Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Εργοδοτικές προκλήσεις

Προκλητικές απαντήσεις έλαβε χτες το προεδρείο της ΟΤΟΕ από τους εκπροσώπους των Τραπεζών, ακόμα και στο μίζερο και μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων διεκδικητικό πλαίσιο για τη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στη χτεσινή δεύτερη συνάντηση οι εκπρόσωποι των τραπεζιτών όχι απλώς αρνήθηκαν τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα της ΟΤΟΕ, αλλά επανέλαβαν τις αξιώσεις τους για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας και διευθέτηση του χρόνου εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η μέχρι σήμερα συναινετική στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, ήταν αυτή που στην ουσία άνοιξε την πόρτα στους τραπεζίτες να επικαλεστούν «υψηλό κόστος λειτουργίας τραπεζών και μειωμένα κέρδη» για να υποσχεθούν αυξήσεις μόνο κάτω από τα επίπεδα του τιμαρίθμου! Ανάλογο ήταν το επιχείρημα για την απόρριψη των θεσμικών αιτημάτων.

Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ διεκδικεί: Τον προϋπολογιζόμενο πληθωρισμό (2,5% για το 2001), 1,8% λόγω αναντιστοιχίας που προέκυψε από τον πληθωρισμό του 2000 και των αυξήσεων που είχαν υπογραφεί, συμμετοχή στην αύξηση του ΑΕΠ, (πανελλαδικά κυμαίνεται στο 2,9%).

Ο Α. Αντύπας, μέλος της ΕΣΑΚ Τραπεζών, μιλώντας στο «Ρ» κατέκρινε τη συμβιβαστική προς την εργοδοτική λογική στάση της πλειοψηφίας και σημείωσε: «Η ΕΣΑΚ είχε προτείνει να διεκδικηθούν αυξήσεις με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και συγκεκριμένα 250.000 δραχμές μισθό για το πρώτο κλιμάκιο και 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο χωρίς ελαστικότητες, 8 - 3 Δευτέρα έως Παρασκευή».

Η ΟΤΟΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτες και προκλητικές τις απαντήσεις των τραπεζιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ