Τρίτη 16 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Αναθεώρηση προς το αντιδραστικότερο της σχετικής νομοθεσίας

Εκτός των υπολοίπων, στο πολυνομοσχέδιο, αναθεωρείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, σε σχέση με τις ήδη απαράδεκτες ρυθμίσεις του προηγούμενου νόμου (4304/2014), η νομοθεσία που αφορά τα οικονομικά των κομμάτων, αφού υλοποιούνται περαιτέρω οι κατευθύνσεις του τρίτου μνημονίου και της «ομάδας κρατών κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης» («GRECO»), που με πρόσχημα τη «διαφάνεια» στα οικονομικά των κομμάτων επιχειρούν τον πλήρη έλεγχο στη λειτουργία τους.

Θυμίζουμε ότι ήδη πολλές από τις «συστάσεις» της «GRECO» έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία με τον νόμο 4304/2014, με βάση τον οποίο τροποποιήθηκε ο προηγούμενος νόμος 3023/2002, και που ανάμεσα στα άλλα αντιμετωπίζει τα κόμματα σαν να είναι επιχειρήσεις. Οι νέες διατάξεις που προβλέπονται στο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο πάνε ένα βήμα παραπέρα.

Για παράδειγμα, ενώ στον νόμο 4303/14 οριζόταν ότι τα κόμματα μπορούν να διοργανώνουν εξορμήσεις χωρίς διατυπώσεις (κουπόνια - στοιχεία κτλ), μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ κάθε έτος, τώρα κι αυτό καταργείται, ενώ το άρθρο 39.4 προβλέπει ότι «η έκδοση κουπονιών, η αγορά των οποίων αποτελεί μέσο χρηματοδότησης, επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά είναι αριθμημένα και θεωρημένα από την Επιτροπή Ελέγχου. Σε αυτά είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ονοματεπώνυμου και του αριθμού του φορολογικού μητρώου ή του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας του αγοραστή χρηματοδότη, εφόσον το ποσό της χρηματοδότησης υπερβαίνει τα πενήντα ευρώ».

Μόνο ως υποκρισία βέβαια μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι επιτρέπεται οικονομική δουλειά με κουπόνια μέχρι το ποσό των 50 ευρώ (ανώνυμα), αφού το σύνολο των εισπράξεων για ένα κόμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης και σε κάθε περίπτωση τις 100.000 ευρώ κατ' έτος. Κι όλα αυτά μάλιστα, την ώρα που η κρατική χρηματοδότηση στα κόμματα έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα και δημόσια έχει τοποθετηθεί πάνω στο θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι για κουπόνια μικρών ποσών δεν μπορεί να γίνεται ονομαστικοποίησή τους, ούτε να μπαίνει όριο για το ποσό που θα συγκεντρώνεται. Επιπλέον στη συζήτηση στη Βουλή, κατά την ψήφιση του ν. 4303/2014, είχε δηλώσει καθαρά ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τα ονόματα των μελών, φίλων και οπαδών που ενισχύουν με μικρά ποσά το Κόμμα, αλλά και ότι κύρια πηγή χρηματοδότησής του είναι ο λαός και η οικονομική στήριξη από αυτόν είναι όρος ύπαρξης και ταυτόχρονα σημαντικός κρίκος πολιτικής δραστηριότητας για το Κόμμα.

Επανειλημμένα έχει καταγγείλει, τέλος, ότι ρυθμίσεις όπως αυτές, προστίθενται στο πλέγμα των νόμων για τη λειτουργία των κομμάτων, που στόχο έχουν τη θωράκιση της αστικής εξουσίας και τη διαμόρφωση κομμάτων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν θα αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ