Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Το ΝΑΤΟ κύρια αιτία της κρίσης

Με ιδιαίτερη θέρμη και ενδιαφέρον έγινε δεκτή η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην ΠΓΔΜ

Επέστρεψε από την ΠΓΔΜ η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και τον Γιώργο Χαβατζά, μέλος της ΕΠ Θεσσαλονίκης, που έγινε δεκτή με θέρμη και ενδιαφέρον από τις ηγεσίες όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης της γειτονικής χώρας. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ μετά από πρόσκληση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μακεδονίας.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συνομιλίες με αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μακεδονίας, αποτελούμενη από τους Γιόβαν Λαζάρεβ, γενικό γραμματέα, Πέταρ Ιλιέβσκι, αντιπρόεδρο, Μίλε Ντιμιτρόβσκι, υπεύθυνο για τις Διεθνείς Σχέσεις και Ζόραν Βιτάροφ, υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου. Στα γραφεία του κόμματος είχε επίσης την ευκαιρία να παραχωρήσει συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ.

Επίσης έγινε δεκτή από αντιπροσωπεία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Γιόβαν Μανασιγέφσκι, αντιπρόεδρο του Κόμματος. Σημαντικές πλευρές των τελευταίων εξελίξεων αναδείχτηκαν στη διάρκεια των συνομιλιών με το μεγαλύτερο κόμμα της συμμαχίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση της Μακεδονίας, κόμμα που μέχρι τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ασκεί κυβερνητικές ευθύνες. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγινε δεκτή από την αντιπρόεδρο του Κόμματος και βουλευτή Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Η παραμονή ολοκληρώθηκε με συνομιλίες με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Μακεδονίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κόμματος Π. Πελιβάνοφ, καθηγητή Νομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων.

Ιδιαίτερη συμβολή στην επιτυχία της επίσκεψης είχε επίσης ο σ. Βοσκό Καρατζάς, παλαίμαχος αγωνιστής του ΚΚΕ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που δυστυχώς ακόμα αντιμετωπίζει την πεισματική άρνηση των ελληνικών αρχών να επισκεφθεί τη γενέτειρά του.

Ολοι οι συνομιλητές ευχαρίστησαν για την πρωτοβουλία αυτή του κόμματος και υπογράμμισαν την ανάγκη έντασης των διεθνών πρωτοβουλιών και της αλληλεγγύης, γιατί η χώρα περνά την πιο κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή με πιθανές απρόβλεπτες συνέπειες για όλα τα Βαλκάνια.

Οι συνομιλητές σημείωσαν ότι τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα δημιούργησαν, έτσι ή αλλιώς, μια νέα ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση. Υπογράμμισαν τον ολέθριο ρόλο της KFOR, σημείωσαν ότι η κατάσταση αυτή ήταν προβλέψιμη μετά τον πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ότι στη χώρα τους όλες οι μειονότητες απολαμβάνουν δικαιώματα τέτοια που «δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη», και ότι οι στόχοι που προβάλλουν οι τρομοκράτες και τα μαφιόζικα στοιχεία μπορούν να οδηγήσουν στο διαμελισμό της χώρας και σε μια γενικότερη ανάφλεξη. Ανησυχούν για τις μελλοντικές εξελίξεις, τη στιγμή που οι ενέργειες αυτές έχουν καταδικαστεί ανεξαίρετα απ' όλα τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και των αλβανικών κομμάτων. Ιδιαίτερα καυτηριάστηκε η «νομιμοποίηση» από το ΝΑΤΟ των τρομοκρατικών ομάδων στην κοιλάδα του Πρέσεβο, που διευκόλυνε ανάλογες εξελίξεις όσον αφορά την ομάδα που δρα στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Παρά τις δυσκολίες και ορισμένους χειρισμούς της κυβέρνησης, τα κόμματα θεωρούν ότι η ΠΓΔΜ είναι σε θέση να θέσει τέρμα στη δράση των στοιχείων αυτών, υπό τον όρο ότι δεν υπονομεύεται η εδαφική ακεραιότητα και η ενότητα του λαού. Δε θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ, η KFOR ή στρατεύματα γειτονικών χωρών μπορούν να προσφέρουν οποιαδήποτε θετική συμβολή. Αντίθετα πιστεύουν ότι είναι ανάγκη για πολιτικές λύσεις, στηριγμένες στη διεθνή αλληλεγγύη όλων και κυρίως των γειτονικών βαλκανικών λαών, μακριά από «άξονες» και «αντιάξονες».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη έντασης των προσπαθειών για να φύγει η KFOR και το ΝΑΤΟ από την περιοχή, προϋπόθεση για τη σταθερότητα των συνόρων και την ειρηνική συμβίωση των λαών.

Σημείωσε ότι θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες για την ενίσχυση της φιλίας και αλληλεγγύης των δύο λαών.

Προσκάλεσε τέλος αντιπροσωπείες κομμάτων και κινημάτων από την ΠΓΔΜ να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του ΑντιΝΑΤΟικού Βαλκανικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη στις 23-25 Μάρτη. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ