Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΕΪΤ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
«Θολές» παραμένουν οι συνθήκες του λάθους βομβαρδισμού

ΦΛΩΡΙΔΑ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-

Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε, στους κόλπους τόσο του αμερικανικού Πενταγώνου όσο και στα αμερικανικά ΜΜΕ, το νέο σοβαρό ατύχημα που πλήττει το αμερικανικό στράτευμα. Η σύσταση διερευνητικής επιτροπής ολοκληρώθηκε σε λίγες ώρες και ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναμένονται, σήμερα, στο Κουβέιτ.

Εξι στρατιωτικοί παρατηρητές, πέντε Αμερικανοί και ένας Νεοζηλανδός ταγματάρχης, είναι ο τελικός απολογισμός του δυστυχήματος που συνέβη κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων, στην έρημο του Κουβέιτ, στη βορειοδυτική επαρχία Ουνταΐρι, 45 χλμ από τα σύνορα με το Ιράκ. Στο δυστύχημα τραυματίστηκαν άλλα 10 άτομα, Αμερικανοί και Κουβεϊτιανοί αξιωματικοί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το αμερικανικό Πεντάγωνο, το αμερικανικό μαχητικό «F/A-18», το οποίο συμμετείχε στην άσκηση που γινόταν με πραγματικά πυρά, είχε ως έργο, όπως και ολόκληρο το σμήνος του, να παράσχει «από αέρος υποστήριξη στις επίγειες δυνάμεις, οι οποίες έδειχναν με λέιζερ τους στόχους που θα έπρεπε να πλήξουν». Στις ασκήσεις έπαιρναν μέρος δυνάμεις όλων των χωρών που περιπολούν στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων» στο Ιράκ, όπως και κουβεϊτιανά στρατεύματα.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου, που τήρησαν την ανωνυμία τους, τόνιζαν ότι ο πιλότος του μοιραίου μαχητικού είναι σμηναγός και ιδιαίτερα έμπειρος, έχοντας καταγράψει 3.000 ώρες πτήσης, και μάλιστα τα τελευταία 8 χρόνια πιλοτάρει αεροσκάφη του συγκεκριμένου τύπου. Παρά τις πληροφορίες αυτές, που τείνουν να απομακρύνουν το ενδεχόμενο ανθρωπίνου λάθους από τον πιλότο, επισήμως οι εκδοχές που ερευνώνται, μέχρι στιγμής, είναι είτε να έχει γίνει λάθος στόχευση από τον πιλότο είτε να έχει δειχτεί λάθος ο στόχος από τα στρατεύματα εδάφους.

Οπως και να έχει, πάντως, το νέο δυστύχημα έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόλκερ Μπους διέκοψε ομιλία του στη Φλώριδα, όταν γνωστοποιήθηκε το γεγονός, ζητώντας από τους παρισταμένους να κρατήσουν ένα λεπτό σιγής, ενώ έσπευσε να υπενθυμίσει «πόσους κινδύνους κρύβει η στρατιωτική θητεία, ακόμη και σε καιρό ειρήνης». Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η σύντομη προεδρική θητεία του Τζορτζ Μπους έχει, ήδη, καταγράψει τέσσερα μεγάλα παρόμοια δυστυχήματα».

«Αυτό το ατύχημα δε θα έπρεπε να συμβεί και θα πρέπει όλοι να μάθουμε άμεσα τις ακριβείς αιτίες του», δήλωνε κατηγορηματικά ο υπουργός Αμυνας της Νέας Ζηλανδίας Μαρκ Μπάρτον, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Ράμσφελντ, όπως και ο επικεφαλής των αμερικανικών ναυτικών επιχειρήσεων Βερν Κλαρκ τόνιζαν ότι η έρευνα για τις συνθήκες του ατυχήματος θα «είναι ενδελεχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ