ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΕΕ προωθεί την ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Και το Κοσσυφοπέδιο μπαίνει σε τροχιά πρόωρων εκλογών στις 11 Ιούνη, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Υποσχέσεις για ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας (Brexit), που προβλέπεται την άνοιξη του 2019, έδωσε χτες η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλώντας σε δημοσιογράφο της ιταλικής εφημερίδας «Λα Στάμπα».

Η Μογκερίνι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΕ δεν θα περιοριστεί στις 27 χώρες στο μέλλον «γιατί θα έχουμε νέα μέλη». Εξέφρασε την πεποίθηση πως η διεύρυνση θα γίνει με βαλκανικές χώρες που τώρα βρίσκονται ή θα αρχίσουν διαδικασία διαπραγματεύσεων με ευρωενωσιακούς αξιωματούχους, όπως η Σερβία, η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, που έχουν την ιδιότητα της «υποψήφιας χώρας». «Πολλοί αναφέρονται σε αυτήν τη διαδικασία ως διαδικασία διεύρυνσης, αλλά εγώ προτιμώ να αναφέρομαι σε αυτό ως επανένωση της Ευρώπης», είπε η Ιταλίδα αξιωματούχος της ΕΕ. Στη συνέχεια, διαστρεβλώνοντας την Ιστορία και το βρώμικο ρόλο των ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ σε πολέμους που διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, ισχυρίστηκε ότι οι σχέσεις ΕΕ - Βαλκανίων «έχουν βοηθήσει πολλές χώρες της περιοχής να ξεπεράσουν τις συνέπειες του πολέμου που προκάλεσε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας»... Λες και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έγινε μόνη της. Λες και δεν ήταν το Βατικανό και η Γερμανία που αναγνώρισαν πρώτοι την ανεξαρτησία της Σλοβενίας και της Κροατίας το φθινόπωρο του 1991, αφού προηγουμένως εξόπλιζαν (μαζί με άλλους Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Σαουδάραβες...) σαν αστακούς διάφορες οργανώσεις που πρωταγωνίστησαν στον πόλεμο που αιματοκύλισε τους λαούς της περιοχής, έως το 1995, οπότε υπογράφτηκε η συνθήκη του Ντέιτον με το «πιστόλι στον κρόταφο».

Ο Γερμανός πρέσβης ισχυρίστηκε ότι δεν αποδέχεται αλλαγή συνόρων

Το ίδιο 24ωρο, στο Βελιγράδι, ο Γερμανός πρέσβης στη Σερβία, Αξελ Ντίτμαν, καμώθηκε τον ειρηνοποιό δηλώνοντας πως το Βερολίνο «δεν αποδέχεται αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια».

Μιλώντας στη σερβική εφημερίδα «Βετσέρνιε Νόβοστι», ο Ντίτμαν τόνισε: «Οι δηλώσεις που επιδιώκουν αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια είναι επικίνδυνες. Η Γερμανία δεν το δέχεται αυτό. Το λέμε δημοσίως, και είναι και θέση της ΕΕ (...) Είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να χαμηλώσουν τις εντάσεις και να τραβήξουν εμπρός».

Ο Γερμανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι η συμφιλίωση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι «σημαντική και σοβαρή πρόκληση», προσθέτοντας ότι η Σερβία έχει αναλάβει «σημαντικές πρωτοβουλίες» και ότι αντιμετωπίζεται από το Βερολίνο ως «κεντρική χώρα και παράγοντας σταθερότητας». Ερωτηθείς για την ήπια αντίδραση της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ σε δηλώσεις υπέρ της δημιουργίας της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» (με τη συνένωση περιοχών όπου διαβιούν αλβανικές μειονότητες π.χ. σε Κοσσυφοπέδιο, νότια Σερβία, βόρεια ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο κ.α.), ο Ντίτμαν αρκέστηκε να πει πως «συγκεκριμένες δηλώσεις δεν βοήθησαν». Και πρόσθεσε: «Η ΕΕ έχει αντιδράσει σε τέτοιες δηλώσεις αλλά εάν κάποιος συνεχίζει να σχολιάζει σχόλια, τότε διαιωνίζει ένα ατέλειωτο σπιράλ».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί οι Αλβανοί πολιτικοί σε Τίρανα και Πρίστινα δεν αντιμετώπισαν κάποιες κυρώσεις για τις επικίνδυνες δηλώσεις τους, ο Γερμανός διπλωμάτης απάντησε πως «προέχει η ισχυρή συνεργασία για να σταθεροποιηθεί η περιοχή και να κοιτάξουμε το μέλλον»... Κλείνοντας το μάτι στα κατασκευαστικά μονοπώλια, ο Ντίτμαν θύμισε πως η ΕΕ στηρίζει τη συνεργασία εντός του πλαισίου της διαδικασίας του Βερολίνου για μεγάλα έργα υποδομών. Προέβλεψε ότι η Σερβία τον Ιούνη θα ανοίξει και άλλα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «η Σερβία εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις για το δικό της καλό και όχι για χάρη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σε ερώτηση εάν η χώρα του «φοβάται ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στη Σερβία» απάντησε πως το Βελιγράδι έχει πάρει ξεκάθαρη, στρατηγική απόφαση να γίνει μέλος της ΕΕ και πως αυτό η Γερμανία «το στηρίζει σθεναρά».

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση πως θα προχωρήσουν οι συνομιλίες για την ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα και την Ενωση Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου που παρεμποδίζουν οι αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών με την ανοχή ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Εκλογές στις 11 Ιούνη στο Κοσσυφοπέδιο

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 11 Ιούνη προκήρυξε χτες ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, μετά την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ισα Μουστάφα που υπερψηφίστηκε προχτές στη Βουλή.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις παρατείνουν τον «πάγο» σε ζητήματα που θεωρούνται προτεραιότητες από την ΕΕ, όπως η κοινοβουλευτική έγκριση και ψήφιση της πρόσφατης συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων Κοσσυφοπεδίου - Μαυροβουνίου, στην οποία αντιδρούν δυνάμεις της σημερινής αντιπολίτευσης, π.χ. πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ που απαρτίζουν κόμματα όπως αυτό της «Αυτοδιάθεσης» και της «Συμμαχίας για το μέλλον του Κοσσόβου», του πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ και πρώην πρωθυπουργού (αλλά και υπόπτου για εγκλήματα πολέμου) Ράμους Χαραντινάι.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μετεγκατάσταση προσφύγων

Η Ουγγαρία έχει «σφραγίσει» τα σύνορα για τους πρόσφυγες και μετανάστες κυνηγημένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων

Copyright 2016 The Associated

Η Ουγγαρία έχει «σφραγίσει» τα σύνορα για τους πρόσφυγες και μετανάστες κυνηγημένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγαν οι πρωθυπουργοί Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, και Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, κατά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της απόφασης των «28» για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Η προσφυγή άρχισε να εκδικάζεται χτες και εκφράζει την έντονη αντιπαράθεση για το Προσφυγικό, όπου οι αστικές κυβερνήσεις θέλουν να «ανοιγοκλείνουν» την «κάνουλα» ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων επιχειρηματολογούν ως εξής: Η νομική βάση της απόφασης του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ τον Σεπτέμβρη του 2015, την οποία καταψήφισαν τότε Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Ρουμανία, ήταν ελλιπής. Επιπλέον, η απόφαση αυτή συνιστούσε νέο νόμο, για τον οποίο δεν ζητήθηκε η άποψη των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών - μελών. Τέλος, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας. Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε τη νομιμότητα της απόφασης, που «έπρεπε να ληφθεί άμεσα» και πως τέτοιες αποφάσεις «προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας».

Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, η Ουγγαρία θα έπρεπε να δεχθεί στο έδαφός της 1.294 πρόσφυγες και η Σλοβακία 886. Μέχρι σήμερα, μόλις 16 πρόσφυγες από την Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα της Σλοβακίας. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν, από τις 160.000 θέσεις που προβλέπονται για μετεγκατάσταση, μόνο 28.713 έχουν πάρει «πράσινο φως» από τις χώρες και μόλις 18.119 πρόσφυγες και μετανάστες από Ελλάδα και Ιταλία έχουν κατανεμηθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία θα έπρεπε να δεχτεί μέχρι σήμερα 23.292 πρόσφυγες, αλλά μόλις 4.244 άτομα έχουν περάσει τα γερμανικά σύνορα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στην απαγόρευση πτήσεων για «προληπτικούς λόγους» πάνω από την περιοχή του Χάνφορντ της Ουάσιγκτον, όπου κατέρρευσε την Τρίτη σήραγγα στην οποία φυλάσσονταν ραδιενεργά πυρηνικά απόβλητα στρατιωτικής αποθήκης πυρηνικών όπλων, προχώρησαν χτες οι τοπικές αρχές διαβεβαιώνοντας πως παίρνουν όλα τα μέτρα για την προστασία των συνεργείων εκατοντάδων εργαζομένων, που έχουν αναλάβει εργασίες αποκατάστασης της σήραγγας. Το συμβάν δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση, καθώς καταρρεύσεις και διαρροές τοξικών ουσιών από απόβλητα και παλιά πυρηνικά όπλα σημειώνονται τα τελευταία χρόνια σε διάφορες υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ που φτιάχτηκαν χωρίς ιδιαίτερες προδιαγραφές ασφαλείας στη διάρκεια της λεγόμενης «ψυχροπολεμικής» περιόδου.

ΣΑΝΑΑ.-- Ο πρώην κυβερνήτης του Αντεν της νότιας Υεμένης, Αϊντάρους αλ Ζμουμπάιντι, που φαίνεται να στηρίζεται κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμμετείχε σε συγκρούσεις κατά των Σιιτών «Χούτι» και αποπέμφθηκε πριν μία βδομάδα από τον φιλο-σαουδάραβα Πρόεδρο της χώρας Χάντι, ανακοίνωσε χτες μονομερώς τη συγκρότηση του «Μεταβατικού Πολιτικού Συμβουλίου του Νότου», τροφοδοτώντας ανησυχίες για διχοτόμηση της χώρας σε βορρά και νότο. Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε χτες 58 νέα κρούσματα χολέρας σε λιγότερες από δύο βδομάδες και 48 θανάτους, εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της από τον Μάρτη του 2015.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Οι υπουργοί Πετρελαίου Ιράκ και Αλγερίας υποστήριξαν την παράταση της περιόδου μείωσης της παραγωγής πετρελαίου κατά 1.200.000 βαρέλια τη μέρα από πετρελαιοπαραγωγές χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ ενόψει της υπουργικής συνόδου του οργανισμού στις 25 του μήνα στη Βιέννη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Διεθνή συνδιάσκεψη «δωρητών» για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Σομαλία πραγματοποιήθηκε χτες στο Λονδίνο με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων δεκάδων χωρών, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που ζήτησε να δοθούν στις σομαλικές αρχές 900.000.000 δολάρια, της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, και του Σομαλού Προέδρου, Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Παραιτήθηκε ο αντικαγκελάριος του Λαϊκού Κόμματος

Ο Ράινχολντ Μιτερλένερ παραιτήθηκε προχτές τόσο από αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών και Επιστημών της Αυστρίας, όσο και από πρόεδρος του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (OVP), το οποίο συγκυβερνά με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας (SPO). Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ανακοίνωσε πως τους τελευταίους μήνες δεν ήταν δυνατό ένα εποικοδομητικό κυβερνητικό έργο, ενώ άφησε αιχμές και για εσωκομματικές εντάσεις. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται το ΟVP να εκλέξει διάδοχο, με επικρατέστερο τον 30χρονο υπουργό Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν, εξέφρασε τη λύπη του, ωστόσο είπε ότι καταλαβαίνει την κίνηση αυτή, καθώς «υπήρχαν πολλοί καβγάδες».

Ανοιχτό παραμένει αν η παραίτηση θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές πριν το φθινόπωρο του 2018. Παρά τα προβλήματα, ο καγκελάριος σημειώνει ότι ο «κυβερνητικός συνασπισμός έχει και επιτυχίες» και πως η χώρα μέχρι το φθινόπωρο του 2018 μπορεί να πάρει μέτρα «εκσυγχρονισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ