Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Διαδηλώσεις μεσούσης της πολιτικής κρίσης

Βίαιες ήταν οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία

Associated Press

Βίαιες ήταν οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Με το γνώριμό της τρόπο, δηλαδή με δακρυγόνα αλλά και πολύ ξύλο, αντιμετώπισε η αστυνομία τους χιλιάδες φοιτητές που είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους της πρωτεύουσας, αξιώνοντας για άλλη μία φορά την παραίτηση του Προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ.

Οι συγκρούσεις και οι οδομαχίες ήταν η αυλαία του τελευταίου κύματος διαδηλώσεων των φοιτητών και ξέσπασαν τη στιγμή που οι αστυνομικοί προσπάθησαν να αναχαιτίσουν με βία τους διαδηλωτές. Οι φοιτητές, μετά την ένωσή τους με τους 2.000 διαδηλωτές που ξενύχτησαν στο προαύλιο του Κοινοβουλίου -με στόχο να υποστηρίξουν την έκκληση για επείγουσα σύγκληση της Συμβουλευτικής Εθνοσυνέλευσης του Λαού (του ανωτέρου νομοθετικού οργάνου της χώρας) που έχει τη δυνατότητα καθαίρεσης του Ουαχίντ- κατευθύνθηκαν προς τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Γκολκάρ, που κάποτε ήταν το «πολιτικό όχημα» του πρώην δικτάτορα Σουχάρτο και τώρα έχει γίνει το επίκεντρο των διαδηλώσεων που αξιώνουν την παραίτηση του Ουαχίντ.

Οι ταραχές που ξεσπούν για πολλές αιτίες και, κυρίως, με πολλές αφορμές, στο άστατο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, ήταν παρούσες και στις χτεσινές διαδηλώσεις, αν και θα μπορούσαν να εκλείπουν εάν δεν υπήρχε η «παρέμβαση» της αστυνομίας. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι φοιτητές ούτε καν «λογομάχησαν» με όσους έπαιρναν μέρος στην αντιδιαδήλωση, που λάμβανε χώρα την ίδια στιγμή λίγα μέτρα πιο πέρα, από υποστηρικτές του προέδρου, που εκτιμάται πως είναι μέλη της μουσουλμανικής οργάνωσης «Ναχντλατούλ Ουλάμα» -που αριθμεί 40 εκατ. μέλη. Οι τελευταίοι ζητούσαν να αποσυρθεί η προειδοποίηση που επιδόθηκε από το Κοινοβούλιο στον Ουαχίντ το Φλεβάρη, πράξη που αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διαδικασία της καθαίρεσής του.

Ουσιαστικά η βίαιη αντίδραση της αστυνομίας, μάλλον αντανακλά την ανησυχία που ελλοχεύει για τη νέα πολιτική δίνη που ενδέχεται να περιπέσει η χώρα, με αφορμή την τύχη του Ουαχίντ. Οπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε και ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Εθνοσυνέλευσης, Αμιέν Ραίς, «τα στελέχη της συμφωνούν για την έκτακτη σύγκλησή της προκειμένου να ανακληθεί η εντολή της πενταετούς θητείας που είχε δώσει στον Ουαχίντ τον Οκτώβριο του 1999». Βέβαια, ο ίδιος ο Ουαχίντ έχει απορρίψει έως σήμερα την οποιαδήποτε ιδέα για παραίτησή του, επιχειρηματολογώντας ότι η χώρα κινδυνεύει με διάσπαση εάν ο ίδιος απομακρυνθεί από την εξουσία, γιατί -όπως διατείνεται- σε παρόμοια περίπτωση τέσσερις επαρχίες του τεράστιου αρχιπελάγους θα επέλεγαν να διακηρύξουν την ανεξαρτησία τους.

Πάντως, στα παραλειπόμενα της νέας πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η άθλια οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Το χρηματιστήριο κατακρημνιζόταν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα με τις πληροφορίες ότι ο Ουαχίντ έχει προβλήματα υγείας και η Κεντρική Τράπεζα παρέμβηκε προκειμένου να στηρίξει το κλυδωνιζόμενο εθνικό νόμισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ