Τρίτη 16 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα για αγωνιστικό ξεσηκωμό

Το ταξικό, υπέρ του κεφαλαίου, περιεχόμενο της νέας συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών ανέδειξαν με τις χτεσινές τους παρεμβάσεις οι βουλευτές του ΚΚΕ

Eurokinissi

«Θανατηφόρο μείγμα» για την εργατική τάξη, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, γενικά το λαό χαρακτήρισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος τα νέα μέτρα που περικλείει η αντιλαϊκή συμφωνία κυβέρνησης, κουαρτέτου, κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Οπως τόνισε, η κυβέρνηση προκαλώντας τον ελληνικό λαό εργάζεται αταλάντευτα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, συνεχίζοντας στοχοπροσηλωμένα την αντιλαϊκή, βάρβαρη ταξική πολιτική. «Συνεργάζεται άψογα με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης, αυτής της συνεργασίας είναι το νομοσχέδιο των 900 τόσων σελίδων», «το τέταρτο μνημόνιο», που όπως είπε πατάει στα προηγούμενα μνημόνια των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και το τρίτο που ψήφισαν όλοι μαζί, και περιλαμβάνει μέτρα «που ήρθαν, για να σημαδέψουν τη ζωή των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων».

Δίνοντας ένα δείγμα της αγριότητας των νέων μέτρων, ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση στις 23 μειώσεις που έχουν υποστεί μέχρι τώρα οι συντάξεις έρχεται να προσθέσει και μια ακόμη «που επί της ουσίας αποτελεί και τη χαριστική βολή στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων. Μόνο για την τριετία 2019-2021, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, θα μειωθούν κατά 7,8 δισ. οι συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή, επιπλέον, σε μια τριετία, θα χάσουν περίπου 8 δισ. οι συνταξιούχοι. Και όλα αυτά, όταν τα προηγούμενα χρόνια, έχουν χάσει δεκάδες δισ.».

«Δηλαδή, οδηγούμαστε - συνέχισε - σε συντάξεις φτώχειας και εξαθλίωσης. Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά, καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης, μετατρέπεται η σύνταξη σε ένα επίδομα φιλανθρωπίας και ταυτόχρονα ανοίγετε το δρόμο, μέσα από αυτή τη διαδικασία, για την επέλαση των ιδιωτικών συντάξεων».

Σχετικά με τα «αντίμετρα», ανέφερε ότι «προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια του κόσμου, λες και τρώει κουτόχορτο». «Μέτρα και "αντίμετρα" είναι στοχευμένα. Επιδιώκετε επί της ουσίας να μειώσετε τις απαιτήσεις του κόσμου, να βολευτεί η λαϊκή οικογένεια με ορισμένα συσσίτια και με μία ψευτοεπιδοματική πολιτική φιλανθρωπίας και ταυτόχρονα της λέτε ότι, κοιτάξτε να δείτε, ακόμα και την περίοδο της ανάπτυξης θα υπάρχουν φτωχοί, θα υπάρχουν παιδιά που δεν θα μπορούν να σιτίζονται. Τότε τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή; Αυτό το οποίο λέει το ΚΚΕ είναι ότι θα είναι μία ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, μία ανάπτυξη που θα συσσωρεύει όλο και περισσότερα πλούτη σε χέρια λίγων και ταυτόχρονα οι άμεσοι παραγωγοί του πλούτου θα βλέπουν την απόσταση ανάμεσα στην ικανοποίηση των αναγκών και σε αυτό που μπορούν να καλύψουν να ανοίγει όλο και περισσότερο».

«Αυτά τα "αντίμετρα"» τόνισε «είναι μέτρα που είτε άμεσα είτε έμμεσα στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους. Τέτοια μέτρα είναι το νέο πρόγραμμα παροχής ενός πολύ φτηνού εργατοϋπαλληλικού δυναμικού. Τέτοια μέτρα είναι τα νέα κονδύλια για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είναι οι νέες μειώσεις του φορολογικού συντελεστή για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αν όλα τα βάλουμε μαζί, πλάι - πλάι με την "απελευθέρωση" στην αγορά εργασίας, με τα νέα αντεργατικά μέτρα τα οποία παίρνετε, με τις δυσκολίες στην κήρυξη της απεργίας, με τη διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων, με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, είναι μέτρα που επιβεβαιώνουν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτή τη νέα συμφωνία, την οποία πετύχατε στο πλαίσιο της δεύτερης "αξιολόγησης"».

Για τα περί διευθέτησης του κρατικού χρέους επισήμανε ότι επιβάλλουν στο λαό να πληρώνει συνεχώς ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται, ενώ η όποια διευθέτησή του συνοδεύεται «πάντοτε από αντιλαϊκά μέτρα» και αφορά στη εξασφάλιση ρευστότητας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αναφορά έκανε και στη ΝΔ, λέγοντας ότι βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και σηκώνει τους τόνους για το μείγμα διαχείρισης.

Κάλεσε το λαό «να διεκδικήσει σήμερα την αναπλήρωση του συνόλου των απωλειών» και «πάνω απ' όλα να κατέβει στους δρόμους και στις απεργίες με σύνθημα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών» γιατί υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις αλλά «το αποτρέπει η ανταγωνιστικότητα, το καπιταλιστικό κέρδος». «Η μάχη αυτή θα κριθεί στο δρόμο του αγώνα, στο λαϊκό ξεσηκωμό, στην επιτυχία της απεργίας στις 17 Μάη και στις υπόλοιπες μορφές πάλης που θα επιλέξουν μέχρι την κλιμάκωση αυτού του αγώνα».

Ξεσκέπασαν το ταξικό περιεχόμενο της αντιλαϊκής συμφωνίας

Ο Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι η βαθύτερη αιτία της «επίθεσης είναι η φτηνότερη εργατική δύναμη για αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, ώστε να προχωρήσει η καπιταλιστική ανάκαμψη να ανοίξει ο δρόμος για αύξηση του μέσου ποσοστού κέρδους» και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά η επίθεση αφορά συνολικά τους λαούς της ΕΕ. Οσο για την ταξική πολιτική της κυβέρνησης, επισήμανε ότι φτάνει μέχρι να επιβάλει στους εργαζόμενους να δουλεύουν 7 μέρες τη εβδομάδα. «Απευθυνόμαστε» σημείωσε «στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα, και τους λέμε ότι δεν είναι μοιραίο να ζούμε στην ανασφάλεια, στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια. Η λύση είναι η συμπόρευση όλων αυτών με το ΚΚΕ στην πάλη για την εργατική εξουσία, για την ικανοποίηση των αναγκών τους».

Ο Σάκης Βαρδαλής, αναφερόμενος στα βάρβαρα μέτρα του 4ου μνημονίου που πλήττουν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, σημείωσε πως όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του ΣΕΒ, πρόκειται για αξίωση του μεγάλου κεφαλαίου. Τόνισε ότι αυτό που σήμερα μπορεί να σταματήσει την πορεία προς το «λουκέτο», να αντιστρέψει την κατάσταση, είναι «η υιοθέτηση στόχων εναντίον των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, η πάλη που θα υψώσει αγωνιστικό τείχος αντίστασης και αντεπίθεσης. Να μπουν οι βάσεις για κοινή δράση και συμμαχία με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά ενάντια στην ΕΕ και στα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική».

Η Λιάνα Κανέλλη, αναφερόμενη στους στρατιωτικούς και τα σώματα ασφαλείας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση τελειώνει οριστικά το θέμα των μισθολογικών επιστροφών που είχε επιδικάσει το ΣτΕ, ενώ «εισάγει την προσωπική διαφορά στους μισθούς των νεοεισερχομένων». Χαρακτήρισε «κοροϊδία» το νέο επίδομα «Ιδιαίτερων Συνθηκών Εργασίας», που περιέχεται στο νομοσχέδιο, αφού θα δίνεται με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια και μόνο στους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς. Από την άλλη βέβαια, η κυβέρνηση καταβάλλει τεράστια ποσά για να ικανοποιήσει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Ο Νίκος Μωραΐτης τόνισε ότι «μέσα από αυτή τη συμφωνία κάνετε παραπέρα επίθεση στη φτωχομεσαία αγροτιά, με νέα αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται στο σύνολο του αγροτικού εισοδήματος του προηγούμενου έτους, χωρίς να αφαιρεθεί η δαπάνη για τις ασφαλιστικές εισφορές». «Ερχεται νέα φοροεπιδρομή στο ήδη λεηλατημένο αγροτικό εισόδημα. Το αφορολόγητο που κέρδισε η φτωχομεσαία αγροτιά, μέσα από αγώνες για πάνω από 50 μερόνυχτα στα μπλόκα του αγώνα, τους το παίρνετε πίσω». Απηύθυνε το κάλεσμα στη μικρή αγροτιά να μην συναινέσει στη σφαγή της, με την οργάνωση της πάλης να σημαδέψει τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Ο Μανώλης Συντυχάκης, αναφερόμενος στα λεγόμενα «αντίμετρα», σημείωσε ότι ουσιαστικά οι παροχές - ψίχουλα της κυβέρνησης είναι ομολογία ότι οι «πεινασμένοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε βάθος χρόνου». Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για «αντίμετρα» με περισσότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς είναι κενό γράμμα, όταν το προσωπικό σε αυτούς είναι αποδεκατισμένο, ενώ επισήμανε ότι ακόμα και το «αντίμετρο» του γεύματος για τα παιδιά θα πληρωθεί από τη λεηλατημένη εξαθλιωμένη οικογένεια πολύ ακριβά, με μείωση του αφορολόγητου, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, καρατόμηση κοινωνικών επιδομάτων και συντάξεων.

Ο Σταύρος Τάσσος επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρωτοστατεί «στην πλήρη ευθυγράμμιση της εξωτερικής μας πολιτικής και της πολιτικής άμυνας με τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και δίνει για στρατιωτικές δαπάνες το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό». Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17 Μάη και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, αλλά και στην παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης χαρακτήρισε τα «αντίμετρα» «απάτη ολκής», τονίζοντας ότι «επιδοτούν άμεσα με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων ή με την επιδότηση της εργασίας για παράδειγμα, τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και έμμεσα με τη μείωση, για παράδειγμα της συμμετοχής των επιχειρηματιών στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, που τελικά θα ενισχύσει τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες προωθούν τα γενόσημα, ενώ ο λαός θα συνεχίζει να χρυσοπληρώνει τα φάρμακα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ