ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Ταξική σφραγίδα σ' έναν αγώνα άνευ ορίων

Σείστηκε το κέντρο της Αθήνας από την οργή των διαδηλωτών

Στο Πεδίο του... Αγώνα συναντήθηκαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, σπουδαστές, άνεργοι και επαγγελματοβιοτέχνες της Αθήνας και του Πειραιά. Λίγες ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, λίγες ημέρες πριν η κυβέρνηση εξαπολύσει την αντιασφαλιστική της επίθεση, η εργαζόμενη Αθήνα προειδοποίησε: «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση». Απαίτησε με μια φωνή «ΓΣΕΕ των εργατών και όχι των εργοδοτών». Ταυτόχρονα, αποδίδοντας το πραγματικό περιεχόμενο του νέου «τρομονόμου», οι διαδηλωτές καταδίκασαν το φασιστικής έμπνευσης νομοσχέδιο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Κατέθεσαν την απόφασή τους να υπερασπίσουν το «ψωμί» και τις δημοκρατικές τους ελευθερίες. Ξεκαθάρισαν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «το λαϊκό κίνημα δεν πρόκειται να μπει στο γύψο», όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης Δήμος Κουμπούρης.

Σε μια συγκέντρωση όπου την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψουν να κατεδαφιστεί η κοινωνική ασφάλιση, διαδεχόταν η οργή για τους υπεύθυνους των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος. «Οχι άλλα βάρη στου λαού τις πλάτες, τα ταμεία βούλιαξαν οι κεφαλαιοκράτες», ήταν το σύνθημα που δόνησε την ατμόσφαιρα μόλις τα πρώτα μπλοκ των διαδηλωτών έφτασαν στο Πεδίον του Αρεως.

Στις 6 ακριβώς, πρώτες στο αγωνιστικό τους ραντεβού οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού πήραν θέση στην πλατεία. Ακολουθούσαν οι εργάτες μετάλλου, οι λιθογράφοι, οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία, οι εμποροϋπάλληλοι, οι τραπεζικοί, οι ναυτεργάτες. Επειτα το ένα μπλοκ έσμιξε με το άλλο, δύσκολο να ξεχωρίσεις πλέον, ακούγονταν μόνο τα συνθήματα. Συνθήματα, για το «Μέτωπο» το πανελλαδικό, που είναι αναγκαίο σ' αυτό τον αγώνα, κόντρα στη συναίνεση και στο συμβιβασμό. Συνθήματα, κωδικοποίηση, μιας αταλάντευτης βεβαιότητας. Οτι αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, με πάλη μόνο θ' ανατραπεί.

Γιατί, όλοι αυτοί που πριν 2-3 ώρες είχαν αφήσει πίσω τους την πύλη του εργοστασίου, του γραφείου, ο οικοδόμος που είχε κατέβει από το γιαπί, ο ναυτεργάτης που είχε τελειώσει τη βάρδια, η εργάτρια του τσαγκαράδικου που οι κόλλες τής είχαν πνίξει τα πνευμόνια, ξέρουν πολύ καλά ότι «ένα δρόμο έχουν, μια επιλογή», να πάνε «κόντρα στη συναίνεση και στην υποταγή». Να απαιτήσουν, όπως έγραφε και το πανό που κρατούσαν οι νεαρές νοσοκόμες, «Δωρεάν υγεία για όλο το λαό». Να παλέψουν όχι μόνο «αμυντικά», αλλά και από θέσεις «επίθεσης» για «Αυξήσεις σε συντάξεις και παροχές». Αλλά και σύνταξη στα 55 χρόνια και όχι στα 65. Εδειχναν μάλιστα και τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό. Οπως το πανό που κρατούσαν οι νεολαίοι της Γραμματείας του ΠΑΜΕ: Πλήρη απασχόληση για όλους. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων. Και ακόμα «Εξω από την ασφάλιση οι πολυεθνικές», τις οποίες η κυβέρνηση θα εξαπολύσει σαν γύπες πάνω στο σώμα της κοινωνικής ασφάλισης.

Οταν οι τρεις ομιλητές πήραν τη θέση τους στο βήμα, ένα τεράστιο πανό του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου που έγραφε «Κάτω τα χέρια από την ασφάλιση. Συνδικάτα ταξικά, όχι συναινετικά» σκέπασε την πρόσοψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ, δίνοντας το στίγμα των ημερών και διατρανώνοντας την ανάγκη για μια άλλη πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας. Ενα κίνημα που με πυρήνα τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, όπως περίτρανα διαδηλώθηκε και με το χτεσινό συλλαλητήριο, θα φτάσει τη σύγκρουση στα άκρα.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Μαντά, καθώς και αντιπροσωπείες της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και της ΑΚΟΑ.

«Μπροστά! Ούτε βήμα πίσω!»

Η οργή ξεχύθηκε στο δρόμο. Καιρό είχε να εκφραστεί με τέτοια ένταση. Αμέσως μετά τις ομιλίες και με το σύνθημα «αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, με μέτωπο και πάλη θα ανατραπεί» άρχισε η πορεία προς τη Βουλή. Οχι μόνο για το ασφαλιστικό, αλλά και για τους τρομοκρατικούς νόμους και το νομοσχέδιο περί απαγόρευσης των διαδηλώσεων. «Ο αυταρχισμός δε θα περάσει», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι διαδηλωτές προς την κυβέρνηση, η οποία είχε αποστείλει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που «συνόδευαν» την πορεία καθ' όλη τη διάρκειά της.

Στην κορφή της πορείας το πανό του ΠΑΜΕ έδινε το αγωνιστικό στίγμα, «Οχι στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης». Ακολουθούσαν μέλη της Επιτροπής Νέων του Συνδικάτου Οικοδόμων που με τον παλμό της νιότης τους υπόσχονταν: «Μπροστά! Ούτε βήμα πίσω. Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα»

«Ασφάλιση Δημόσια και Κοινωνική - Κόντρα στη Λιτότητα και την Υποταγή», «ΓΣΕΕ εργατών - όχι των εργοδοτών» τα συνθήματα που κυριαρχούσαν όσο η πορεία πλησίαζε προς την οδό Ξενοφώντος, όπου βρίσκονται τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ελλάδας. «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και «για τα ελλείμματα δε φταίνε οι εργάτες τα χρέη να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες», αυτά που ακούγονταν όλο και πιο πυκνά. Εξω από τα γραφεία του ΣΕΒ οι διαδηλωτές επιφύλαξαν μια έκπληξη για τους ταξικούς τους αντίπαλους. Μαύρη μπογιά σκέπασε τους τοίχους του κτιρίου του ΣΕΒ, μαύρη όπως το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοτών - ΕΕ. Μια ομάδα διαδηλωτών έγραψε στο τοίχο: «Κλέφτες δώστε πίσω τα κλεμμένα».

Η πορεία σταμάτησε κι έξω από τη Βουλή - αρκούντως προστατευμένη και περικυκλωμένη από τις δυνάμεις «των πάντα ετοιμοπόλεμων» ΜΑΤ - προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι «αυτά τα μέτρα τα αντιλαϊκά με μέτωπο κι αγώνα θα μείνουν στα χαρτιά». Το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, Γ. Μπουλούγαρης έκλεισε το συλλαλητήριο λέγοντας: «Το σημερινό συλλαλητήριο είναι μια πρώτη απάντηση στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης. Να είναι σίγουροι ότι θα χάσουν τον ύπνο τους, αν δεν πάρουν πίσω τα νομοσχέδια για την Ασφάλιση και τους "τρομονόμους" τους. Από αύριο κιόλας συνεχίζουμε με μεγαλύτερη δύναμη τον αγώνα, δίνοντας τη μάχη σε όλους τους χώρους δουλιάς».

ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ
Τώρα είναι ώρα για δράση

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο

«Αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο είναι μόνο η αρχή. Είναι η αφετηρία του δύσκολου, αλλά και του μοναδικού δρόμου που πρέπει να διανύσουν οι εργαζόμενοι για να μην επιτρέψουν σε κυβέρνηση και εργοδοσία να επιβάλουν τα αντιασφαλιστικά τους σχέδια».

Με αυτά τα λόγια ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα. Να εμποδίσουν την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο. Να ματαιώσουν στην πράξη το διάλογο της απάτης που σχεδιάζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Σ' αυτό το δίκαιο αγώνα, οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους. Χέρι χέρι, είναι μαζί τους, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι αγρότες και οι επαγγελματοβιοτέχνες, υπογράμμισε ο συνδικαλιστής, μεταφέροντας στη συγκέντρωση το μήνυμα των δεκάδων συλλαλητηρίων που την ίδια ώρα απ' άκρη σ' άκρη δονούσαν τη χώρα.

Τώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει την τελική της έφοδο στην κοινωνική ασφάλιση, τώρα είναι η ώρα της δράσης. Τώρα, όλοι μαζί είναι ανάγκη να μπούμε στο μεγάλο παλλαϊκό ποτάμι της αντίστασης. Να ορθώσουμε έναν ζωντανό και αποφασισμένο κυματοθραύστη στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές.

«Αυτές οι πολιτικές δε συντελούν μόνο στην αρπαγή των κατακτήσεων», τόνισε ο συνδικαλιστής, «αλλά διαμορφώνουν ένα νέο σύστημα ασφάλισης, το πιο αντιδραστικό, το πιο απάνθρωπο που γνωρίσαμε σε όλο τον αιώνα. Το σύστημα αυτό έχει σαν στόχο να μετατρέψει την κοινωνική ασφάλιση σε ατομικό θέμα, σε ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, να του φορτώσει όλα τα βάρη της σύνταξης, της προστασίας της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας. Οι αλλαγές αυτές δεν έχουν να κάνουν μόνο με το συνταξιοδοτικό, αφαιρούν δικαιώματα και κατακτήσεις συνολικά από το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, με παραπέρα περικοπές στην υγεία, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αύξηση των ορίων ηλικίας, δραστική μείωση των αποδοχών, κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από τις εισφορές, παραπέρα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

«Η προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Δ. Κουμπούρης, «περί "ώριμων δικαιωμάτων", περί "βιωσιμότητας", η επίκληση των ταμειακών προβλημάτων έχει σαν στόχο τον αποπροσανατολισμό και τη διάσπαση των εργαζομένων και σαν τέτοια πρέπει να καταγγέλλεται. Δε θα τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα της πολιτικής τους για να δικαιολογήσουν τη νέα επέλασή τους».

«Η κυβέρνηση», συνέχισε ο ομιλητής, «δεν αρκείται μόνο σε αυτά. Θωρακίζει την αντιλαϊκή της πολιτική εντείνοντας τη βία, τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος. Στη λογική αυτή φέρνει για ψήφιση τον τρομονόμο, απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Να είναι όμως σίγουρη ότι αυτό που φοβούνται στο τέλος δε θα το γλιτώσουν. Το λαϊκό κίνημα δεν πρόκειται να μπει στο γύψο».

«Σε αυτή της την πολιτική έχει υποστηριχτές και συνοδοιπόρους τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Πλειοψηφίες που είναι υπόλογες απέναντι στην εργατική τάξη, γιατί διευκόλυναν και στήριξαν τις αντιλαϊκές επιλογές κυβέρνησης και βιομηχάνων, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στη διάλυση του ΕΣΥ, στην παιδεία. Γιατί και σήμερα μπροστά στις αντιδραστικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, υπονομεύουν τους αγώνες. Δημιουργούν σκόπιμα αυταπάτες στους εργαζόμενους, όταν ξέρουν πολύ καλά ότι η επίθεση είναι συνολική, ότι θα σαρώσει τα πάντα και οάσεις δε θα υπάρξουν. Καταγγέλλουμε αυτές τις ηγεσίες στην εργατική τάξη και το λαό. Η συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο" ισοδυναμεί με έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων».

Μιλώντας για τις θέσεις των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων ο Δ. Κουμπούρης σημείωσε «την ανάγκη για ολομέτωπη και ενιαία αντιπαράθεση των εργατοϋπαλλήλων, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων στην ενιαία επίθεση που δέχονται. Ομως ο καθολικός αυτός ενωτικός αγώνας δεν πρέπει να περιορίζεται στη διατήρηση των κεκτημένων. Διεκδικούμε ένα σύγχρονο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καιρού μας και στις αντικειμενικές δυνατότητες που υπάρχουν. Αγωνιζόμαστε για: Κοινωνική Ασφάλιση καθολική και υποχρεωτική, ανάληψη όλων των οικονομικών βαρών από κράτος και εργοδότες, μείωση των ορίων ηλικίας σε άντρες και γυναίκες, αύξηση στο ύψος των συντάξεων, δημόσιο σύστημα υγείας ενταγμένο σε κεντρικό εθνικό σχεδιασμό, ξεχωριστή φροντίδα σε άτομα με ειδικές ανάγκες, κρατικός οργανισμός φαρμάκου, πλήρη απασχόληση για όλους, εφαρμογή 35ωρου - 5νθήμερου - 7ωρου και, κατάργηση όλων των εισφοροαπαλλαγών, εισφοροδιαφυγών και εισφοροδιακανονισμών».

«Ολα», κατέληξε ο συνδικαλιστής, «θα κριθούν από την οργάνωση και πάλη της εργατικής τάξης, από την ισχυροποίηση της συμμαχίας της με τα άλλα λαϊκά στρώματα, από την κινητοποίηση νέων δυνάμεων».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
Προσκλητήριο Ανθρώπων κόντρα σ' ένα απάνθρωπο σύστημα

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο κάνει σήμερα προσκλητήριο Ανθρώπων. Προσκλητήριο για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του εργαζόμενου και του άνεργου. Προσκλητήριο Ανθρώπων, γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα αφορούν όλους τους πολίτες. Προσκλητήριο Ανθρώπων γιατί η κοινωνία που πλάθει η κυρίαρχη πολιτική είναι μια κοινωνία απάνθρωπη».

Το προσκλητήριο αυτό μετέφερε στους συγκεντρωμένους ο Α. Αβραμίδης, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του ΕΚΑ.

«Η ανατροπή αυτής της μαύρης πολιτικής», υπογράμμισε ο Α. Αβραμίδης, «που υπηρετούν με θρησκευτική ευλάβεια κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με τη συναίνεση των συνδικαλιστικών τους εκφραστών στη ΓΣΕΕ, θα είναι αποτέλεσμα πριν από όλα της δικής μας δράσης και του δικού μας αγώνα. Να είναι βέβαιοι οι κεφαλαιοκράτες ότι τα σχέδιά τους θα αποτύχουν. Οτι θα βρεθούν και θα περισσέψουν οι άνθρωποι που θα δώσουν τη δύναμη στο ΠΑΜΕ να υπερασπιστεί μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους αγρότες την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Να είναι βέβαιοι ότι το ΠΑΜΕ θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, ότι δε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε, για να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα».

Αναφερόμενος ο ομιλητής στο ρόλο των ηγετικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομης Παρέμβασης, τόνισε ότι ζημίωσαν την εργατική τάξη και πρέπει να πληρώσουν. Κάλεσε δε, τους αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΓΣΕΕ να μην επιβραβεύσουν την αδράνεια και την υποχώρηση που έδειξαν μπροστά την κατάκτηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Να καταψηφίσουν όλους όσοι ζημίωσαν την τάξη μας, για να μη συμμετέχουν στην επόμενη διοίκηση της ΓΣΣΕ.

«Η ενίσχυση του ΠΑΜΕ», κατέληξε ο ομιλητής, «είναι πνοή ζωής για την εργατική τάξη. Είναι απόφαση για αγώνα και σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου. Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, είμαστε τόσοι πολλοί που τις φωνές μας τις ακούνε, όπου και αν βρίσκονται. Είμαστε τόσοι πολλοί που το όνειρό μας τους γίνεται εφιάλτης. Είμαστε τόσοι πολλοί που το χαμόγελό μας τους τυραννά».

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΤΣΙΑΣ
Με τις ταξικές δυνάμεις στη μάχη

«Κόλαφος» για τη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ ήταν η ομιλία του Σπύρου Κότσια, μέλους της Επιτροπής Αγώνα και μέλους της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Ειδικά, όταν ανακοίνωσε ότι στο συνέδριο της ΓΣΕΕ θα δώσει τη μάχη μαζί με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε την ηγετική ομάδα της Συνομοσπονδίας ότι σε μια εποχή που ο νεοφιλελευθερισμός καλπάζει, που η επίσημη ανεργία ξεπέρασε το 12%, που 600.000 ανέργων ματαίως αναζητούν εργασία, που το 25% ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, αντί να δώσει τη μάχη, αντί να οργανώσει αγώνες, χτύπησε το συνδικαλιστικό κίνημα από τα μέσα.

«Ομως, συνέχισε, η δράση των ταξικών δυνάμεων, η δράση του ΠΑΜΕ δείχνει ότι υπάρχει προοπτική. Φοβούνται τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Φοβούνται τον εργαζόμενο λαό, αυτόν το γίγαντα που όταν ξυπνήσει δεν ξέρουν πού θα κρυφτούν». Γι' αυτό, κατήγγειλε ο Σ. Κότσιας, «παίρνουν τα μέτρα τους. Με πρόσχημα την τρομοκρατία ετοιμάζουν την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Ετοιμάζουν από τώρα το σκουριασμένο οπλοστάσιο των απαγορεύσεων, για να καταστείλουν την οργανωμένη αντίσταση του εργατικού κινήματος».

«Ομως, συνέχισε, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όλοι οι εργαζόμενοι, θα βαδίσουμε με αποφασιστικότητα το δρόμο του αγώνα. Αύριο (σ.σ. σήμερα) στο συνέδριο της ΓΣΕΕ θα αναδείξουμε το ασφαλιστικό ζήτημα ως το κορυφαίο ζήτημα της εργατικής τάξης. Θα δώσουμε τη μάχη. Οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που σκύβουν το κεφάλι στα κελεύσματα του ΣΕΒ θα φύγουν από το συνέδριο αποδυναμωμένες».

Συνεχίζονται τα συλλαλητήρια
Σήμερα

Χανιά, έξω από το Εργατικό Κέντρο, 8 μ.μ.

Κιλκίς, πλατεία Ειρήνης, 6 μ.μ.

Φλώρινα, κεντρική πλατεία, 7 μ.μ.

Χίος, έξω από το Εργατικό Κέντρο, 6.30 μ.μ.

Βόλος, πλατεία Ελευθερίας, 7 μ.μ.

Παρασκευή 16 Μάρτη

Κέρκυρα, έξω από το Εργατικό Κέντρο, 7.30 μ.μ.

Πρέβεζα, έξω από την αίθουσα Θεοφάνειος, 7.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ