ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Επιχείρηση «ανανέωσης» του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου

Δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο κόμμα του Μακρόν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το μεγαλύτερο μέρος των υποψήφιων βουλευτών που θα στηρίξει το κόμμα «Η Δημοκρατία Εμπρός!» («Republique en Marche» - REM) ανακοινώθηκε χτες, επιβεβαιώνοντας τις έντονες ενδοαστικές διεργασίες. Πρόκειται για το νεοσύστατο κόμμα του νέου Προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού δήθεν «κόντρα στο κατεστημένο». Βεβαίως, στον πυρήνα της στρατηγικής του βρίσκεται η υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών του γαλλικού κεφαλαίου, σε συνθήκες οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στους υποψηφίους του REM περιλαμβάνονται επιχειρηματίες όπως ο Μπρουνό Μπονέλ (ιδρυτής του μονοπωλίου από το χώρο της Πληροφορικής «Infogrammes») και πολλά πολιτικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία στο τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων. Πάνω από 24 υποψήφιοι είναι σήμερα βουλευτές τού μέχρι πρότινος κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), άλλοι υπηρέτησαν την κυβέρνηση Ολάντ από κρίσιμα πόστα, όπως ο Γκασπάρ Γκαντζέρ, που θα «κατέβει» στη Ρεν και ήταν σύμβουλος του Φρ. Ολάντ για χρόνια, ή η Μπάρμπαρα Πομπιλί που ήταν υφυπουργός Διαφορετικότητας.

Οι εκπρόσωποι του REM είπαν ότι οι υποψήφιοι επιλέχτηκαν από «19.000 φακέλους» που υποβλήθηκαν. Το 52% προέρχεται από την «κοινωνία των πολιτών» και ένα μεγάλο μέρος δεν έχει εκλεγεί άλλη φορά σε δημόσιο αξίωμα. Το 50% είναι γυναίκες, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στο νέο αστικό μόρφωμα να μιλά προκλητικά για «μια πραγματική ισοτιμία», όταν στόχος του είναι η επιτάχυνση της αντιλαϊκής θύελλας που τσακίζει κάθε σύγχρονη ανάγκη της γυναίκας των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Οι διεργασίες θα συνεχιστούν ενόψει και της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού, τις επόμενες μέρες. Αλλωστε, η ανάδειξη του Μακρόν και η δυναμική εμφάνιση του REM είναι ένα μόνο μέρος των ανακατατάξεων στον αστικό πολιτικό χάρτη της χώρας, οι οποίες θα αποτυπωθούν και στις εξελίξεις στο PS, γενικά στη σοσιαλδημοκρατία, αλλά και στη «δεξιά» με πρώτο το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός του PS Μανουέλ Βαλς δεν είναι υποψήφιος του REM, αλλά το στέλεχος του REM Ρισάρ Φεράντ είπε - σύμφωνα με τη «Φιγκαρό» - ότι «δεν θα ορίσουμε υποψήφιο εναντίον του Μανουέλ Βαλς» στην περιφέρεια που εκλεγόταν έως τώρα.

Σημειώνουμε ότι ο α' γύρος των βουλευτικών εκλογών θα γίνει στις 11/6 και ο β' γύρος στις 18/6. Οι συνολικά 577 βουλευτές εκλέγονται σε ισάριθμες περιφέρειες που είναι μονοεδρικές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία «Harris Interactive», το REM συγκέντρωσε το 29% των ερωτηθέντων, οι Ρεπουμπλικάνοι μαζί με το κεντρώο UDI (που συνεργάζονται εδώ και πολλά χρόνια) 20%, το ευρωσκεπτικιστικό Εθνικό Μέτωπο 20%, η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν που επίσης διεκδικεί ρόλο στην αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας 14%, το PS 7%.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αυταπάτες «πουλάνε» οι Εργατικοί

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Τα πάντα για το λαό» υπόσχεται ότι θα κάνει ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, αν νικήσει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιούνη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Εργατικοί, αξιοποιώντας τη μεγάλη λαϊκή οργή από τη λιτότητα, εξαγγέλλουν σχεδόν τα πάντα και «σπέρνουν» αυταπάτες για φιλολαϊκές λύσεις μέσα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που και ο Κόρμπιν υπερασπίζεται. Ετσι, υπόσχεται κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, κατάργηση των συμβάσεων του λεγόμενου μηδενικού χρόνου, εθνικοποίηση των βρετανικών σιδηροδρόμων και των ταχυδρομείων, δικαιώματα για τα συνδικάτα, «επενδύσεις» 8 δισεκατομμυρίων στερλινών σε κοινωνικές υπηρεσίες και ετήσια χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 6 δισεκατομμύρια στερλίνες. Αύξηση της φορολογίας σε όσους έχουν ετήσιες αποδοχές άνω των 80.000 στερλινών. Αύξηση της φορολογίας στο πλουσιότερο 5% του πληθυσμού και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Οσον αφορά επιμέρους προτάσεις αναπτυξιακών πολιτικών, οι Εργατικοί προτείνουν τη δημιουργία Εθνικής Τράπεζας Επενδύσεων ώστε να γίνουν επενδύσεις 250 δισεκατομμυρίων στερλινών την επόμενη δεκαετία. Σε θέματα Αμυνας υποστηρίζουν πως θα ανανεώσουν το πρόγραμμα των πυρηνικών υποβρυχίων «Trident» και θα μειώσουν τις στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, και όχι πάνω από αυτό το ποσοστό. Στα ζητήματα Ενέργειας υπόσχονται απαγόρευση των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη μέθοδο της σχιστολιθικής υδραυλικής ρωγμάτωσης, αύξηση της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αύξηση δημοσίων επενδύσεων για τη βελτίωση των υποδομών σε μεταφορές, Ενέργεια, ψηφιακές τηλεπικοινωνίες. Σε άλλα θέματα, επιδιώκουν κατάργηση των ιδιωτικών φυλακών, μέτρα για τη μείωση των αστέγων, με προτεραιότητα την ανέγερση 4.000 κατοικιών για μακροχρόνια άστεγους, δάνεια σε νοικοκυριά με μηδενικά επιτόκια για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, «Εθνική Υπηρεσία Εκπαίδευσης» και διά βίου κατάρτιση εργαζομένων.

Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι Εργατικοί προωθούν ένα «ήπιο» Brexit, προωθώντας την αποχώρηση της χώρας με προτεραιότητα «στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας και την οικονομία», δίχως υποσχέσεις για τη μετανάστευση. Απορρίπτουν επίσης το αίτημα της σκοτσέζικης εθνικιστικής κυβέρνησης για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκοτίας. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, χτες το απόγευμα, μετά από συνεδρίαση των ανώτερων στελεχών και οργάνων του κόμματος στο Λονδίνο, δήλωσε πως το προεκλογικό μανιφέστο εγκρίθηκε ομόφωνα, τονίζοντας πως αν νικήσει στις εκλογές του Ιούνη θα συγκροτήσει μία κυβέρνηση «για τους πολλούς, όχι για τους λίγους».

Οι υποσχέσεις του Κόρμπιν και οι προσπάθειές του να εγκλωβίσει μέρος του λαού φαίνεται, με βάση δημοσκόπηση, να μειώνουν την απόσταση από τους Συντηρητικούς της Τερέζα Μέι (46% έναντι 30%).

  • Η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών BT ανακοίνωσε σχέδιο αναδιάρθρωσης και απολύσεις 4.000 εργαζομένων που δουλεύουν σήμερα στο τμήμα διεθνών υπηρεσιών (Global Services).
ΗΠΑ
Διαπάλη για την αποπομπή του διευθυντή του FBI

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνέχεια στο σίριαλ της αποπομπής του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κομέι, δόθηκε χτες από τον προσωρινό αντικαταστάτη του Αντριου Μακέιμπ που τόνισε, καταθέτοντας σε επιτροπή της Γερουσίας, πως ο Κομέι ήταν και είναι ευρέως αποδεκτός από τους πράκτορες και τα στελέχη της υπηρεσίας. Με τον τρόπο αυτόν ο Μακέιμπ διέψευσε εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου που είχε δηλώσει πως ο Πρόεδρος Τραμπ και τα στελέχη του FBI είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον Τζ. Κομέι.

Ο Μακέιμπ τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να περιορίσει ή να εμποδίσει τις έρευνες που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες το FBI, σε σχέση με πιθανές ρωσικές παρεμβάσεις στις τελευταίες προεδρικές εκλογές και πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα ενημερώσει ο ίδιος την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας. Πάντως, ο ίδιος ο Τραμπ αποκάλεσε τον Κομέι «φιγουρατζή» και δήλωσε ότι θα τον είχε απολύσει ανεξάρτητα από τις συστάσεις των αξιωματούχων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το όλο ζήτημα εντάσσεται στην ευρύτερη κόντρα που υπάρχει ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης των ΗΠΑ, που εκφράστηκε και στις πρόσφατες εκλογές.

Πηγές του κογκρέσου, που επικαλούνται αμερικανικά ΜΜΕ, ανέφεραν ότι ο πρώην διευθυντής του FBI λίγες μέρες πριν από την αποπομπή του είχε ζητήσει από το κογκρέσο τη διάθεση περισσότερου προσωπικού, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικά η έρευνα για τις πιθανές επαφές μελών του προεκλογικού επιτελείου του Προέδρου Τραμπ με τη Ρωσία.

Επίσης, ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ, σχεδιάζει να ξεκινήσει έρευνα για «παρατυπίες» στους εκλογικούς καταλόγους ή πιέσεις σε βάρος ψηφοφόρων...

Στο μεταξύ, η επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας κλήτευσε τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ Μάικλ Φλιν να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνάς της για παρεμβάσεις της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη. Μεταξύ άλλων, ζήτησε από τον ε.α. αντιστράτηγο να καταθέσει πληροφορίες και έρευνα για τραπεζικές συναλλαγές ή ακίνητα στη Ρωσία.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία θα πάει στο Πεκίνο

ΣΕΟΥΛ.- ΠΕΚΙΝΟ.-

Τηλεφωνική συνομιλία 40 λεπτών είχαν ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Νοτιοκορεάτης νεοεκλεγείς ομόλογός του Μουν Τζαε-ιν, μετά την οποία η Σεούλ ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στο Πεκίνο, για να συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική προεδρία, ο Μουν ανέφερε ότι γνωρίζει τις «ανησυχίες» της Κίνας για την ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας (THAAD) στη Χερσόνησο και εξέφρασε την ελπίδα οι δυο χώρες να μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα η μία τις θέσεις της άλλης για το θέμα.

Από τη δική του πλευρά, ο Σι επανέλαβε τη διαφωνία της Κίνας με την ανάπτυξη του THAAD και, σύμφωνα με το «Σινχουά», επισήμανε ότι η νέα νοτιοκορεατική κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι «προσεκτική» με τους έντονους κινεζικούς προβληματισμούς, αλλά και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσει τη «ρωμαλέα» και «υγιή ανάπτυξη» των διμερών δεσμών. Η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών «θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιφέρειας», πρόσθεσε.

Κινήσεις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Νταν Κόατς, είπε χτες ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας αποτελεί δυνητικά μια «υπαρξιακή» απειλή για τις ΗΠΑ. Μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας, υποστήριξε ότι η Πιονγιάνγκ «δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί μαζί μας με οποιοδήποτε τίμημα».

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί η δημιουργία ειδικής μονάδας στη CIA ειδικά για την «αντιμετώπιση» της ΛΔ Κορέας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της υπηρεσίας, «οι απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας εξελίσσονται, οπότε η CIA πρέπει επίσης να εξελιχθεί για να αντεπεξέλθει... Η δημιουργία ενός κέντρου αποστολής για την Κορέα μάς επιτρέπει να ενσωματώσουμε και να κατευθύνουμε τις προσπάθειες της CIA πιο αποτελεσματικά, (ώστε να αντιμετωπιστούν) οι σοβαρές απειλές εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα».

Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ, Ιαπωνία, μαζί με Γαλλία και Βρετανία, ετοιμάζονται τις επόμενες μέρες να προχωρήσουν σε κοινές ασκήσεις στα ανοιχτά της νήσου Γκουάμ (απομακρυσμένο νησί του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου υπάρχει και αμερικανική στρατιωτική βάση). Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η άσκηση θα αφορά την παροχή στήριξης της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας» από διεθνή ύδατα, σε μια περίοδο που μεγαλώνει η ανησυχία για ενδεχόμενους «περιορισμούς» που η Κίνα ίσως δημιουργήσει σε περιοχές όπως η Νότια Κινεζική Θάλασσα. Παράλληλα, οι ασκήσεις «θα στείλουν μήνυμα στη Βόρεια Κορέα για την αφοσίωση των ΗΠΑ στην περιοχή και το εύρος των συμμάχων τους». Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν αμφίβιες προσγειώσεις, παράδοση δυνάμεων μέσω ελικοπτέρων, αλλά και περιπολίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ