Παρασκευή 12 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΕΕ προωθεί την ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Και το Κοσσυφοπέδιο μπαίνει σε τροχιά πρόωρων εκλογών στις 11 Ιούνη, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Υποσχέσεις για ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας (Brexit), που προβλέπεται την άνοιξη του 2019, έδωσε χτες η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλώντας σε δημοσιογράφο της ιταλικής εφημερίδας «Λα Στάμπα».

Η Μογκερίνι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΕ δεν θα περιοριστεί στις 27 χώρες στο μέλλον «γιατί θα έχουμε νέα μέλη». Εξέφρασε την πεποίθηση πως η διεύρυνση θα γίνει με βαλκανικές χώρες που τώρα βρίσκονται ή θα αρχίσουν διαδικασία διαπραγματεύσεων με ευρωενωσιακούς αξιωματούχους, όπως η Σερβία, η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, που έχουν την ιδιότητα της «υποψήφιας χώρας». «Πολλοί αναφέρονται σε αυτήν τη διαδικασία ως διαδικασία διεύρυνσης, αλλά εγώ προτιμώ να αναφέρομαι σε αυτό ως επανένωση της Ευρώπης», είπε η Ιταλίδα αξιωματούχος της ΕΕ. Στη συνέχεια, διαστρεβλώνοντας την Ιστορία και το βρώμικο ρόλο των ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ σε πολέμους που διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, ισχυρίστηκε ότι οι σχέσεις ΕΕ - Βαλκανίων «έχουν βοηθήσει πολλές χώρες της περιοχής να ξεπεράσουν τις συνέπειες του πολέμου που προκάλεσε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας»... Λες και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έγινε μόνη της. Λες και δεν ήταν το Βατικανό και η Γερμανία που αναγνώρισαν πρώτοι την ανεξαρτησία της Σλοβενίας και της Κροατίας το φθινόπωρο του 1991, αφού προηγουμένως εξόπλιζαν (μαζί με άλλους Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Σαουδάραβες...) σαν αστακούς διάφορες οργανώσεις που πρωταγωνίστησαν στον πόλεμο που αιματοκύλισε τους λαούς της περιοχής, έως το 1995, οπότε υπογράφτηκε η συνθήκη του Ντέιτον με το «πιστόλι στον κρόταφο».

Ο Γερμανός πρέσβης ισχυρίστηκε ότι δεν αποδέχεται αλλαγή συνόρων

Το ίδιο 24ωρο, στο Βελιγράδι, ο Γερμανός πρέσβης στη Σερβία, Αξελ Ντίτμαν, καμώθηκε τον ειρηνοποιό δηλώνοντας πως το Βερολίνο «δεν αποδέχεται αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια».

Μιλώντας στη σερβική εφημερίδα «Βετσέρνιε Νόβοστι», ο Ντίτμαν τόνισε: «Οι δηλώσεις που επιδιώκουν αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια είναι επικίνδυνες. Η Γερμανία δεν το δέχεται αυτό. Το λέμε δημοσίως, και είναι και θέση της ΕΕ (...) Είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να χαμηλώσουν τις εντάσεις και να τραβήξουν εμπρός».

Ο Γερμανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι η συμφιλίωση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι «σημαντική και σοβαρή πρόκληση», προσθέτοντας ότι η Σερβία έχει αναλάβει «σημαντικές πρωτοβουλίες» και ότι αντιμετωπίζεται από το Βερολίνο ως «κεντρική χώρα και παράγοντας σταθερότητας». Ερωτηθείς για την ήπια αντίδραση της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ σε δηλώσεις υπέρ της δημιουργίας της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» (με τη συνένωση περιοχών όπου διαβιούν αλβανικές μειονότητες π.χ. σε Κοσσυφοπέδιο, νότια Σερβία, βόρεια ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο κ.α.), ο Ντίτμαν αρκέστηκε να πει πως «συγκεκριμένες δηλώσεις δεν βοήθησαν». Και πρόσθεσε: «Η ΕΕ έχει αντιδράσει σε τέτοιες δηλώσεις αλλά εάν κάποιος συνεχίζει να σχολιάζει σχόλια, τότε διαιωνίζει ένα ατέλειωτο σπιράλ».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί οι Αλβανοί πολιτικοί σε Τίρανα και Πρίστινα δεν αντιμετώπισαν κάποιες κυρώσεις για τις επικίνδυνες δηλώσεις τους, ο Γερμανός διπλωμάτης απάντησε πως «προέχει η ισχυρή συνεργασία για να σταθεροποιηθεί η περιοχή και να κοιτάξουμε το μέλλον»... Κλείνοντας το μάτι στα κατασκευαστικά μονοπώλια, ο Ντίτμαν θύμισε πως η ΕΕ στηρίζει τη συνεργασία εντός του πλαισίου της διαδικασίας του Βερολίνου για μεγάλα έργα υποδομών. Προέβλεψε ότι η Σερβία τον Ιούνη θα ανοίξει και άλλα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «η Σερβία εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις για το δικό της καλό και όχι για χάρη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σε ερώτηση εάν η χώρα του «φοβάται ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στη Σερβία» απάντησε πως το Βελιγράδι έχει πάρει ξεκάθαρη, στρατηγική απόφαση να γίνει μέλος της ΕΕ και πως αυτό η Γερμανία «το στηρίζει σθεναρά».

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση πως θα προχωρήσουν οι συνομιλίες για την ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα και την Ενωση Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου που παρεμποδίζουν οι αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών με την ανοχή ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Εκλογές στις 11 Ιούνη στο Κοσσυφοπέδιο

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 11 Ιούνη προκήρυξε χτες ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, μετά την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ισα Μουστάφα που υπερψηφίστηκε προχτές στη Βουλή.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις παρατείνουν τον «πάγο» σε ζητήματα που θεωρούνται προτεραιότητες από την ΕΕ, όπως η κοινοβουλευτική έγκριση και ψήφιση της πρόσφατης συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων Κοσσυφοπεδίου - Μαυροβουνίου, στην οποία αντιδρούν δυνάμεις της σημερινής αντιπολίτευσης, π.χ. πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ που απαρτίζουν κόμματα όπως αυτό της «Αυτοδιάθεσης» και της «Συμμαχίας για το μέλλον του Κοσσόβου», του πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ και πρώην πρωθυπουργού (αλλά και υπόπτου για εγκλήματα πολέμου) Ράμους Χαραντινάι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ