Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Επίκαιρη Ερώτηση για την αναστολή λειτουργίας

Κατατέθηκε χτες από τον βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

Την αδιαφορία της κυβέρνησης, που οδήγησε στην αναστολή της λειτουργίας του μοναδικού στην Ελλάδα Κέντρου Παραγώγων Πλάσματος από αίμα, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ με Επίκαιρη Ερώτησή του που κατέθεσε χτες προς τον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο.

Την αναστολή της λειτουργίας ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα η υφυπουργός Υγείας, Χρ. Σπυράκη, σε σύσκεψη των διευθυντών της αιμοδοσίας, επειδή στο Κέντρο, που λειτουργεί στο Κρατικό Νίκαιας, δεν εξασφαλίστηκαν οι προδιαγραφές που έθεσε ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός, στον οποίο παραδιδόταν το πλάσμα και γινόταν εισαγωγή της λευκωματίνης - μιας ουσίας που χρησιμοποιείται στα εγκαύματα ή σε ορισμένες περιπτώσεις εγχειρήσεων. «Το Κέντρο - πέρα απ' τα άλλα - εξασφάλιζε στο δημόσιο και οικονομικά οφέλη αφού την τελευταία πενταετία η μισή ποσότητα της λευκωματίνης - περίπου 8,7 δισ. - καλύφθηκε απ' το πλάσμα που στάλθηκε στην Ελβετία», επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Εδώ και πέντε χρόνια, συνεχίζει, η κυβέρνηση αγνόησε παντελώς τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των υπευθύνων του Κέντρου, παραπέμποντας στην ανέγερση του Εθνικού Κέντρου Παραγώγων Πλάσματος στο Τατόι, ένα έργο που είχε ενταχθεί στο Β΄ Πακέτο Ντελόρ και μέχρι τώρα έχει γίνει μόνο η θεμελίωσή του».

Ο Ορ. Κολοζώφ ερωτά τον αρμόδιο υπουργό ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να διατηρείται το πλάσμα φρέσκο και να μεταφέρεται με κοντέινερ, όπως απαιτούν οι σύγχρονες προδιαγραφές και έτσι να εξασφαλιστεί άμεσα η επαναλειτουργία του Κέντρου στο Κρατικό της Νίκαιας.

Τέλος, ερωτά τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη γρήγορη ανέγερση και λειτουργία του Εθνικού Κέντρου στο Τατόι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ