Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΛΙΒΥΗ
Εκλεισε το θέμα της βομβιστικής επίθεσης

ΠΑΡΙΣΙ.-

Οριστικό τέλος έλαβε, χτες, μετά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γαλλίας η υπόθεση της παραπομπής ή όχι σε δίκη του Λίβυου ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι για τη βομβιστική επίθεση στο γαλλικό επιβατηγό «DC 10», πάνω από το Νίγηρα, με 170 νεκρούς το 1989.

Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ζαν Ιβ Λονό, τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής του Λίβυου ηγέτη, τονίζοντας ότι η παραπομπή σε δίκη ενός αρχηγού κράτους «δημιουργεί ιδιαίτερα αρνητικό προηγούμενο και δε συνάδει με καμία αρχή διεθνούς διπλωματίας, αφού σε μια οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να στραφεί εναντίον της Γαλλίας και του όποιου προέδρου της για κάποιο ανάλογο περιστατικό». Με την απόφασή του αυτή, που ανατρέπει προηγούμενη απλού δικαστηρίου η οποία ζητούσε την άρση της διπλωματικής ασυλίας του Λιβύου ηγέτη, η υπόθεση κλείνει οριστικά.

Το γαλλικό «DC 10» εξερράγη πάνω από το Νίγηρα, εκτελώντας την πτήση Μπραζαβίλ - Παρίσι, σε μια περίοδο που οι γαλλο-λιβυκές σχέσεις βρίσκονταν σε ιδιαίτερη ένταση με αφορμή τις αναζωπυρούμενες συγκρούσεις των στρατευμάτων τους στο Τσαντ. Οι συγγενείς των θυμάτων είχαν ασκήσει δίωξη κατά των υπευθύνων μετά την ολοκλήρωση της 10χρονης έρευνας, που κατέληξε σε μια πολυήμερη δίκη, όπου καταδικάστηκαν ερήμην σε ισόβια, 6 Λίβυοι. Μετά το τέλος της δίκης, η Τρίπολη κατέβαλε 200 εκατομμύρια φράγκα ως αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων, και έκτοτε οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εξομαλυνθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ