ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Σοβαροί κίνδυνοι για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας

Αποκαλυπτικές πληροφορίες και εκτιμήσεις για τις εξελίξεις, που οδήγησαν τη γειτονική χώρα στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση προκύπτουν από τις συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με όλα τα πολιτικά κόμματα

(Του απεσταλμένου μας: ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗ)

Ενας από τους τρομοκράτες του λεγόμενου «Απελευθερωτικού στρατού» σε δράση

Associated Press

Ενας από τους τρομοκράτες του λεγόμενου «Απελευθερωτικού στρατού» σε δράση
Τα δραματικά γεγονότα, που έχει δημιουργήσει η δράση των Αλβανών τρομοκρατών στην ΠΓΔΜ έχουν ρίξει τη γειτονική χώρα στη δίνη εξελίξεων που δημιουργούν κινδύνους για την ίδια την υπόσταση, την κυριαρχία και εδαφική της ακεραιότητα. «Τίποτα δεν είναι πια το ίδιο όπως χτες στη χώρα μας», είπε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ η Ραντμίλα Σεκερίνσκα, αντιπρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μακεδονίας, στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα γραφεία της Ενωσης στα Σκόπια.

Είναι πράγματι η πρώτη φορά σ' όλη τη διάρκεια της αυθύπαρκτης κρατικής οντότητας της ΠΓΔΜ, που σκοτώνονται άνδρες της κρατικής της ασφάλειας (στρατιώτες και αστυνομικός) από τρομοκρατικές ομάδες Αλβανών, που επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας. Τα γεγονότα στο χωριό Τανούσεφτσι, στα σύνορα με το Κόσσοβο, χτύπησαν το καμπανάκι του πραγματικού κινδύνου, που απειλεί τη γειτονική χώρα και φαίνεται να ξύπνησαν από το λήθαργο τμήματα του λαού και πολιτικών δυνάμεων χώρας, που μέχρι τώρα δεν είχαν αντιληφθεί ότι η παρουσία και η δράση της «ΚΦΟΡ» στο γειτονικό Κόσσοβο θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή άμεσου κινδύνου για την ίδια την υπόσταση της χώρας τους.

Τώρα, όμως, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, τίποτα δεν είναι πια όπως χτες. Και έχουν αλλάξει, παρά την εξωφρενική, υπό το πρίσμα των σημερινών γεγονότων, διπλωματική αναγνώριση από μέρους της ΠΓΔΜ του Κοσσυφοπεδίου σαν ανεξάρτητου κράτους, που είναι μοναδική στον κόσμο παρόμοια αναγνώριση. Εχουν αλλάξει και στη στάση των περισσότερων απέναντι στην «ΚΦΟΡ», με την αναγνώριση της μεγάλης αλήθειας ότι χωρίς την παρουσία και τη δράση της «ΚΦΟΡ» στο Κόσσοβο δε θα υπήρχε η σημερινή ένταση και η προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ΠΓΔΜ.

Ο Χότζα φέρεται ως ένας από τους οπλαρχηγούς του λεγόμενου «Απελευθερωτικού στρατού»

Associated Press

Ο Χότζα φέρεται ως ένας από τους οπλαρχηγούς του λεγόμενου «Απελευθερωτικού στρατού»
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Γιώργο Χαβατζά, μέλος της Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης είχε επίσημες συναντήσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μακεδονίας, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση Μακεδονίας.

Στη συνάντηση με το Κομμουνιστικό Κόμμα, στα γραφεία του στο κέντρο των Σκοπίων, συμμετείχαν η αντιπρόεδρος Νάντα Ντουκόβσκα, ο γενικός γραμματέας Οντζακ Λιέβσκι, και το μέλος της ΚΕ Αντόν Αντονόβσκι. Αργότερα στο γεύμα που παρέθεσαν προς τιμή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του κόμματος, καθηγητής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Θεοντόρ Μπελιβάνοφ.

Από μέρους της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, ο Μπάμπης Αγγουράκης ευχαρίστησε τους υπεύθυνους του ΚΚΜ για τη θερμή τους υποδοχή και διαβίβασε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς της καθοδήγησης του Κόμματος στους συντρόφους/ λαό της γειτονικής χώρας. «Στη σημερινή δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση, η συνάντηση αποτελεί μια καλή ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για την κρίση, τις αιτίες και προοπτικές εξόδου απ' αυτήν».

Από μέρους του ΚΚΜ άνοιξε τη συζήτηση η Νάντα Ντουκόβσκα που ευχαρίστησε το ΚΚΕ για το ενδιαφέρον που επιδείχνει για την κατάσταση στη χώρα και επισήμανε: «Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας είναι πολύ κρίσιμη και περίπλοκη. Εχουμε 4 θύματα, αστυνομικούς και στρατιώτες. Η υπόθεση άρχισε τον 19ο αιώνα με την προβολή της ιδέας για Μεγάλη Αλβανία. Σήμερα όμως η δραστηριότητα των Αλβανών τρομοκρατών υποστηρίζεται από δυνάμεις εξωγενείς που τους έχουν εξοπλίσει πολύ καλά».

Στόχος τους, τόνισε η Ν. Ντουκόβσκα, «είναι η απόσπαση κάποιας περιοχής της Μακεδονίας, όπου κατοικούν πολλοί Αλβανοί. Το ίδιο συμβαίνει και στη Νότια Σερβία. Η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα στην Ευρώπη που μια μειονότητα να απολαμβάνει τόσα δικαιώματα. Οι Αλβανοί στη χώρα μας έχουν δικά τους σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης για την εκμάθηση της γλώσσας και της κουλτούρας τους. Τα 2 μεγάλα Αλβανικά κόμματα έχουν βουλευτές και 5 υπουργούς στην κυβέρνηση. Δεν τους αρκούν όμως αυτά. Ζητούν να έχουν και δικό τους πανεπιστήμιο. Θέλουν να ζουν χωριστά από τον υπόλοιπο λαό και υποστηρίζουν την ομοσπονδιοποίηση σε πρώτο στάδιο. Δε θέλαμε ποτέ τα πράγματα να έχουν φτάσει σ' αυτό το επίπεδο».

«ΚΦΟΡ» και Λαθρεμπόριο

Ειδικές δυνάμεις των Σέρβων στην περιοχή του Πρέσεβο

Associated Press

Ειδικές δυνάμεις των Σέρβων στην περιοχή του Πρέσεβο
Χωρίς την ανάμειξη όμως του διεθνούς παράγοντα δε θα έφταναν τα πράγματα σ' αυτή την κατάσταση. Οι δυνάμεις της «ΚΦΟΡ» στο Κόσσοβο, σε συνεργασία με τους Αλβανούς τρομοκράτες επιδίδονται σε μεγάλης κλίμακας διεθνές λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και λευκής σάρκας. Αυτά ήταν άγνωστα πράγματα πρώτα. Τώρα η περιοχή έχει γίνει αρχηγείο της διεθνούς μαφίας.

«Σκοπός μας είναι να αποκαταστήσουμε τη συνεργασία και την ειρηνική συμβίωση ανάμεσα στις διάφορες εθνικές ομάδες της χώρας μας και να μην επιτρέψουμε να πετύχουν τα αποσχιστικά σχέδια που προωθούν οι εξτρεμιστές, τρομοκράτες, με την κάλυψη την ενθάρρυνση και υποστήριξη των ξένων και ιδίως της "ΚΦΟΡ"», σημείωσε η Ν. Ντουκόβσκα.

Στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στα γραφεία του κόμματος, που είναι στο ίδιο κτίριο με τα γραφεία του ΚΚΜ, παραβρέθηκαν από την πλευρά του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Γενικός Γραμματέας Γιοβάν Λαζάρεφ, ο αντιπρόεδρος Πέταρ Ιλιέφσκι, ο υπεύθυνος του τμήματος διεθνών σχέσεων Μίλε Ντιμιτρόφσκι και ο Ζόραν Βιτάνοφ.

ΟΧΙ στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων

Στη συζήτηση η αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μακεδονίας τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσιμης κατάστασης δε χρειάζεται και δεν πρέπει να επιτραπεί η αποστολή στην ΠΓΔΜ στρατιωτικών δυνάμεων από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα ή από άλλη βαλκανική χώρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι τεχνική βοήθεια σε ελικόπτερα, συστήματα επικοινωνιών κ.ά. Τόνισε, επίσης, ότι η επιδίωξη των Αλβανών τρομοκρατών είναι η πραγματοποίηση του ονείρου τους για τη Μεγάλη Αλβανία. Στην προσπάθειά τους όμως αυτή οδηγούν στην αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων.


Associated Press

Η πρόσφατη κρίση του αλβανικού θέματος στο Κόσσοβο, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή. Οι εξτρεμιστικές ενέργειες των τρομοκρατών τυγχάνουν υποστήριξης από ορισμένες δομές στην Αλβανία, την Ευρώπη και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου Αλβανοί μετανάστες και η μαφία είναι πολύ δραστήριοι.

Η επίθεση, τόνισαν τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και η κατοχή μέρους της Βόρειας Μακεδονίας κοντά στα σύνορα με το Κόσσοβο και το χωριό Τανούσεφτσι αποτελεί το τελευταίο μιας σειράς γεγονότων που αποσκοπούν στην εγκαθίδρυση της Μεγάλης Αλβανίας. Οι εξτρεμιστές που εμπλέκονται σ' αυτή την επίθεση είναι Αλβανοί απ' το Κόσσοβο και μερικοί πολίτες της χώρας μας από την Αλβανική μειονότητα.

Ενας από τους λόγους των ενεργειών αυτών των Αλβανών εξτρεμιστών είναι η νωθρότητα και αδράνεια της «ΚΦΟΡ», που ελέγχει τα σύνορα από την πλευρά του Κόσσοβου, ιδιαίτερα το σημείο που ελέγχεται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

ΟΧΙ στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε στη συνέχεια συνάντηση με αντιπροσωπεία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Γιοβάν Μανασιζεύσκι, αντιπρόεδρο του κόμματος. Στη συνάντηση εκφράστηκε και από τα δύο μέρη η επιθυμία της σύναψης σχέσεων και επαφών ανάμεσα στα κόμματα. Τονίστηκε ιδιαίτερα από τον Γιοβάν Μανασιζεύσκι ότι οι ένοπλες δυνάμεις της ΠΓΔΜ είναι ικανές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και δεν υπάρχει λόγος να αποσταλούν στρατεύματα από άλλες βαλκανικές χώρες. Επίσης, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανάπτυξη στη χώρα δυνάμεων του ΝΑΤΟ, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στο προβλεπτό μέλλον.

«Οι Αμερικανοί είναι πολύ διστακτικοί και απρόθυμοι να συγκρουστούν με τους τρομοκράτες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι στο ΝΑΤΟ θα έπρεπε να εκφράζουν μια πιο ξεκάθαρα διαφοροποιημένη θέση απ' αυτή των ΗΠΑ. Το άμεσο πολιτικό καθήκον τώρα είναι να πειστούν οι ομάδες Αλβανών στην περιοχή να καταδικάσουν τις τρομοκρατικές δραστηριότητες των εξτρεμιστών».

Ο Μπάμπης Αγγουράκης συμφώνησε με τη διαπίστωση ότι η αποστολή στρατευμάτων από βαλκανικές χώρες πρέπει να καταδικαστεί, γιατί η παρουσία αυτών των στρατευμάτων μπορεί να σημάνει ένα νέο Βαλκανικό Πόλεμο.

Η τελευταία συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ήταν με τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση Μακεδονίας που εκπροσωπήθηκε από τη Ραντμίλα Σεκερίνσκα, αντιπρόεδρο του κόμματος και βουλευτή.

Η Ραντμίλα Σεκερίνσκα επισήμανε ότι «όταν άρχισε ο πόλεμος στη Βοσνία μερικοί πολίτες της χώρας μας είχαν τη γνώμη ότι αυτό μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο και για την ίδια τη Μακεδονία. Σήμερα απειλείται η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας μας. Μερικά από τα σημερινά γεγονότα μπορούσαν να προβλεφτούν. Η κυβέρνηση, όμως, αγνόησε μερικά από τα σημάδια του κινδύνου (δράση παραστρατιωτικών οργανώσεων, σύνδεσή τους με τον κόσμο του εγκλήματος και του λαθρεμπορίου κλπ.)».

Επιζήμια η διπλωματική αναγνώριση του Κοσσόβου

«Επίσημα θεσμικά όργανα του κράτους μας συνεργάστηκαν με εγκληματίες, για να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του παρακράτους για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς. Η κατάσταση στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας - αστυνομία, στρατός - δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Αναπτύσσονται όχι πάνω σε επαγγελματικές βάσεις. Ανθρωποι χωρίς καμιά εμπειρία τοποθετούνται σε υπεύθυνες θέσεις, λόγω των διασυνδέσεών τους.

Ενα πολύ μεγάλο λάθος από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν η σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Κόσσοβο τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα είναι πολύ προσεκτική και διστακτική για το θέμα», σημείωσε, επίσης, η Ραντμίλα Σεκερίνσκα. Ενώ σε σχέση με τον αλβανικό παράγοντα δήλωσε ότι «οι Αλβανοί τρομοκράτες νιώθουν τώρα ότι η συνταγή του Κοσσόβου μπορεί να έχει εφαρμογή και σε άλλες περιοχές. Η κατάσταση στη Νότια Σερβία και οι πράξεις βίας εκεί εξελίσσονται για μεγάλο διάστημα και έπρεπε να μας κάνουν πιο προσεκτικούς». Το πρώτο στάδιο στην τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως εκτιμούν, είναι η κατάληψη ορισμένων σημείων στη νότια Σερβία και τη χώρα τους για να τα χρησιμοποιήσουν σαν μοχλούς πίεσης για τα αιτήματά τους.

Το δεύτερο στάδιο συνδέεται με την πολιτική ατζέντα που προβάλλουν οι εξτρεμιστές (Ομοσπονδιοποίηση, αλλαγή του Συντάγματος, αλλαγή των συνόρων). Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι αλβανικές ομάδες στο Κόσσοβο υποστηρίζουν τα αιτήματα αυτά των εξτρεμιστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες δηλώσεις του Ιμπραήμ Ρουγκόβα για «ανεκπλήρωτη ελευθερία των Αλβανών στη Μακεδονία». Είναι γεγονός ότι οι εξτρεμιστικές αυτές ομάδες των τρομοκρατών δεν μπορούν να δρουν και να λειτουργούν από μόνες τους χωρίς έξωθεν υποστήριξη...

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ για το μέλλον του Κοσσόβου και την παρουσία της "ΚΦΟΡ", η Ραντμίλα Σεκερίνσκα απάντησε ότι η κατάσταση θα παραμείνει άλυτη για μεγάλο διάστημα. Οικοδομούν εκεί τις δομές ενός ξεχωριστού κράτους εντός της Γιουγκοσλαβίας. Οσο για την "ΚΦΟΡ", αυτή τη στιγμή δεν έχουν άλλη εντολή από την παρουσία τους στο Κόσσοβο...


Το ΝΑΤΟ κύρια αιτία της κρίσης

Με ιδιαίτερη θέρμη και ενδιαφέρον έγινε δεκτή η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην ΠΓΔΜ

Επέστρεψε από την ΠΓΔΜ η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και τον Γιώργο Χαβατζά, μέλος της ΕΠ Θεσσαλονίκης, που έγινε δεκτή με θέρμη και ενδιαφέρον από τις ηγεσίες όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης της γειτονικής χώρας. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ μετά από πρόσκληση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μακεδονίας.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συνομιλίες με αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μακεδονίας, αποτελούμενη από τους Γιόβαν Λαζάρεβ, γενικό γραμματέα, Πέταρ Ιλιέβσκι, αντιπρόεδρο, Μίλε Ντιμιτρόβσκι, υπεύθυνο για τις Διεθνείς Σχέσεις και Ζόραν Βιτάροφ, υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου. Στα γραφεία του κόμματος είχε επίσης την ευκαιρία να παραχωρήσει συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ.

Επίσης έγινε δεκτή από αντιπροσωπεία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Γιόβαν Μανασιγέφσκι, αντιπρόεδρο του Κόμματος. Σημαντικές πλευρές των τελευταίων εξελίξεων αναδείχτηκαν στη διάρκεια των συνομιλιών με το μεγαλύτερο κόμμα της συμμαχίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση της Μακεδονίας, κόμμα που μέχρι τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ασκεί κυβερνητικές ευθύνες. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγινε δεκτή από την αντιπρόεδρο του Κόμματος και βουλευτή Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Η παραμονή ολοκληρώθηκε με συνομιλίες με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Μακεδονίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κόμματος Π. Πελιβάνοφ, καθηγητή Νομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων.

Ιδιαίτερη συμβολή στην επιτυχία της επίσκεψης είχε επίσης ο σ. Βοσκό Καρατζάς, παλαίμαχος αγωνιστής του ΚΚΕ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που δυστυχώς ακόμα αντιμετωπίζει την πεισματική άρνηση των ελληνικών αρχών να επισκεφθεί τη γενέτειρά του.

Ολοι οι συνομιλητές ευχαρίστησαν για την πρωτοβουλία αυτή του κόμματος και υπογράμμισαν την ανάγκη έντασης των διεθνών πρωτοβουλιών και της αλληλεγγύης, γιατί η χώρα περνά την πιο κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή με πιθανές απρόβλεπτες συνέπειες για όλα τα Βαλκάνια.

Οι συνομιλητές σημείωσαν ότι τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα δημιούργησαν, έτσι ή αλλιώς, μια νέα ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση. Υπογράμμισαν τον ολέθριο ρόλο της KFOR, σημείωσαν ότι η κατάσταση αυτή ήταν προβλέψιμη μετά τον πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ότι στη χώρα τους όλες οι μειονότητες απολαμβάνουν δικαιώματα τέτοια που «δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη», και ότι οι στόχοι που προβάλλουν οι τρομοκράτες και τα μαφιόζικα στοιχεία μπορούν να οδηγήσουν στο διαμελισμό της χώρας και σε μια γενικότερη ανάφλεξη. Ανησυχούν για τις μελλοντικές εξελίξεις, τη στιγμή που οι ενέργειες αυτές έχουν καταδικαστεί ανεξαίρετα απ' όλα τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και των αλβανικών κομμάτων. Ιδιαίτερα καυτηριάστηκε η «νομιμοποίηση» από το ΝΑΤΟ των τρομοκρατικών ομάδων στην κοιλάδα του Πρέσεβο, που διευκόλυνε ανάλογες εξελίξεις όσον αφορά την ομάδα που δρα στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Παρά τις δυσκολίες και ορισμένους χειρισμούς της κυβέρνησης, τα κόμματα θεωρούν ότι η ΠΓΔΜ είναι σε θέση να θέσει τέρμα στη δράση των στοιχείων αυτών, υπό τον όρο ότι δεν υπονομεύεται η εδαφική ακεραιότητα και η ενότητα του λαού. Δε θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ, η KFOR ή στρατεύματα γειτονικών χωρών μπορούν να προσφέρουν οποιαδήποτε θετική συμβολή. Αντίθετα πιστεύουν ότι είναι ανάγκη για πολιτικές λύσεις, στηριγμένες στη διεθνή αλληλεγγύη όλων και κυρίως των γειτονικών βαλκανικών λαών, μακριά από «άξονες» και «αντιάξονες».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη έντασης των προσπαθειών για να φύγει η KFOR και το ΝΑΤΟ από την περιοχή, προϋπόθεση για τη σταθερότητα των συνόρων και την ειρηνική συμβίωση των λαών.

Σημείωσε ότι θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες για την ενίσχυση της φιλίας και αλληλεγγύης των δύο λαών.

Προσκάλεσε τέλος αντιπροσωπείες κομμάτων και κινημάτων από την ΠΓΔΜ να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του ΑντιΝΑΤΟικού Βαλκανικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη στις 23-25 Μάρτη. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ