημόνιο.

Ο Αλ. Τσίπρας βάφτισε «εμβληματική» τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στην ΠΦΥ και, προσπαθώντας να διαστρέψει την πραγματικότητα, παρουσίασε ότι δήθεν γίνεται με «κοινωνικό πρόσημο» και με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Μάλιστα, με μπόλικη υποκρισία ανέφερε πως «προτεραιότητά μας είναι οι λαϊκές περιοχές», όπου, όπως είπε, στην πλειοψηφία τους ζουν βιοπαλαιστές που αγωνίζονται μέσα σε δύσκολες συνθήκες και δεν έχουν να πληρώσουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Εσπευσε, όμως, να καθησυχάσει τους επιχειρηματίες της Υγείας πως δεν θα διαταραχθεί η κερδοφορία τους, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε προκατάληψη απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θέλουμε να λειτουργεί με προδιαγραφές και έλεγχο».

Αυτή η «επαναστατική κίνηση» στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα στηριχθεί σε ευρωπαϊκούς πόρους και σε πρώτη φάση από το ΕΣΠΑ, με εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με αποδοχές που θα καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση.

Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη δημιουργία μέχρι το τέλος του χρόνου 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Οπως είπε, οι 60 ΤΟΜΥ θα λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι το τέλος του χρόνου και οι 239. Από αυτές, οι 25 θα λειτουργήσουν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα 10 στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, 5 στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, 7 στην Τούμπα Θεσσαλονίκης και 3 στην Τριανδρία.

Οι μονάδες αυτές σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν σε Μονάδες Υγείας αναπτυγμένες, πλήρως στελεχωμένες με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, εξοπλισμένες με σύγχρονα μηχανήματα. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι ΤΟΜΥ θα καλύπτουν από 10.000 έως 12.000 πληθυσμό, θα στελεχώνονται κατ' ελάχιστο από έναν γιατρό «γενικής ιατρικής, ή Παθολογίας, ή Παιδιατρικής», έναν νοσηλευτή ή επισκέπτη Υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό, που θα παρέχουν από υπηρεσίες «προαγωγής, πρόληψης, διάγνωσης» μέχρι και θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό στις ΤΟΜΥ δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα 12 άτομα.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας που εγκαινιάστηκε

Αποκαλυπτικό του πώς εννοεί η κυβέρνηση τη στήριξη της ΠΦΥ είναι και το ίδιο το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου, το οποίο μάλιστα παρουσιάστηκε ως «πρότυπο» και από τις αρχές Μάη τέθηκε και σε 24ωρη λειτουργία. Τέτοια ήταν η βιασύνη των υπηρεσιών του υπουργείου να το θέσουν σε 24ωρη λειτουργία, που την πρώτη μέρα εφημέρευσε με έναν πνευμονολόγο και έναν παθολόγο, χωρίς να υπάρχει γενικός ιατρός, ενώ έως και σήμερα λειτουργεί χωρίς το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό ειδικοτήτων αλλά και το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό. Ετσι π.χ. έχει καρδιολόγο μία φορά τη βδομάδα, ΩΡΛ μία έως δύο φορές τη βδομάδα, δεν έχει ορθοπεδικούς, ουρολόγους, δερματολόγους και τους αμέσως επόμενους μήνες λήγουν οι συμβάσεις του γυναικολόγου και του νευρολόγου. Οι κενές θέσεις αναμένεται να καλυφθούν κυρίως με αποσπασμένο προσωπικό από τα ΠΕΔΥ και άλλες δομές, οι οποίες θα αποδυναμωθούν. Επίσης, θα ενισχυθεί με 5 επικουρικούς γιατρούς που θα προσληφθούν το επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας.

Τη δραματική κατάσταση επιβεβαιώνει εξάλλου και ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΕΔΥ (ΕΟΠΥΥ) Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας, που τις προηγούμενες μέρες κατέθεσε εξώδικο για την 24ωρη λειτουργία του ΚΥΑΤ Ευόσμου, τονίζοντας ότι ο τρόπος λειτουργίας του είναι επισφαλής για γιατρούς, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, ζητώντας κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό και επίσης τη διάθεση τουλάχιστον ενός ασθενοφόρου, που θα εδρεύει στο ΚΥΑΤ, έτσι ώστε να είναι δυνατή η άμεση διακομιδή των σοβαρότερων περιστατικών στο εγγύτερο εφημερεύον νοσοκομείο.

Δυναμική λαϊκή παρέμβαση

Τη φιέστα της κυβέρνησης χάλασαν μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Ευόσμου, που μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από το χώρο της Υγείας διαδήλωσαν έξω από το ΚΥΑΤ. Παρά την προσπάθεια της Αστυνομίας να τους εγκλωβίσει μακριά και να τους εμποδίσει να πλησιάσουν στο χώρο της φιέστας, η φωνή τους έφτασε στα αυτιά των κυβερνητικών στελεχών.

Με τα συνθήματά τους αλλά και με δηλώσεις τους, κατήγγειλαν την άθλια κατάσταση στο χώρο της ΠΦΥ και συνολικά στο χώρο της δημόσιας Υγείας και απαίτησαν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, με ταυτόχρονη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Επίσης, διαδήλωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση με το νέο μνημόνιο, να παλέψουν για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Πλειοδοσία» προνομίων στους «επενδυτές»

Πιστός στο στόχο προσέλκυσης επενδύσεων προς ανάκαμψη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες σε διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών εταιρειών (μεταξύ άλλων από τον κλάδο των ασφαλειών, της Ενέργειας, των τροφίμων), στην πρεσβεία της Ολλανδίας, τόνισε την «ανάγκη ανάδειξης του συνόλου των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις».

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε περιφερειακό κέντρο, όπου θα στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Στο πλαίσιο αυτό συζήτησε με τα στελέχη τα «προβλήματα» που αντιμετωπίζουν και - στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με το ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί καλύτερα για το κεφάλαιο - πρότεινε συγκεκριμένες «λύσεις» για την «τόνωση των επενδύσεων, της καινοτομίας και της παραγωγικότητας».

Διατύπωσε την άποψή του ότι η «προσέλκυση επενδύσεων» απαιτεί τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις: «Πρώτον, πολιτική σταθερότητα. Δεύτερον, μείωση της φορολογίας, εφαρμογή αυστηρών κανόνων και ορισμό συγκεκριμένου πλαισίου, ικανού να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις. Τρίτον, στοχευμένες κλαδικές παρεμβάσεις».

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι αποτελεί προσωπική του δέσμευση η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών.«Θα εφαρμόσουμε ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», δήλωσε, «που θα μας επιτρέψει να διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα αξιοποιήσουμε το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο επιχειρήσεων και τον φόρο επί των μερισμάτων», δείχνοντας ότι όλες οι περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες και το παραπέρα ξεζούμισμα του λαού είναι τα «προαπαιτούμενα», ανεξάρτητα από διαχειριστή, για να εξασφαλιστούν τα παραπέρα προνόμια για το κεφάλαιο.

Επανέλαβε, επίσης, τη θέση ότι ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής, με δεδομένη τη μείωση του αφορολόγητου, θα έπρεπε να διαμορφωθεί στο 9% - και όχι στο 20% - για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις ΣΔΙΤ.

«Εφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος Δημήτρης Μπαμπανιώτης

«Εφυγε» χτες από τη ζωή ο σύντροφος Δημήτρης Μπαμπανιώτης. Τίμησε το Κόμμα για 42 ολόκληρα χρόνια, με τη μεγάλη του προσφορά, τη συνέπεια και το αγωνιστικό του ήθος. Κομμουνιστής με απαράμιλλη υπευθυνότητα, ασκούσε τα κομματικά του καθήκοντα μέσα από τη συλλογική δράση, με κομμουνιστικά πάντα χαρακτηριστικά. Ηταν ευρύτερα αποδεκτός, πάντα με κέφι, χαμογελαστός και με σταράτες τοποθετήσεις, μιλούσε λιτά και «τσεκουράτα».

Ο σ. Δημήτρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και καταγόταν από εργατική οικογένεια. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη, οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1975 στο εργοστάσιο απορριμάτων και στο Κόμμα το 1976. Η πρώτη ουσιαστική δράση του ήταν ενάντια στη Χούντα, όταν μαζί με συναδέλφους του εργαζόμενους, συμμετείχε στο Πολυτεχνείο πρωτοβουλιακά. Τον απέλυσαν από τη δουλειά του για συνδικαλιστικούς λόγους και για κάποια χρόνια δούλεψε σε ταξί. Από το 1982 ήταν οδηγός στην ΚΕ του Κόμματος. Πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε, αλλά συνέχισε να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, μέχρι που αρρώστησε.

Στάθηκε σε όλη του τη ζωή περήφανος κομμουνιστής, με στέρεα πεποίθηση ότι ο κόσμος θα αλλάξει, ο σοσιαλισμός θα νικήσει, πιστός στο ΚΚΕ και στις αρχές του. Στις δύσκολες στιγμές για το επαναστατικό κίνημα, όταν φυσούσε ο άγριος άνεμος της αντεπανάστασης, στάθηκε ακλόνητος υπερασπιστής του επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος, κόντρα στις επιθέσεις αστών και οπορτουνιστών.

Η στάση του, η αγωνιστική του αξιοπρέπεια και προσφορά, το παράδειγμά του που μένει, η αναγνώριση της δράσης του, η αγάπη και η εκτίμηση όλων των συντρόφων της Κεντρικής Επιτροπής, των Τμημάτων και των υπηρεσιών στην έδρα της ΚΕ για τον σύντροφο Δημήτρη, ας είναι μια μικρή παρηγοριά για τη σύζυγό του Καίτη και την κόρη του Σοφία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόκληση για λαό και υγειονομικούς το σχέδιο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την ομιλία του πρωθυπουργού στον Εύοσμο:

«Με τη λεγόμενη "επαναστατική και εμβληματική μεταρρύθμιση" στην ΠΦΥ, που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός από τον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, για άλλη μια φορά επιχειρεί να πουλήσει "φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Με τα ελάχιστα Κέντρα Υγείας, με το ανεπαρκέστατο σε αριθμό και ειδικότητες υγειονομικό προσωπικό, με τη σχεδόν πλήρη έλλειψη εργαστηρίων και με τη θεσμοθέτηση του "κόφτη" των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) προς τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες θα έχουν ελάχιστες υπηρεσίες Υγείας σε ακόμα μεγαλύτερη απόκλιση από τις σύγχρονες ανάγκες τους. Παροχές κομμένες και ραμμένες για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, των περικοπών των κοινωνικών παροχών και στην επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων.

Το σχέδιο που με καμάρι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι πρόκληση για το λαό και τους υγειονομικούς, αφού δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ακόμα πιο υποβαθμισμένο κατ' όνομα "σύστημα" ΠΦΥ, με χαμηλά αμειβόμενους υγειονομικούς και ποιοτικά υποβαθμισμένες υπηρεσίες για τους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες. Είναι ό,τι ακριβώς χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, προκειμένου να διασφαλίζουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με ελάχιστο επίπεδο υγείας, για να είναι ικανοί προς εκμετάλλευση, προϋπόθεση για την αναθέρμανση της κερδοφορίας τους.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι λαϊκές οικογένειες να γυρίσουν την πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας στην Υγεία. Είναι το ίδιο αντιλαϊκά και η φαγωμάρα τους είναι ποιος θα τα εφαρμόσει καλύτερα. Να οργανώσουν την πάλη τους για ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας, απολύτως δωρεάν, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ