Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Πάρτε επιτέλους μέτρα

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Στ. Σκοπελίτη για το δυστύχημα στο πλοίο «ΜΑΡΙΑΝΝΑ»

Το τραγικό εργατικό δυστύχημα, που έγινε την περασμένη Κυριακή στο γκαζάδικο πλοίο «ΜΑΡΙΑΝΝΑ» του εφοπλιστή Βαρδινογιάννη, με απολογισμό έναν νεκρό μεταλλεργάτη και τρεις τραυματισμένους, φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, απαιτώντας την εφαρμογή της νομοθεσίας και την τιμωρία των υπευθύνων.

Από τον βουλευτή επισημαίνεται ότι: «Το εργατικό ατύχημα, που έγινε στις 4 Μάρτη στο δεξαμενόπλοιο "ΜΑΡΙΑΝΝΑ", στην περιοχή των διυλιστηρίων της "ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ" του Βαρδινογιάννη και στοίχισε τη ζωή ενός εργαζόμενου και τον τραυματισμό τριών άλλων, αναδεικνύει για πολλοστή φορά τις τεράστιες εγκληματικές ευθύνες του ΥΕΝ.

Το ΥΕΝ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα εφοπλιστικά συμφέροντα, δίνει άδειες για επισκευές σε περιοχές εκτός Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και οργανωμένων ναυπηγείων (π.χ. "ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ", Πύλο, Πάχη Μεγάρων, λιμάνι Βόλου κλπ.), γνωρίζοντας πολύ καλά ότι σε αυτούς τους χώρους δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, δεν υπάρχει καμιά υποδομή για ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, δεν υπάρχουν μέτρα πυρασφάλειας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων. Αυτό, επίσης, είναι συνέπεια της μη εφαρμογής του νόμου 2642/98 (Μητρώο Επιχειρήσεων ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων και άλλες διατάξεις), εφ' όσον δεν έχουν εκδοθεί και παραμένουν στα συρτάρια του ΥΕΝ και του υπουργείου Ανάπτυξης Προεδρικά Διατάγματα, όπου εκεί προβλέπεται η χωροθέτηση ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών και προσδιορίζεται το πού θα εκτελούνται οι επισκευές πλοίων. Ενα δεύτερο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ότι οι αρμόδιες διωκτικές αρχές και ο εισαγγελέας Κορίνθου μέχρι σήμερα δεν έχουν ασκήσει δίωξη κατά κανενός υπευθύνου».

Ρωτά ο βουλευτής τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας: «Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση γι' αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, δηλαδή να παραμένουν ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι που στο βωμό του κέρδους θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ