ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων στην Κοινή Ωφέλεια

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν πρότεινε χτες την «πλήρη απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέχρι το 2005», η πλειοψηφία των κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) είναι υπέρ της «επιτάχυνσης της απελευθέρωσης», οι ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις» προτείνουν ήδη την πλήρη ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών και των ταχυδρομείων, ενώ όλα αυτά θα συζητηθούν από τους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης (23/24 του Μάρτη).

Πρόκειται για την τελική επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου κατά του εναπομείναντος δημόσιου τομέα, και, περαιτέρω, με την ιδιωτικοποίηση της Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ), για την ολοκλήρωση της πλήρους εξάρτησης των «καταναλωτών» από το ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο, που αναλαμβάνει την εξουσία επί του συνόλου της καθημερινής διαβίωσης. Το σύνολο της καθημερινής επιβίωσης του εργαζόμενου λαού, από την κατοικία και τη διατροφή, μέχρι την ένδυση και την ενέργεια, θα εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τις ανάγκες και τους στρατηγικούς στόχους του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου, παρακάμπτοντας τον «ιστορικό», διαμεσολαβητικό ρόλο του «εθνικού κράτους».

Η χτεσινή πρόταση της Κομισιόν αφορά την «επιτάχυνση» και την «ολοκλήρωση» της ιδιωτικοποίησης ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στο σύνολο της ΕΕ, ενώ στη Στοκχόλμη θα συζητηθεί και η επέκταση της «απελευθέρωσης» στους υπολοίπους τομείς. Η επίτροπος, αρμόδια για την ενεργειακή πολιτική και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ισπανίδα Λογιόλα ντε Παλάθιο, πρότεινε «την πλήρη απελευθέρωση για τις επιχειρήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2003 και του φυσικού αερίου μέχρι το 2004, και για όλους τους καταναλωτές, και των δύο τομέων, μέχρι το 2005».

Η διαδικασία «απελευθέρωσης που είχε ξεκινήσει το 1999 για την ηλεκτρική ενέργεια και το 2000 για το φυσικό αέριο, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2005, χωρίς εξαιρέσεις για το σύνολο της ΕΕ. Η διαχείριση των ενεργειακών πηγών θα «διαχωριστεί νομικά» από τη δραστηριότητα παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, σημαίνοντας το ιστορικό τέλος του λεγόμενου «εθνικού ενεργειακού πλούτου».

Η Κομισιόν προτείνει την «επιβολή ενός ρυθμιστή ανεξάρτητου από τις εθνικές αρχές», ο οποίος θα δημιουργηθεί έχοντας «σημαντικό ρόλο» αφού, μεταξύ άλλων, θα «καθορίζει και τις τιμές», αρμοδιότητα για την οποία η Γερμανία έχει εκφράσει ήδη κάποιες επιφυλάξεις. Ο «ρυθμιστής» θα «καθορίζει, δημοσιοποιεί και εγκρίνει» τις τιμές «πριν» αυτές αρχίσουν να ισχύουν. Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ζήτημα των τιμών πρόσβασης στη μεταφορά ενέργειας μεταξύ των 15 κρατών - μελών. Η «εσωτερική αγορά» ηλεκτρισμού δεν αντιπροσωπεύει ακόμη παρά μόνο το 8% της παραγωγής και το ζήτημα των διασυνοριακών μεταφορών ενδιαφέρει άμεσα το πολυεθνικό κεφάλαιο. Ηδη η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους για επιπλέον φορολόγηση της μεταφερόμενης ενέργειας. Τα ποσοστά «απελευθέρωσης» των δύο τομέων στην ΕΕ είναι 78% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου και 66% της ηλεκτρικής ενέργειας, παρόλο που η «πρόβλεψη» μέχρι το 2003 ήταν 28% και 35% αντίστοιχα, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος του ιδιωτικού κεφαλαίου. Σε ορισμένα κράτη - μέλη, όπως στη Γερμανία και τη Βρετανία, η ιδιωτικοποίηση έχει «ολοκληρωθεί» στο 100%. Για την Ελλάδα προβλεπόταν ιδιωτικοποίηση του 35% της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2003 και αντίστοιχο ποσοστό για το φυσικό αέριο μέχρι το 2008.

Αν η πρόταση της Κομισιόν υιοθετηθεί από το Συμβούλιο όλα τα χρονοδιαγράμματα αλλάζουν και η ιδιωτικοποίηση «επιταχύνεται» για να «ολοκληρωθεί» μέχρι το 2005 στο σύνολο της ΕΕ. Μια μειοψηφία κρατών - μελών έχει εκφράσει κάποιες «επιφυλάξεις», μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προσπαθώντας να πετύχουν κάποιες «εξαιρέσεις». Αλλά οι καιροί δεν περιμένουν (...)


Γενική κατακραυγή για τη δίωξη του Γραμματέα της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ

ΧΑΛΚΙΔΑ.-

Δεν πρόκειται τέτοια γεγονότα να πτοήσουν τους κομμουνιστές που θα συνεχίσουν μπροστάρηδες στους αγώνες με το λαϊκό κίνημα ενάντια στα νέα δεσμά του «τρομονόμου», της συνθήκης ΣΕΝΓΚΕΝ, της νομιμοποίησης της καταστολής των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων, της καταπάτησης των δημοκρατικών και λαϊκών ελευθεριών, της κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που επιχειρείται από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες της Εύβοιας, οι χιλιάδες οπαδοί και ψηφοφόροι του Κόμματος, με αφορμή τη δικαστική δίωξη - μετά από μήνυση της Αστυνομίας - που εκδικάζεται αύριο στο Πταισματοδικείο Χαλκίδας - του γραμματέα της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, Θ. Παππά, κατηγορούμενου ως «υπεύθυνου» της πολιτικής εκδήλωσης του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που έγινε στη Χαλκίδα στις 15-16 Σεπτέμβρη του 2000. Ανάλογες είναι και οι πρώτες αντιδράσεις μετά τις συναντήσεις που είχε κλιμάκιο της ΝΕ Εύβοιας, χτες και προχτές, με φορείς, το Νομάρχη Εύβοιας, το Δήμαρχο Χαλκίδας και με τον πρόεδρο και μέλη της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας που καταδίκασαν τέτοιες ενέργειες εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή τους στη ΝΕ Εύβοιας και στο θεσμό του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Ο δήμαρχος Χαλκίδας Χαράλαμπος Μανιάτης, στη δήλωσή του καταδικάζει την προσπάθεια να τεθεί «εκτός» με αστυνομικές διατάξεις και αναχρονιστικούς νόμους το Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή», να φιμωθεί η φωνή των νέων κομμουνιστών. Πιστεύουμε ότι η αποχαύνωση, η ναρκοκουλτούρα, ο οχαδερφισμός, η ιδιώτευση, το «δε βαριέσαι», οδηγούν τους νέους σε πολύ χειρότερες ψυχοφθόρες καταστάσεις απ' όσες φανταζόμαστε, ενώ αντίθετα η συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα, η συμμετοχή στους αγώνες, για μένα αποτελεί θεάρεστο έργο για τη νεολαία μας.

Πιστεύω ότι αυτή η φωνή πρέπει ν' ακούγεται, αυτή η φωνή δεν πρέπει να φιμώνεται και αυτή η φωνή πρέπει να μας συνταράζει όλους. Αντίθετα με αστυνομικές διατάξεις και νόμους δεν μπορεί να εξομοιώνεται το Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή», ή οποιασδήποτε άλλης πολιτικής νεολαίας, με ηγετική ρύπανση κάποιου κέντρου διασκέδασης.

Από την πλευρά του ο νομάρχης Εύβοιας, Νίκος Παπανδρέου, επισημαίνοντας την κατάσταση πανικού στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση χτυπώντας παντού και νομίζοντας ότι θα υποτάξει και τρομοκρατήσει το λαϊκό φρόνημα, τονίζει: Στα πλαίσια, λοιπόν, του «εκσυγχρονιστικού» προγράμματος, οδηγείται ο γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ ως ταραξίας και υπεύθυνος συγκέντρωσης στα δικαστήρια.

Πιστεύω τέτοια ενέργεια βλάπτει σοβαρά έστω και τη λίγη αξιοπιστία που απέμεινε απ' τους έχοντες και κατέχοντες.

Τη συμπαράσταση του Δικηγορικού Συλλόγου μετέφερε στην αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, Λάμπρος Γιάννης και δεσμεύτηκε ότι το πρόβλημα θα συζητηθεί ως θέμα της ημερήσιας διάταξης στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του συλλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ