Τρίτη 16 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στα παζάρια για το χρέος με «κάβα» την αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας

Eurokinissi

Με αντιλαϊκό «ατού» τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που από χτες συζητιούνται στη Βουλή, η κυβέρνηση προσέρχεται στα παζάρια γύρω από τη διαχείριση του κρατικού χρέους και το χρονοδιάγραμμα με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς των επόμενων ετών.

Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν και στην ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Μάη.

Ηδη και με τη βούλα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί και προχωρά στη νομοθέτηση «πλεονασμάτων» στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2021, δηλαδή για ακόμη 3 χρόνια μετά την προγραμματισμένη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, ενώ τα παζάρια συνεχίζονται και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος για το 3,5% θα διατηρηθεί και για το 2022.

Χαρακτηριστικά για την αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος είναι και τα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του (στην εφημερίδα «Κεφάλαιο»): «Το γεγονός ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να επιτυγχάνουμε συγκεκριμένους στόχους έτσι ώστε να παραμένει βιώσιμη η πορεία του ελληνικού χρέους, είναι δεδομένο. Αλλά αυτό δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ελλάδα, αυτό αφορά το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης. Ξέρετε ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται υπό μια μορφή αυξημένου ελέγχου των προϋπολογισμών τους, όμως αυτό εντάσσεται στις συνθήκες κανονικότητας της ΕΕ και της Ευρωζώνης».

Σε νέα υποχώρηση το ΑΕΠ

Στο μεταξύ, η υποχώρηση του ΑΕΠ συνεχίστηκε για δεύτερο στη σειρά τρίμηνο, με πτώση 0,5% στη διάρκεια του α' τριμήνου (Γενάρης - Μάρτης) του 2017, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) και σε συνέχεια της υποχώρησης 1,1% στο δ' τρίμηνο του 2016.

Παράλληλα, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της κυβέρνησης, ο ρυθμός της αναμενόμενης ανάκαμψης για το 2017 κατεβαίνει στο 1,8% (από 2,7% προηγουμένως), ενώ ταυτόχρονα οι ρυθμοί της σχετικής ανάκαμψης του ΑΕΠ προβλέπονται μεταξύ 2,6% και 2,2% ανάλογα με τη χρονιά (2018: 2,4%, 2019: 2,6%, 2020: 2,3%, 2021: 2,2%). Πρόκειται για ιδιαίτερα αναιμικούς ρυθμούς, καθώς αυτοί συνδέονται με την ιδιαίτερα χαμηλή βάση υπολογισμού, μετά από την κατρακύλα του ΑΕΠ πάνω από 26% τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, στο μηνιαίο δελτίο, επισημαίνει πως «η ελληνική οικονομία φαίνεται να εξέρχεται από την ύφεση πολύ πιο αργά του αναμενόμενου, με τις διαρθρωτικές αδυναμίες να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη». Οπως τονίζει, «η αβεβαιότητα που κυριάρχησε για μήνες, λόγω της καθυστέρησης της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος, έχει επηρεάσει αρνητικά την πορεία εξόδου της οικονομίας από την ύφεση».

Ματωμένα πλεονάσματα

Την ίδια ώρα, τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζουν «πρωτογενές πλεόνασμα» ύψους 1,7 δισ. στο α' 4μηνο (Γενάρης - Απρίλης) 2017 ως αποτέλεσμα βέβαια της φοροληστείας απέναντι στο λαό και της διάλυσης των κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες.

Τα «καθαρά έσοδα» του «τακτικού προϋπολογισμού» (χωρίς το ΠΔΕ) εμφανίζονται διογκωμένα κατά περίπου 500 εκατ., στα 14,56 δισ., ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι δαπάνες είναι χαμηλότερες ακόμη και σε σχέση με το στόχο κατά 1,7 δισ. ευρώ.

«Οδικός χάρτης» για τους κεφαλαιακούς ελέγχους

Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, κατάρτισε τους γενικούς άξονες σχετικά με τη σταδιακή εξάλειψη των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που αποτελεί μια από τις προαπαιτούμενες δράσεις της δεύτερης «αξιολόγησης».

Οπως επισημαίνεται, στόχος είναι η πλήρης άρση τους το «συντομότερο δυνατόν» αλλά με προϋποθέσεις που αφορούν στη «βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών» και του κλίματος στις «αγορές» και στις καταθέσεις, σε συνδυασμό βέβαια με τη «συνεχή πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής», τη ρευστότητα των τραπεζών, την αύξηση της πρόσβασής τους στις χρηματαγορές κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ