Τρίτη 16 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Με γεμάτη ατζέντα ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Με γεμάτη ατζέντα συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ. Οπως δήλωνε η ίδια η προεδρεύουσα του ΣΕΥ, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν «οι σχέσεις ΕΕ - Αφρικής», εξ ου και υπήρξε συνάντηση με τον Moussa Faki Mahamat, πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης.

Κατά την Μογκερίνι, η συνάντηση αποσκοπούσε στην καλύτερη προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Αφρικής το Νοέμβρη. Επίσης, στη μετεξέλιξη της «κλασικής» σχέσης ΕΕ - Αφρικής, που περιοριζόταν μέχρι πρότινος στην παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας», σε μια πιο «εξελιγμένη οικονομική συνεργασία» με στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη, ώστε να περιοριστούν, όπως είπε, τα κύματα προσφυγιάς προς την ΕΕ και η λεγόμενη «ριζοσπαστικοποίηση», ειδικά των νέων. Στο ίδιο πλαίσιο διμερούς «συνεργασίας» ενέταξε και το ζήτημα της Ασφάλειας, προαπαιτούμενο καθώς είναι για να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου.

Το ΣΕΥ ασχολήθηκε και με την περιλάλητη Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ σε θέματα Ασφάλειας και Αμυνας, τη στρατηγική για την προάσπιση θέσεων ευρωενωσιακών μονοπωλίων στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Στο θέμα θα εστιάσουν, εκδίδοντας και σχετικά Συμπεράσματα, οι υπουργοί Αμυνας που συνέρχονται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Το Συμβούλιο συζήτησε, επίσης, την «αποσταθεροποίηση» στο Κέρας της Αφρικής, Σομαλία, Νότιο Σουδάν και Σουδάν, όπως επίσης και την κατάσταση σε Λιβύη και Συρία. Ακόμα, οι μετέχοντες υπουργοί και εκπρόσωποι κυβερνήσεων επικέντρωσαν στην «Ανατολική Εταιρική Σχέση», το «εργαλείο» της ΕΕ για παραπέρα διείσδυση μονοπωλίων της σε Ανατολική Ευρώπη και Καύκασο.

Τέλος, το ΣΕΥ υιοθέτησε και Συμπεράσματα για τη Βενεζουέλα ζητώντας να ξεκινήσει «επειγόντως» «εποικοδομητικός και δημιουργικός διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», ώστε να βρεθούν «ειρηνικές λύσεις» στις «πολυδιάστατες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η χώρα. Ζητά, επίσης, να καταληχθεί μια ημερομηνία εκλογών «ώστε ο λαός της Βενεζουέλας να μπορεί να εκφράσει τη θέλησή του με δημοκρατικό τρόπο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ