ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί το δίκιο

Διακήρυξη της ΔΑΣ, ενόψει του 30ού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ

Κάνοντας καθαρό το στόχο για την παραπέρα «συγκρότηση ενός ισχυρού, ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με γερές βάσεις στους τόπους δουλιάς, με μαζικά σωματεία δεμένα με τα μέλη τους, προσανατολισμένα στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης», προσέρχονται σήμερα στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ). Δίνοντας στη δημοσιότητα την προγραμματική διακήρυξή της για το συνέδριο, η ΔΑΣ κάνει καθαρή την αντιπαράθεσή της με τη γραμμή της υποταγής και τους εκφραστές της, καλεί κάθε αντιπρόσωπο, που προβληματίζεται, που κατακρίνει την αντιλαϊκή πολιτική και την απάτη του κοινωνικού διαλόγου, να μη δώσει χέρι βοηθείας στις δυνάμεις που συγκροτούν τη σημερινή πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Τονίζει ότι στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί το δίκιο και «καλεί σε αγωνιστική συσπείρωση και δράση για τα κρίσιμα μέτωπα πάλης, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Μέτωπο αντίστασης

Η ΔΑΣ απευθύνει ταξικό χαιρετισμό στην εργατική τάξη της χώρας μας και «καλεί τους εργατοϋπαλλήλους να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης στην επίθεση της κυβέρνησης, των δυνάμεων του κεφαλαίου. Να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει».


«Στα τρία χρόνια που πέρασαν, σημειώνει, η ΔΑΣ έθεσε όλες τις δυνάμεις στην υπηρεσία του αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, των ανέργων, των μεταναστών.

Στον απολογισμό της, καταγράφεται πλούσια δράση για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα.

Στους τόπους δουλιάς, στα συλλαλητήρια, στις απεργιακές κινητοποιήσεις σφυρηλατήθηκαν παραπέρα οι δεσμοί με τους εργάτες, τους εργαζόμενους, που αποτελούν την πηγή της δύναμης του ταξικού κινήματος, το σημείο αναφοράς της ΔΑΣ.

Το ταξικό κίνημα βγήκε πιο δυνατό, πιο έμπειρο από τις σκληρές αναμετρήσεις.

Μπορεί σήμερα πιο αποτελεσματικά να δώσει τη μάχη για την προστασία και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, να συμβάλει στην ενίσχυση και το πλάτεμα της αγωνιστικής συσπείρωσης, για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και τον ταξικό του προσανατολισμό».

Η επίθεση του κεφαλαίου

Αναφερόμενη στα βασικά στοιχεία της ταξικής σύγκρουσης, η ΔΑΣ σημειώνει: «Αντιμετωπίζουμε τη σφοδρή, πολύχρονη, ολομέτωπη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, στρατευμένοι στο "μονόδρομο" της ΟΝΕ, στηρίζουν στην ουσία τη θυελλώδη αντεργατική επέλαση.

Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η σαρωτική επίθεση ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση. Για την κατάργηση θεμελιακών κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα παραπλανητικά κατασκευάσματα περί "ισχυρής Ελλάδας", περί ΟΝΕ της "ευημερίας" καταρρέουν κάτω από το βάρος της οδυνηρής πραγματικότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Η παγκοσμιοποίηση της Νέας Τάξης έδειξε ήδη το άθλιο προσωπείο της.

Ούτε ο πιο αμετανόητος απολογητής της αντιλαϊκής πολιτικής δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια:

Η "επίσημη" ανεργία ξεπέρασε το 12% και βασανίζει περισσότερους από 600.000 συναδέλφους μας. Αυξάνεται η υποαπασχόληση.

Η φτώχεια αγκαλιάζει το 25% του πληθυσμού.

Πάνω από το 70% των συνταξιούχων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Πρόκειται για ανθρωποθυσία, στο βωμό της αύξησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου που εκτινάχτηκαν στα ύψη».

Η γραμμή της υποταγής

«Η κατάσταση αυτή, τονίζει η ΔΑΣ, φέρει τη σφραγίδα της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Είναι το αποτέλεσμα της γραμμής της συναίνεσης και της υποταγής των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και του μικρού τους "αδελφού", της "Αυτόνομης Παρέμβασης".

Οχι μόνο δεν οργάνωσαν τον αγώνα των εργαζομένων, αλλά στήριξαν την αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική, χτύπησαν την εργατική τάξη από τα μέσα.

Συνέβαλαν στη μείωση του εργατικού εισοδήματος με την αποδοχή της εισοδηματικής πολιτικής της λιτότητας, με τις δίχρονες Συλλογικές Συμβάσεις της ντροπής.

Είναι συνένοχοι για την ανατροπή θεμελιακών εργασιακών κατακτήσεων, για την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, το χτύπημα του ημερήσιου σταθερού εργάσιμου χρόνου, την υπονόμευση του δώρου, τη "μαύρη" - ανασφάλιστη εργασία, τα δουλεμπορικά ιδιωτικά γραφεία, την υποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων από τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ) και κάθε λογής ατομικές συμβάσεις, μέσω των οποίων δυναμιτίζεται η συλλογική διαπραγμάτευση και καταπατούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με το "ψευτο35ωρο" της ελαστικότητας, που οδηγεί στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, χτύπησαν το πραγματικό αίτημα της εργατικής τάξης για τη μείωση του χρόνου εργασίας, για το 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο.

Εστρωσαν το έδαφος στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους, καλλιεργώντας την αυταπάτη της "μερικής μετοχοποίησης".

Εμειναν αδιάφοροι απέναντι στον ορυμαγδό των αντιδραστικών αλλαγών στην Υγεία και την Παιδεία.

Αναμασούν τα συνθήματα της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας για την "ανταγωνιστικότητα" των επιχειρήσεων και καθορίζουν τα αιτήματα, με κριτήριο το "ρεαλιστικό", το "εφικτό", με γνώμονα τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου.

Με αιχμή την "κοινωνική συναίνεση", τον "κοινωνικό εταιρισμό", δούλεψαν και δουλεύουν συνειδητά για τον αφοπλισμό και την ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος στη λογική του κεφαλαίου.

Χρησιμοποίησαν το στημένο "κοινωνικό διάλογο" για το πέρασμα και τη "νομιμοποίηση" της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συκοφάντησαν κάθε αγωνιστική κινητοποίηση. Υπονόμευσαν και υπονομεύουν κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία. Τώρα, σηκώνουν το "σκιάχτρο" της διάσπασης, για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους.

Αφετηριακό σημείο των δυνάμεων της υποταγής είναι η στήριξη της κεντρικής πολιτικής γραμμής της κυβέρνησης, η προώθηση των λεγόμενων "καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων", της στρατηγικής επιλογής του κεφαλαίου για την αύξηση της κερδοφορίας του, την ένταση της εκμετάλλευσης, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Τα περί αγώνων πυροτεχνήματα δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ χρησιμοποίησε πλήθος ελιγμών, κατέφυγε στην τακτική της "τουφεκιάς για την τιμή των όπλων", κάτω από την ασφυκτική πίεση των προβλημάτων, τις αντιδράσεις των εργαζομένων, τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ.

Κανένας αντιπρόσωπος, που προβληματίζεται, που κατακρίνει την αντιλαϊκή πολιτική, την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", δεν πρέπει να δώσει χέρι βοήθειας στις δυνάμεις που συγκροτούν την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ».


Τρία χρόνια πλούσιας δράσης

Ξεχωριστή θέση κατέχει στη διακήρυξη ο απολογισμός δράσης της ΔΑΣ στο διάστημα που πέρασε. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό κεφάλαιο:

«Οι ταξικές δυνάμεις αποκάλυψαν έγκαιρα τους στόχους των αντιπάλων της τάξης μας και συγκρούστηκαν με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της πλουτοκρατίας.

Πάλεψαν για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Υπερασπίστηκαν το δικαίωμα δουλιάς, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, το σταθερό ημερήσιο ωράριο.

Διεκδίκησαν τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, το δίκαιο αίτημα για 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο.

Αντιπαρατέθηκαν αποφασιστικά στις αντιδραστικές αλλαγές στην παιδεία, πάλεψαν μαζί με τους μαθητές, τους γονιούς και τους εκπαιδευτικούς για δωρεάν, δημόσια παιδεία, για 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εδωσαν μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία τη μάχη για δημόσια και δωρεάν υγεία - πρόνοια, κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και των ταξικών διακρίσεων.

Καταδίκασαν έμπρακτα την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, τα αντιδημοκρατικά μέτρα στη δημόσια διοίκηση.


Βρέθηκαν στα μπλόκα του αγώνα μαζί με τους αγρότες, στους καταπέλτες των καραβιών μαζί με τους Ναυτεργάτες, στήριξαν την πάλη των εργαζομένων.

Εδωσαν σκληρούς αγώνες ενάντια στην ιμπεριαλιστική θηριωδία, στο ΝΑΤΟΪΚΟ πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στις επεμβάσεις των Αμερικάνων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα Βαλκάνια.

Ανέπτυξαν ιδιαίτερη δράση στον τομέα της Διεθνιστικής Αλληλεγγύης.

Πρωτοστάτησαν για το συντονισμό, την κοινή δράση των αγωνιστικών δυνάμεων, του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ευρώπη, σ' όλο τον κόσμο.

Οργάνωσαν εκατοντάδες, πολύμορφες κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στις μεγάλες πόλεις, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, Εργατών, Αγροτών, Μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, νεολαίας.

Αυτή ακριβώς η πλούσια δράση, ο αταλάντευτος ταξικός προσανατολισμός, οι ακούραστες προσπάθειες στο πλευρό των εργαζομένων εκφράζονται στην ενίσχυση του κύρους των αγωνιστικών δυνάμεων.

Είναι σαφές: Οι εργαζόμενοι θα πάλευαν από καλύτερες θέσεις εάν ήταν άλλη η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, εάν ήταν ισχυρότερες οι ταξικές δυνάμεις».


ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κατάκτηση της εργατικής τάξης

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της ταξικής ενότητας της εργατικής τάξης απασχολούν σε ειδική αναφορά της διακήρυξης. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα:

«Το ΠΑΜΕ, η ταξική συσπείρωση συνδικάτων, συνδικαλιστών, επιτροπών αγώνα, ο αγωνιστικός πόλος που συσπειρώνει χιλιάδες εργαζόμενους αποτελεί σημαντική κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ζωντανεύει την Ελπίδα. Ενώνει δυνάμεις στον αγώνα.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έβαλε τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Η πάλη του ΠΑΜΕ είναι πραγματικά το αποκούμπι των εργαζομένων, χαλάει τα σχέδια της συναίνεσης και της υποταγής, παρεμβάλλει μεγάλα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Γι' αυτό οργανώθηκε η επίθεση σκοπιμότητας, η λασπολογία των ηγεσιών της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, αλλά και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», που προσπαθεί να διασκεδάσει την πορεία του εκφυλισμού της, σέρνοντας το χορό της αντι-ΠΑΜΕ εκστρατείας και της ψευδολογίας.

Οι δυνάμεις του συμβιβασμού καταφεύγουν στη συκοφαντία, γιατί διαπιστώνουν ότι η ανυπόληπτη στάση τους, η επιζήμια για τους εργαζόμενους τακτική τους, η όξυνση των προβλημάτων, βαθαίνει τον προβληματισμό για την επικίνδυνη κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, απελευθερώνει δυνάμεις, ενισχύει τις δυνατότητες για το πλάτεμα της αγωνιστικής συσπείρωσης.

Δεν περιμένουμε να δουν αυτοκριτικά τη χρεοκοπία της τακτικής και των ψευτοϊσχυρισμών τους.

Η πρόσδεσή τους στο άρμα της αντιλαϊκής πολιτικής οδηγεί στον τυχοδιωκτισμό.

Τα φτηνότατα επιχειρήματα για την «οργανωτική διάσπαση» του συνδικαλιστικού κινήματος γελοιοποιήθηκαν.

Πίσω από αυτό το κατασκεύασμα βρίσκεται η προσπάθεια απόκρυψης της ουσίας του προβλήματος που είναι η αντιπαράθεση για τον προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, για το περιεχόμενο της δράσης του. Οι δυο γραμμές αντιπαράθεσης.


Η ψευτοενότητα που επαγγέλλονται οι δυνάμεις του συμβιβασμού, στη βάση του κοινωνικού διαλόγου της απάτης, αναζητά συνένοχους για την υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική.

Οι ταξικές δυνάμεις παλεύουν για την αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων για την κοινή δράση του συνδικαλιστικού κινήματος στη βάση των οξυμένων προβλημάτων, ενάντια στην αντεργατική πολιτική που τα δημιουργεί.

Στόχος είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού, ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με γερές βάσεις στους τόπος δουλιάς, με μαζικά σωματεία δεμένα με τα μέλη τους, προσανατολισμένα στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της κοινωνικής προόδου.

Η προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος, η αναζωογόνησή του, συνδέεται με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, την υποχώρηση, την ήττα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Η ζωή θέτει ένα μεγάλο καθήκον

Οι εργάτες, η αγροτιά, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, η νεολαία πρέπει να αντιπαραθέσουν το δικό τους Λαϊκό Μέτωπο, απέναντι στο Μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης, του μεγάλου κεφαλαίου, των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που θυσιάζουν τα δικαιώματα του λαού στο «μονόδρομο» της ΟΝΕ.

Δεν είναι μοιραίο να συνεχιστεί η σημερινή άθλια κατάσταση.

Οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να διεκδικήσουν το πλούτο που δημιουργούν.

Εχουν τη δύναμη, μπορούν να αλλάξουν, να ανατρέψουν τους συσχετισμούς δύναμης, να επιβάλλουν τη θέλησή τους, να ανοίξουν το δρόμο για ριζικές αλλαγές.

Ενίσχυσε το ΠΑΜΕ, τη φερέγγυα δύναμη που μπορεί να αποκρούσει την αντιασφαλιστική επίθεση».


Συσπείρωση για τα κρίσιμα μέτωπα πάλης

Η επίθεση κυβέρνησης και πλουτοκρατίας στην καρδιά του ασφαλιστικού συστήματος έχει κυρίαρχη θέση στο τμήμα της Διακήρυξης, που αφορά τα μέτωπα πάλης για το επόμενο διάστημα. Η ΔΑΣ απευθύνει κάλεσμα για αγωνιστική συσπείρωση και δράση θέτοντας συγκεκριμένους άξονες και αιτήματα:

«Μπροστά μας, τονίζει, έχουμε κρίσιμες εξελίξεις: Η αντιλαϊκή επίθεση εντείνεται. Το κεφάλαιο διψάει για κέρδη. Ο αδυσώπητος καπιταλιστικός ανταγωνισμός, η όξυνση των αντιθέσεων, τα αδιέξοδα του συστήματος, οδηγούν στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού. Το περιβόητο "δεύτερο κύμα" του εκσυγχρονισμού δεν παραδίνει μόνο τη δημόσια περιουσία στο κεφάλαιο, δεν απελευθερώνει μόνο στρατηγικής σημασίας τομείς της οικονομίας, αντίπαλός του είναι κάθε δικαίωμα και κατάκτηση των εργαζομένων. Στο όνομα της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ, ετοιμάζει νέα αντιδημοκρατικά μέτρα, νέα δεσμά σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Μία δέσμευση για τα μέτωπα πάλης

Αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα η συντονισμένη πάλη ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας που χτυπάει στην καρδιά της Κοινωνικής Ασφάλισης και τα θεμελιακά κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Μπορούμε να βαδίσουμε μαζί με πλατύτερες δυνάμεις, βασισμένοι σε μια δέσμευση:

Την οργάνωση της πάλης για την καταδίκη των αντιλαϊκών μέτρων και την απόρριψη του στημένου κοινωνικού διαλόγου.

Παντού, τώρα, δράση. Οργάνωση Επιτροπών Αγώνα, πολύμορφων κινητοποιήσεων, συγκρότηση μαχητικού, μαζικού κινήματος.

Η ΔΑΣ καλεί σε αγωνιστική συσπείρωση και δράση σε κρίσιμα μέτωπα πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων:

  • Πλήρη - σταθερή εργασία, κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου που ανατρέπει τις εργασιακές κατακτήσεις. 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο (30ωρο για τα βαρέα, ανθυγιεινά) με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές.
  • Επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

Κατώτερο μεροκάματο 11.000 δρχ.

Κατώτερος μισθός 275.000 δρχ.

Κατώτερη σύνταξη 220.000 δρχ.

  • Δωρεάν, δημόσια παιδεία - 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση - κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων.
  • ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο.
  • Ουσιαστική Αύξηση του Αφορολόγητου Ορίου.
  • Υπεράσπιση - διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, οργάνωση του αγώνα για το σπάσιμο της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους τόπους δουλιάς, για την απόσυρση του "τρομονόμου". Απόκρουση των απαγορεύσεων για τις διαδηλώσεις. Κατάργηση των "αγροτοδικείων" και "μαθητοδικείων".
  • Κοινωνική Ασφάλιση ΔΗΜΟΣΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Ασφαλιστική, Υγειονομική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού, εφ' όρου ζωής.

- Μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην κατεύθυνση της απαλλαγής από τις ασφαλιστικές εισφορές. Χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης από το κράτος και την εργοδοσία.

- Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης αυτοδιοικούμενους, αυτοδιαχειριζόμενους.

- Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων, των ανέργων, των εργαζομένων στο φασόν, με μερική απασχόληση.

- Αμεση καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας. Κατάργηση εισφοροαπαλλαγών, εισφοροδιαφυγών και εισφοροδιακανονισμών.

- Μείωση των ορίων ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άνδρες - 55 για τις γυναίκες. 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα, ανθυγιεινά.

- Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα Υγείας, προσανατολισμένο στην πρόσληψη και την αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών.

- Αυστηρό πλαίσιο για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους τόπους δουλιάς.

- Δημιουργία Κρατικού οργανισμού Φαρμάκου.

- Συνταξιοδότηση με 9.000 ένσημα (30 χρόνια δουλιάς) χωρίς προϋποθέσεις.

- Επαναφορά στα 4.050 ένσημα για τη συνταξιοδότηση.

Βαδίζουμε με αυτοπεποίθηση στο δρόμο του αγώνα.

Καλούμε τους συνδικαλιστές, που διαπιστώνουν την ανάγκη της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στις συμβιβασμένες ηγεσίες, να αποτινάξουν τις όποιες δεσμεύσεις και πιέσεις και να ενισχύσουν τη ΔΑΣ».


Η ταυτότητα του 30ού Συνεδρίου

Η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε χτες ότι στο 30ό Συνέδριο της Συνομοσπονδίας εκπροσωπούνται 156 συνολικά δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις (85 Εργατικά Κέντρα και 68 Ομοσπονδίες. Συμμετέχουν και 3 Ομοσπονδίες συνταξιούχων, οι αντιπρόσωποι των οποίων, όμως, με απόφαση της πλειοψηφίας δεν έχουν δικαίωμα ψήφου παρά το σχετικό αίτημα που διατύπωσε η ΔΑΣ). Εχουν εκλεγεί και αναμένεται να πάρουν μέρος 437 αντιπρόσωποι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 440.000 ψηφίσαντα φυσικά μέλη σωματείων, σε σύνολο 800.000 εγγεγραμμένων φυσικών μελών. Τα βασικά ψηφοδέλτια, που θα διεκδικήσουν την ψήφο των αντιπροσώπων, είναι αυτά της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης».

Στο προηγούμενο συνέδριο, το 29ο (Μάρτης 1998), που έγινε στην Καβάλα, είχαν ψηφίσει 431 αντιπρόσωποι, που αντιπροσώπευαν περίπου 413.000 ψηφίσαντα φυσικά μέλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ