Τρίτη 16 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΥΜ «ΜΙΑ ΖΩΝΗ - ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ»
Διασταυρώνουν τα ξίφη τους ισχυρά μονοπώλια και ιμπεριαλιστικά κέντρα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες του Διεθνούς Φόρουμ «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος» (One Belt One Road - OBOR) που άρχισαν προχτές Κυριακή στο Πεκίνο, αντλώντας τον τίτλο του από το ομώνυμο πολυεπίπεδο επενδυτικό πρόγραμμα που λανσάρει η Κίνα, διεκδικώντας προνομιακά πεδία συνεργασιών για τα μονοπώλια που εκπροσωπεί.

Μέσα από θαλάσσιες και χερσαίες ενεργειακές και εμπορικές διαδρομές, το OBOR έχει ήδη δώσει νέα ορμή σε διάφορες συνεργασίες ισχυρών μονοπωλίων αλλά και ευρύτερα ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλληλεπιδρώντας με γενικότερες διεργασίες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Ενδεικτικό είναι ότι ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είπε χτες - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - ότι η χώρα του υπέγραψε συνολικά 68 συμφωνίες με άλλα κράτη αλλά και διεθνείς οργανισμούς.

Επιβεβαιώνοντας την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στα στοιχεία για τη «μοιρασιά» του παγκόσμιου ΑΕΠ, ο Σι υπογράμμισε στην κεντρική του ομιλία ότι «η παγκόσμια ανάπτυξη απαιτεί νέους οδηγούς, η ανάπτυξη πρέπει να γίνει πιο περιεκτική και ισορροπημένη» αλλά και ότι «πρέπει να δώσουμε ώθηση σε ένα νέο τύπο διεθνών σχέσεων που (θα) βασίζονται στην αμοιβαία συνεργασία».

Αναφερόμενος σε όσα έχουν μεσολαβήσει την τελευταία 4ετία, από όταν δηλαδή πρωτοπαρουσιάστηκε η ιδέα του Πεκίνου για το OBOR, τόνισε πως η χώρα του έχει συνεργαστεί στενά με άλλες για την «προώθηση εμπορικών και επενδυτικών διευκολύνσεων» και τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Ενδεικτικά, ανέφερε ότι ο χρόνος εκτελωνισμού για αγροτικά προϊόντα που εξάγονται στην Κίνα από το Καζακστάν και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας μειώθηκε κατά 90%. Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και των άλλων χωρών που συμμετέχουν στην OBOR ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια, ενώ οι κινεζικές επενδύσεις σε αυτές ξεπέρασαν τα 50 δισ. δολάρια. Κινεζικές εταιρείες ίδρυσαν 56 ζώνες οικονομικής συνεργασίας σε πάνω από 20 χώρες.

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι το Φόρουμ έφερε στο προσκήνιο ακόμα μια φορά αντιθέσεις που σιγοβράζουν, καταρχήν πάνω στο έδαφος της ανησυχίας για τους αναιμικούς δείκτες καπιταλιστικής ανάπτυξης. Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, επισήμανε στη δική του παρέμβαση ότι δεν αρκεί η «επιθυμία» για να προωθηθούν επενδυτικές συνεργασίες αλλά απαιτούνται «αποτελεσματικά εργαλεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ