ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, και με την Αγκυρα να προχωρά σε διαρκείς υπομνήσεις των πάγιων επιδιώξεων της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή.

Σε αυτό το φόντο, και όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), χτες, τις μεσημβρινές ώρες, 2 πυραυλάκατοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στην τουρκική άσκηση με την επωνυμία «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ» («DENIZ KURDU»), προσέγγισαν τις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου, όπου και παρέμειναν στη θαλάσσια περιοχή επί περίπου 20 λεπτά, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Πάντα κατά το ΓΕΝ, στην περιοχή περιπολούσε παράκτιο περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και παρακολουθούσε συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Παράλληλα, μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, έπλευσαν άμεσα στην περιοχή του Αγαθονησίου. «Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν δυτικά και νότια», συμπληρώνεται από το ΓΕΝ.

Σημειωτέον, η άσκηση «Θαλασσόλυκος» διεξάγεται από χτες στο Κεντρικό Αιγαίο υπό τον Τούρκο αρχηγό Στόλου σε συνεργασία με τους τρεις Κλάδους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για άσκηση Ναυτικής Συνεργασίας και Κατεύθυνσης Πλοίων. Προβλέπει την «κατεύθυνση» εμπορικών πλοίων και αλιευτικών που πλέουν στα διεθνή ύδατα του Κεντρικού Αιγαίου. Τα σκάφη καλούνται να συμμορφώνονται με τις οδηγίες που θα λαμβάνουν από το Κέντρο της Σμύρνης.

Κατά πληροφορίες, στην τουρκική άσκηση λαμβάνουν μέρος 14 φρεγάτες, 6 κορβέτες, 17 ταχύπλοα περιπολικά σκάφη, 6 ναρκοθηρευτικά, 13 πλοία Γενικής Υποστήριξης, 4 περιπολικά, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235, 19 ελικόπτερα του Ναυτικού και άλλες δυνάμεις. Η άσκηση δεσμεύει, χωρίς αναφορά συγκεκριμένων συντεταγμένων, όλη τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Αμοργού. Αρμόδια στελέχη στην Αθήνα εκτιμούν ότι στο πλαίσιο της άσκησης οι Τούρκοι δεν αποκλείεται να δοκιμάσουν σενάριο «ναυτικού αποκλεισμού» στο νοητό τόξο Ρόδος - Κάρπαθος - Κρήτη, το οποίο χαρακτηρίζεται στρατηγικό σημείο του Αιγαίου.

Παραπέρα, η Αγκυρα ανήγγειλε νέα άσκηση, αυτήν τη φορά στην περιοχή της Σαμοθράκης, ανατολικά της βραχονησίδας Ζουράφας, για το διάστημα 15 - 18/5, σε περιοχή η οποία βρίσκεται μερικώς εντός του FIR Αθηνών.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Με γεμάτη ατζέντα ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Με γεμάτη ατζέντα συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ. Οπως δήλωνε η ίδια η προεδρεύουσα του ΣΕΥ, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν «οι σχέσεις ΕΕ - Αφρικής», εξ ου και υπήρξε συνάντηση με τον Moussa Faki Mahamat, πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης.

Κατά την Μογκερίνι, η συνάντηση αποσκοπούσε στην καλύτερη προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Αφρικής το Νοέμβρη. Επίσης, στη μετεξέλιξη της «κλασικής» σχέσης ΕΕ - Αφρικής, που περιοριζόταν μέχρι πρότινος στην παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας», σε μια πιο «εξελιγμένη οικονομική συνεργασία» με στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη, ώστε να περιοριστούν, όπως είπε, τα κύματα προσφυγιάς προς την ΕΕ και η λεγόμενη «ριζοσπαστικοποίηση», ειδικά των νέων. Στο ίδιο πλαίσιο διμερούς «συνεργασίας» ενέταξε και το ζήτημα της Ασφάλειας, προαπαιτούμενο καθώς είναι για να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου.

Το ΣΕΥ ασχολήθηκε και με την περιλάλητη Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ σε θέματα Ασφάλειας και Αμυνας, τη στρατηγική για την προάσπιση θέσεων ευρωενωσιακών μονοπωλίων στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Στο θέμα θα εστιάσουν, εκδίδοντας και σχετικά Συμπεράσματα, οι υπουργοί Αμυνας που συνέρχονται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Το Συμβούλιο συζήτησε, επίσης, την «αποσταθεροποίηση» στο Κέρας της Αφρικής, Σομαλία, Νότιο Σουδάν και Σουδάν, όπως επίσης και την κατάσταση σε Λιβύη και Συρία. Ακόμα, οι μετέχοντες υπουργοί και εκπρόσωποι κυβερνήσεων επικέντρωσαν στην «Ανατολική Εταιρική Σχέση», το «εργαλείο» της ΕΕ για παραπέρα διείσδυση μονοπωλίων της σε Ανατολική Ευρώπη και Καύκασο.

Τέλος, το ΣΕΥ υιοθέτησε και Συμπεράσματα για τη Βενεζουέλα ζητώντας να ξεκινήσει «επειγόντως» «εποικοδομητικός και δημιουργικός διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», ώστε να βρεθούν «ειρηνικές λύσεις» στις «πολυδιάστατες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η χώρα. Ζητά, επίσης, να καταληχθεί μια ημερομηνία εκλογών «ώστε ο λαός της Βενεζουέλας να μπορεί να εκφράσει τη θέλησή του με δημοκρατικό τρόπο»...

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταγγέλλει την παρουσία της γερμανικής φρεγάτας στο λιμάνι

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καταγγέλλει την παρουσία της γερμανικής φρεγάτας «FGS Brandenburg» στην πέτρινη δεξαμενή (Βασιλειάδη) του λιμανιού του Πειραιά, όπου και επισκευάζεται.

Η συγκεκριμένη φρεγάτα ανήκει στη δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG2, που βρίσκεται μόνιμα στο Αιγαίο με πρόσκληση της κυβέρνησης, με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού. Στην πράξη όμως συνδέεται με τον πόλεμο στη Συρία.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί συνεχίζει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, παραδίδει "γην και ύδωρ", συμμετέχοντας ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΚ Πειραιά. Ταυτόχρονα, καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους της πόλης να καταδικάσουν την παρουσία του ΝΑΤΟικού πλοίου, να δυναμώσουν την πάλη τους για έξοδο από το ΝΑΤΟ, για να κλείσουν οι βάσεις του.

Την παρουσία της γερμανικής φρεγάτας καταγγέλλουν και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, απαιτώντας καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καλούν τους ναυτεργάτες να δυναμώσουν μέσα στους χώρους δουλειάς την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, στους άλλους λαούς.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Σταθερή η θέση του ΚΚΕ για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας

Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ συναντήθηκε χτες με μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ύστερα από αίτημά της, στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή, με θέμα την απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας, μέτρο που περιλαμβάνεται στο νέο αντιλαϊκό πακέτο, που ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή.

Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης αναφέρθηκε συνολικά στις συνέπειες για την εργατική - λαϊκή οικογένεια από τα μέτρα που περιέχονται στο νέο μνημόνιο, στις νέες ανατροπές σε μισθούς, συντάξεις, εργατικά δικαιώματα. Οσον αφορά το ιδιαίτερο ζήτημα της κυριακάτικης αργίας, διατυπώθηκε για μία ακόμα φορά η σταθερή θέση του ΚΚΕ για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, χωρίς να μπαίνει καμία Κυριακή σε παζάρι.

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΚΚΕ θα πάρει πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, θα αναδείξει συνολικά πλευρές που τσακίζουν ενιαία τον εργάσιμο χρόνο και τις εργασιακές σχέσεις, καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να αγωνιστούν σε αυτήν την κατεύθυνση, με πρώτο σταθμό τη μαζική συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 17 Μάη και στα συλλαλητήρια στις 18 Μάη, τη μέρα που θα ψηφίζονται τα νέα μέτρα στη Βουλή.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μεγάλη εξόρμηση την ερχόμενη Κυριακή με τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» της 21/5

Εντατικά προετοιμάζεται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ η κυριακάτικη εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη», που θα κυκλοφορήσει με τη Διακήρυξη της ΚΕ του Κόμματος για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, τα οποία συμπληρώνονται τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Οι Οργανώσεις βάζουν φιλόδοξους στόχους και καταρτίζουν το σχεδιασμό τους ώστε το σημαντικό αυτό ντοκουμέντο να φτάσει πλατιά στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Να μπει σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλειάς και λαϊκά σπίτια.

Η μάχη αυτή πρέπει να δοθεί από πολλές δυνάμεις, με καλή διάταξη και καταμερισμό, με την αξιοποίηση των χιλιάδων φίλων και οπαδών του Κόμματος και της ΚΝΕ ώστε να αποτελέσει το καλύτερο ξεκίνημα της πλούσιας δραστηριότητας που θα αναπτύξουμε για τα 100 χρόνια από τη Σοσιαλιστική Επανάσταση.

ΤΟ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας

Την προκλητική εμφάνιση των φασιστών χρυσαυγιτών στις γειτονιές του Ιλίου και των Αγίων Αναργύρων, το Σάββατο 13 Μάη, καταγγέλλει η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Η Οργάνωση του Κόμματος καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να ορθώσουν το ανάστημά τους, κόντρα στους ναζιστές δολοφόνους, τους υμνητές του Χίτλερ και απογόνους των ταγματασφαλιτών, που σκοτώνουν αθώους ανθρώπους, σακατεύουν μετανάστες, χτυπάνε κομμουνιστές. Η ανακοίνωση αναφέρει για τη Χρυσή Αυγή: «Είναι τα τσιράκια της εργοδοσίας, τα μαντρόσκυλα των αφεντικών σε κάθε χώρο δουλειάς και παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις για τη διαιώνιση αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που ευθύνεται για τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων ανθρώπων, που αφήνουν τις πατρίδες τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Καμία ανοχή στο φασισμό. Να καταδικαστεί κάθε προσπάθεια ξεπλύματος των φασιστών, δημιουργίας κλίματος ανοχής και συνύπαρξης, όπως οι κατά καιρούς δηλώσεις για δυνατότητα συνύπαρξης με μία πιο "σοβαρή" Χρυσή Αυγή. Η οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων θα τσακίσει τους φασίστες σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς. Ολοι στη μάχη της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 17 Μάη με το ΠΑΜΕ».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την απόπειρα παραχάραξης της 9ης Μάη

Πρόκληση για το λαό και τη νεολαία του νησιού χαρακτηρίζει η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ την πρωτοβουλία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών να διοργανώσει εκδήλωση στις 9 Μάη, αξιοποιώντας την σαν «Μέρα της Ευρώπης».

Καταγγέλλοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναφέρει:

«Στη Λέσβο των θυσιών και των αγώνων, στη Λέσβο του περήφανου "Go back", η 9η Μάη θα μείνει για πάντα χαραγμένη ως Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με την τεράστια, καθοριστική σε αυτήν τη νίκη, συμμετοχή του Κόκκινου Σοβιετικού Στρατού. Οσες προσπάθειες και αν κάνουν διάφοροι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, να αλλοιώσουν το χαρακτήρα αυτής της επετείου και να σβήσουν από τη μνήμη των λαών τα εγκλήματα της φασιστικής θηριωδίας και τις αμέτρητες θυσίες που υπέστησαν οι λαοί στον αγώνα τους εναντίον του φασιστικού τέρατος, να ξέρουν ότι θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία της Λέσβου να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, που αντικειμενικά υπηρετούν το αναποδογύρισμα της Ιστορίας».

Αναβολή εκδήλωσης

Η Επιτροπή Ειρήνης Συκεών και η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης ενημερώνουν ότι η κοινή εκδήλωση για τις 18 Μάη αναβάλλεται. Καλούν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ