Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Ταξική σφραγίδα σ' έναν αγώνα άνευ ορίων

Σείστηκε το κέντρο της Αθήνας από την οργή των διαδηλωτών

Στο Πεδίο του... Αγώνα συναντήθηκαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, σπουδαστές, άνεργοι και επαγγελματοβιοτέχνες της Αθήνας και του Πειραιά. Λίγες ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, λίγες ημέρες πριν η κυβέρνηση εξαπολύσει την αντιασφαλιστική της επίθεση, η εργαζόμενη Αθήνα προειδοποίησε: «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση». Απαίτησε με μια φωνή «ΓΣΕΕ των εργατών και όχι των εργοδοτών». Ταυτόχρονα, αποδίδοντας το πραγματικό περιεχόμενο του νέου «τρομονόμου», οι διαδηλωτές καταδίκασαν το φασιστικής έμπνευσης νομοσχέδιο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Κατέθεσαν την απόφασή τους να υπερασπίσουν το «ψωμί» και τις δημοκρατικές τους ελευθερίες. Ξεκαθάρισαν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «το λαϊκό κίνημα δεν πρόκειται να μπει στο γύψο», όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης Δήμος Κουμπούρης.

Σε μια συγκέντρωση όπου την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψουν να κατεδαφιστεί η κοινωνική ασφάλιση, διαδεχόταν η οργή για τους υπεύθυνους των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος. «Οχι άλλα βάρη στου λαού τις πλάτες, τα ταμεία βούλιαξαν οι κεφαλαιοκράτες», ήταν το σύνθημα που δόνησε την ατμόσφαιρα μόλις τα πρώτα μπλοκ των διαδηλωτών έφτασαν στο Πεδίον του Αρεως.

Στις 6 ακριβώς, πρώτες στο αγωνιστικό τους ραντεβού οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού πήραν θέση στην πλατεία. Ακολουθούσαν οι εργάτες μετάλλου, οι λιθογράφοι, οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία, οι εμποροϋπάλληλοι, οι τραπεζικοί, οι ναυτεργάτες. Επειτα το ένα μπλοκ έσμιξε με το άλλο, δύσκολο να ξεχωρίσεις πλέον, ακούγονταν μόνο τα συνθήματα. Συνθήματα, για το «Μέτωπο» το πανελλαδικό, που είναι αναγκαίο σ' αυτό τον αγώνα, κόντρα στη συναίνεση και στο συμβιβασμό. Συνθήματα, κωδικοποίηση, μιας αταλάντευτης βεβαιότητας. Οτι αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, με πάλη μόνο θ' ανατραπεί.


Γιατί, όλοι αυτοί που πριν 2-3 ώρες είχαν αφήσει πίσω τους την πύλη του εργοστασίου, του γραφείου, ο οικοδόμος που είχε κατέβει από το γιαπί, ο ναυτεργάτης που είχε τελειώσει τη βάρδια, η εργάτρια του τσαγκαράδικου που οι κόλλες τής είχαν πνίξει τα πνευμόνια, ξέρουν πολύ καλά ότι «ένα δρόμο έχουν, μια επιλογή», να πάνε «κόντρα στη συναίνεση και στην υποταγή». Να απαιτήσουν, όπως έγραφε και το πανό που κρατούσαν οι νεαρές νοσοκόμες, «Δωρεάν υγεία για όλο το λαό». Να παλέψουν όχι μόνο «αμυντικά», αλλά και από θέσεις «επίθεσης» για «Αυξήσεις σε συντάξεις και παροχές». Αλλά και σύνταξη στα 55 χρόνια και όχι στα 65. Εδειχναν μάλιστα και τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό. Οπως το πανό που κρατούσαν οι νεολαίοι της Γραμματείας του ΠΑΜΕ: Πλήρη απασχόληση για όλους. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων. Και ακόμα «Εξω από την ασφάλιση οι πολυεθνικές», τις οποίες η κυβέρνηση θα εξαπολύσει σαν γύπες πάνω στο σώμα της κοινωνικής ασφάλισης.

Οταν οι τρεις ομιλητές πήραν τη θέση τους στο βήμα, ένα τεράστιο πανό του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου που έγραφε «Κάτω τα χέρια από την ασφάλιση. Συνδικάτα ταξικά, όχι συναινετικά» σκέπασε την πρόσοψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ, δίνοντας το στίγμα των ημερών και διατρανώνοντας την ανάγκη για μια άλλη πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας. Ενα κίνημα που με πυρήνα τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, όπως περίτρανα διαδηλώθηκε και με το χτεσινό συλλαλητήριο, θα φτάσει τη σύγκρουση στα άκρα.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Μαντά, καθώς και αντιπροσωπείες της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και της ΑΚΟΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ